detector.media
10.11.2021 18:44
Білоруського анархіста, блогера та журналіста Миколу Дєдка засудили до 5 років колонії
Білоруського анархіста, блогера та журналіста Миколу Дєдка засудили до 5 років колонії
Його звинувачують у закликах до дій, які спрямовані проти нацбезпеки Білорусі, участі в грубому порушенні правопорядку та незаконних діях щодо горючих рідин. Сам Дєдок свою провину не визнає й в суді розповідав про тортури та підкинуті йому при обшуку пляшки з горючою речовиною.

В Мінську білоруському анархісту та блогеру Миколі Дєдку суд назначив 5 років колонії загального режиму. Про це пише правозахисний центр «Вясна».

Його визнали винним за трьома статтями: заклики до дій, які спрямовані проти нацбезпеки Білорусі; участь в грубому порушенні правопорядку; незаконні дії щодо горючих рідин. Про це пише «Медіазона. Білорусь».

Його затримали 11 листопада 2020 року. Дєдок розповідав, що силовики увірвались в квартиру, яку він винаймав, через вхідні двері й балкон, підкинули три пляшки з горючою рідиною та катували, щоб взнати паролі до сторінок у соцмережах.

Паролі вони отримали після того, як деякий час душили його подушкою. А на відео, де він зі слідами побоїв «вибачається» за свої дії, він погодився після того, як силовики зачинили його в коморі й пустили туди сльозогінний газ.

Згодом на суді адвокати вказували на порушення під час проведення обшуків: силовики розділились на дві групи, а свідчення понятих (двоє пенсіонерів, 77 та 68 років відповідно, які жили в сусідніх квартирах - ДМ) розходилися між собою. Дєдок розповів, що катували його і після затримання. 

«Після кількох відмов [силовик Іван] Тарасик сказав, що битиме мене по геніталіях і зґвалтує палицею. Погрожували бити електрошокером, казали, що мочитимуться на мене. У проміжках між підходами час від часу бив третій співробітник. Після чотирьох або п'яти побиттів я дав їм пароль від жорсткого диска, записавши його на аркуші паперу. Але комп'ютерник його неправильно ввів, і мене почали бити знову», – згадував анархіст.

20 листопада експерт у СІЗО №1 оглянув Дєдка та виявив численні садна та синці, зокрема на повіках, шиї, грудній клітці, в ділянці нирок та на задній поверхні стегна.

Суд над ним почався у червні цього року. Крім «незаконних дій щодо горючих рідин», Дєдка звинуватили в участі в протестному марші 23 серпня 2020 року. Слідство вважає, що Дєдок виходив на проїжджу частину, блокував транспорт й у такий спосіб завдав комунальному «Мінськтрансу» збитків на $2300. 

Стаття про заклики до дій, спрямованих проти нацбезпеки, інкримінувалась за 17 постів у телеграмі, написаних з 4 серпня по 1 листопада 2020 року. Обвинувачення вважає, що ці тексти націлені на «дестабілізацію в країні», «формування й розповсюдження ідеології екстремізму» та «послаблення ролі патріотизму». 

Дєдок свою провину не визнає. В останньому слові він подякував близьким, «товаришам-анархістам», правозахисникам, журналістам та «всім небайдужим» за підтримку.

«Всі учасники процесу з юридичною освітою прекрасно бачать і розуміють, що відбувається… Ну а всім, хто має стосунок до організації цього судового процесу, а також інших політичних репресій у моїй країні, я хочу сказати: не майте ілюзій. Жодні написані вами папери, ніякий терор не можуть зупинити звільнення людини та прогрес. Ми все одно переможемо!», – сказав він. 

Нагадаємо, що 2 жовтня МВС Білорусі визнало «екстремістськими формуваннями» анархістські інтернет-ресурси «Революционное действие», «Народная самооборона» та «Революцiйна дiя». 

У березні 2021 року білоруські силовики повідомили про затримання сімох анархістів із білоруського «Революционного действия» у справі про створення злочинної організації. У державній газеті «Білорусь сьогодні» цю групу називають «однією з найрадикальніших».

Фото: «Вясна»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY