Як білоруська пропаганда висвітлює ситуацію на кордоні з Польщею та про що вона мовчить – гродненський журналіст

Як білоруська пропаганда висвітлює ситуацію на кордоні з Польщею та про що вона мовчить – гродненський журналіст

14 Листопада 2021
2549
14 Листопада 2021
16:04

Як білоруська пропаганда висвітлює ситуацію на кордоні з Польщею та про що вона мовчить – гродненський журналіст

2549
На білорусько-польському кордоні триває гуманітарна криза. Білоруська пропаганда активно її висвітлює, у всьому звинувачуючи Польщу. У своїх сюжетах вона намагається показати, як білоруси та білоруски допомагають мігрантам, збираючи їм продукти. Поряд із тим незалежні видання розповідають про те, як у прикордонному місті Гродно на мігрантах заробляють таксисти, підвищуючи ціну за проїзд, та орендодавці помешкань.
Як білоруська пропаганда висвітлює ситуацію на кордоні з Польщею та про що вона мовчить – гродненський журналіст
Як білоруська пропаганда висвітлює ситуацію на кордоні з Польщею та про що вона мовчить – гродненський журналіст

12 листопада на білоруському телеканалі «Гродно Плюс» вийшов сюжет про збір гуманітарної допомоги серед мешканців та мешканок міста Гродно для «іноземців, які оселилися в лісі на білорусько-польському кордоні».

В ньому в ролі «жительки міста Гродно» знялась журналістка цього ж телеканалу Вероніка Циганок, однак в сюжеті жодним чином не було вказано, що вона є співробітницею каналу.

На це звернули увагу в телеграм-каналі «Гродна Like!». У коментарі «Детектору медіа» співробітник місцевого видання Hrodna.life, яке потрапило під репресії режиму самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка, розповів, що для них це питання професіоналізму та журналістських стандартів, оскільки «не можна випускати її в ефір як героїню, коли вона є співробітницею каналу, навіть якщо вона прийшла від щирого серця».

див. з 01:09

Представники телеканалу після цього допису надіслали «Гродна Like!» уточнення, що їхня журналістка перебуває в декреті.

Журналісти Hrodna.life також розповіли, що місцеві гродненські ЗМІ (всі державні, крім однієї приватної, але лояльної газети) пишуть про саму ситуацію на кордоні, але ані слова про те, «хто це організував, кому це вигідно». А приватні онлайн-видання – майже всі агрегатори з мінімумом власного контенту – «копіпейстять» меседжі державних ЗМІ.

«Проблема в тім, що з білоруського боку можуть працювати лише лояльні журналісти й пропагандисти типу "Белта", "Спутник", RussiaToday, білоруські державні канали, здається, "Коммерсант" був. З польського боку журналістам взагалі заборонили працювати. Тобто у нас є повідомлення польської чи білоруської вояччини, які слід сприймати критично, є повідомлення наших пропагандистів, які кажуть, що в усьому винні поляки, і є ще повідомлення з мігрантських чатів, які складно читати, оскільки онлайн-перекладачі з курдської все ще недосконалі та й не всьому там написаному можна вірити. Державні ЗМІ, особливо місцеві, намагаються створити картинку, мовляв, білоруси кинулись допомагати мігрантам – приносять їжу, одяг, гроші й продукти для них. Але це не так. Мало хто з них справді охочий допомогти. Білоруси – ксенофоби й доволі далекі від толерантності. Білоруси бояться людей з іншої культури. Ми знаємо, що власники дач й сільських домівок біля кордону серйозно переймаються думкою, що їх захоплять мігранти. А інші заробляють на цій кризі – задорого здають квартири мігрантам у місті, таксисти возять їх за шалені гроші, в 2-4 рази дорожче, ніж нормальна ціна», – розповіли журналісти видання. 

Нагадаємо, що у відкритому листі лауреатки Нобелівської премії з літератури різних років звернулись до Ради Європи із закликом втрутитись у гуманітарну кризу, в якій режим Лукашенка використовує біженців як заручників.

Також вони вимагають доступу для акредитованих журналістів та медій до районів прикордонної зони, в яких проголошено надзвичайний стан.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2549
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду