ІМІ назвав п'ять провідних онлайн-медіа, які демонструють фінансову прозорість

ІМІ назвав п'ять провідних онлайн-медіа, які демонструють фінансову прозорість

14 Жовтня 2021
3353
14 Жовтня 2021
15:43

ІМІ назвав п'ять провідних онлайн-медіа, які демонструють фінансову прозорість

3353
Загалом, ІМІ дослідив на предмет фінансової прозорості 50 українських онлайн-медіа.
ІМІ назвав п'ять провідних онлайн-медіа, які демонструють фінансову прозорість
ІМІ назвав п'ять провідних онлайн-медіа, які демонструють фінансову прозорість

Інститут масової інформації провів дослідження, згідно з яким у 2021 році п'ять провідних новинних веб-сайтів українських медіа демонструють достатню фінансову прозорість.

За даними ІМІ, це 10% від усіх 50-и досліджених медіа, у минулорічному моніторингу таких сайтів було лише 2, тобто 4%. Дослідження було опубліковане 27 вересня 2021 року.

Як достатня прозорість зараховувалися опубліковані фінансові звіти або чітке зазначення суб’єкта, який фінансує медіа (якщо це єдина особа чи хоча б основний спонсор).

За даними ІМІ, фінансово прозорими є такі медіа, всі вони отримали по 1 балу.:

  • Радіо Свобода зазначило, що їх фінансує Конгрес США через USAGM;
  • «Укрінформ» та hromadske традиційно публікують фінансові звіти;
  • До них цього року додалося Суспільне та ІСТV, які за останній рік вони покращили свою фінансову прозорість.

Пів бала отримала Liga.net, оскільки вона внизу сторінки сайту повідомляє: «Liga.net отримує інституційну підтримку від Європейського фонду за демократію (EED)». Як зауважує ІМІ, таке повідомлення з’являється не на всіх сторінках сайту, а лише на окремих. Також на сайті ведеться збір донацій для редакції.

Аналогічно пів бала отримала українська служба ВВС, фінансовий звіт якої доступний лише англійською мовою, як і минулого року.

Ці два медіа з частковою фінансовою прозорістю, тобто 4% від досліджених. Минуло року таких було 2%.

Решта 86% досліджених веб-сайтів, за словами ІМІ, залишаються фінансово непрозорими.

«Зокрема, видання Depo.ua яке потрапило в цьогорічне дослідження, нібито розмістило на сайті аудиторські звіти та інформацію емітента, проте відповідні файли містять нетипове розширення, що не дозволило нам їх відкрити (було використано кілька ноутбуків). Вважаємо, що пересічний відвідувач сайту стикнеться з такою ж проблемою. Невдача також спіткала КП в Україні, оскільки їхній фінансовий звіт розміщений лише на старій версії сайту та датований ще 2018 роком», – пише ІМІ.

До дослідження потрапили такі інтернет-видання: Pravda.com.ua, Korrespondent.net, Rbc.ua, Censor.net.ua, Nv.ua, Gordonua.com, Liga.net, Zaxid.net, Unn.com.ua, Radiosvoboda.org, Espreso.TV, Ukrinform.ua, Bykvu.com, Slovoidilo.ua, Hromadske.ua, Zn.ua, suspilne.media, Babel.ua, Tsn.ua, Obozrevatel.com, 24tv.ua, Politeka.net, Znaj.ua, Unian.net, vgolos.com.ua, Segodnya.ua, Gazeta.ua, Glavcom.ua, vesti.ua, Ukranews.com, telegraf.com.ua, golos.ua, Kp.ua, Apostrophe.ua, Hvylya.net, From-ua.com, prm.ua, Interfax.com.ua, glavred.info, Fakty.ua (сайт газети), Comments.ua, Focus.ua, antikor.com.ua, Ictv.ua, Podrobnosti.ua, Bagnet.org, enovosty.com, bbc.com/ukrainian, racurs.ua, depo.ua.

Фото: teg_n/Flickr 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3353
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду