Мін’юст Росії вніс до реєстру «іноагентів» медіапроєкти «ОВД-Инфо» та «Медиазона»

Мін’юст Росії вніс до реєстру «іноагентів» медіапроєкти «ОВД-Инфо» та «Медиазона»

30 Вересня 2021
1134
30 Вересня 2021
09:33

Мін’юст Росії вніс до реєстру «іноагентів» медіапроєкти «ОВД-Инфо» та «Медиазона»

1134
Потрапляння до реєстру «іноагентів» суттєво ускладнює роботу незалежних ЗМІ в Росії.
Мін’юст Росії вніс до реєстру «іноагентів» медіапроєкти «ОВД-Инфо» та «Медиазона»
Мін’юст Росії вніс до реєстру «іноагентів» медіапроєкти «ОВД-Инфо» та «Медиазона»

У середу, 29 вересня, Мін’юст Росії вніс до реєстру «іноземних агентів» медіапроєкти «ОВД-Инфо», «Медиазона», а також правозахисний проєкт «Зона права».

Також до реєстру «іноагентів» внесені 20 представників об’єднання «Голос», яке займається незалежним спостереженням за виборами, і двоє журналістів — головний редактор видання «Медиазона» Сергій Смирнов і видавець проєкту Петро Верзілов. Редакція видання вже заявила, що не збирається зупиняти свою роботу через потрапляння до реєстру «іноагентів».

«Сьогодні держава хоче, щоб незалежні журналісти зникли. Ми ж хочемо робити нашу роботу і чесно розповідати про Росію. Якщо цього ж хочуть наші читачі, то разом у нас все вийде», — йдеться в заяві.

27 серпня 2021 року редакції низки російських ЗМІ, в тому числі «Медуза», «Дождь», «Новая газета», російський Forbes, The Village, «7×7», Republic, «Псковская губерния», Wonderzine і багато інших, оприлюднили звернення до влади РФ.

Вони нагадали, що оголошення ЗМІ і громадян «іноземними агентами» і «небажаними організаціями» прямо порушує Конституцію РФ, закон про ЗМІ, Кримінальний кодекс та Загальну декларацію прав людини, які гарантують свободу ЗМІ.

Редакції вимагали розслідувати напади та переслідування журналістів.  У Кремлі ж на звернення журналістів відповіли, що «закон про "іноагентів" має бути в Росії».

Закон про «іноагентів» діє в РФ кінця 2020 року. У 2021 році влада додала до відповідного  реєстру такі ЗМІ як «Медуза» (базується в Латвії), московське «Первое Антикоррупционное СМИ» та VTimes.io, яке зареєстроване в Нідерландах, а також The Insider і п'ятьох журналістів російських видань. Відмова видань від маркування своїх матеріалів позначкою «іноземний агент» несе покарання у вигляді штрафу.

Російське видання VTimes оголосило про припинення роботи через політичні і фінансові труднощі, які постали перед редакцією після присвоєння виданню статусу «іноземного агента».

4 червня 2021 року суд відмовив виданню «Медуза» у задоволенні позову про виключення з реєстру ЗМІ-«іноагентів». Щоб уникнути закриття, «Медуза» була змушена запустити донати.

Також в списку «іноземних агентів» опинилась московська редакція «Радіо Свобода», яка відмовляється виконувати відповідні приписи держави. 

Через утиски в Росії журналістів та працівників російської служби «Радіо Свобода» перевозять до Києва та Праги. З 18 травня московське бюро «Радіо Свобода» почало випускати програми з київської студії. 

19 травня «Радіо Свобода» та генеральний директор московського бюро Андрій Шарий подали до ЄСПЛ скаргу щодо використання Росією закону про «іноземних агентів», внаслідок чого із січня на редакцію та самого Шарого були накладені штрафи на мільйони доларів.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1134
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Seva
932 дн. тому
Детектор не видит ущемлений свободы слова в нашей стране? Где не маркируют "иноагент" через финансирование из за рубежа гос и связанными с ними структурами и фондами, а просто закрывают СМИ без суда!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду