ІМІ назвав п'ять онлайн-медіа з найбільшою кількістю джинси

ІМІ назвав п'ять онлайн-медіа з найбільшою кількістю джинси

1 Жовтня 2021
5436
1 Жовтня 2021
20:05

ІМІ назвав п'ять онлайн-медіа з найбільшою кількістю джинси

5436
Також ІМІ назвав інтернет-видання, в яких немає джинси.
ІМІ назвав п'ять онлайн-медіа з найбільшою кількістю джинси
ІМІ назвав п'ять онлайн-медіа з найбільшою кількістю джинси

Рівень джинси в українських онлайн-медіа зріс на 9% у порівнянні з попереднім моніторингом та незважаючи на міжвиборчий період. Відповідне дослідження опублікував «Інститут масової інформації».

Дослідження охопило період з 30 серпня по 3 вересня 2021 року та 16 онлайн-медіа, повна вибірка становить понад 20 тисяч новин. Згідно з моніторингом, в цілому комерційні матеріали замовного характеру продовжують переважати в медіа над політичними: з усіх виявлених матеріалів з ознаками замовлення 61% – джинса, 39% – політичні матеріали.

Сайтами-антилідерами з розміщення матеріалів з ознаками джинси стали: «Обозреватель» (159 матеріалів), Politeka (67), «РБК-Україна» (29), «УНІАН» (21) та «Сегодня» (20).

«24,5% матеріалів з ознаками замовлення були спрямовані на просування різних комерційних компаній. У третьому кварталі зросла кількість матеріалів з ознаками замовлення на користь компаній, інтересів та іміджу одного з найбагатших та найвпливовіших олігархів України Ріната Ахметова. На користь активів Ахметова зафіксовано 20,8% матеріалів з ознаками замовлення (попереднього періоду рівень матеріалів на його користь був 16,3%). Найбільше матеріалів з ознаками замовлення політичного спрямування орієнтовано на підвищення значущості програми президента Зеленського "Велике будівництво". Велика кількість медіа продовжує давати лише компліментарні матеріали на цю тему, без будь-якого аналізу чи перевірки достовірності», – йдеться в дослідженні ІМІ.

Найбільше неналежного маркування серед усіх сайтів виявлено на сайтах «24 каналу» (8), «НВ» та «УНІАН» – по 7 матеріалів, ТСН (6). Неналежне маркування матеріалів також виявлено на сайтах «Українська правда», «Сегодня» та  «Гордон».

Не виявлено джинси на сайтах «Ліга», «Українська правда», «Дзеркало тижня», «Суспільне», «НВ» та «Кореспондент».

Нагадаємо, що ІМІ оновив «білий список» загальнонаціональних сайтів, які подають майже 100-відсотково якісну інформацію. До списку станом на вересень 2021-го ввійшли 10 ЗМІ: «Суспільне», hromadske, «Ліга», «Українська правда», «Укрінформ», «Радіо Свобода», «Дзеркало тижня», НВ, «Еспресо» та «Бабель». Останні три є новачками списку.

А найвищий рівень дотримання стандартів у третьому кварталі 2021 року (понад 96% матеріалів, написаних без порушень професійних стандартів) показали такі сайти: «Суспільне», «Дзеркало тижня», «Ліга», «Українська правда», «Бабель», «Громадське», «Букви», «Еспресо» та НВ. Моніторинг проходив у липні-серпні 2021 року.   

Фото: Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5436
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
K
909 дн. тому
Ви одночасно пишете, що на сайті НВ 7 матеріалів джинси і що НВ не має джинси
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду