ІМІ дослідив, як онлайн-медіа телеканалів писали про тему військових і ООС

ІМІ дослідив, як онлайн-медіа телеканалів писали про тему військових і ООС

15 Жовтня 2021
2475
15 Жовтня 2021
19:16

ІМІ дослідив, як онлайн-медіа телеканалів писали про тему військових і ООС

2475
Джерелами майже 43% матеріалів були власні кореспонденти. Натомість експерти ІМІ помітили, що журналісти телеканалів працювали в кадрі без належного захисного спорядження або вдягали його неправильно.
ІМІ дослідив, як онлайн-медіа телеканалів писали про тему військових і ООС
ІМІ дослідив, як онлайн-медіа телеканалів писали про тему військових і ООС

Упродовж 4 – 10 жовтня громадська організація «Інститут масової інформації» дослідила згадки про військових, ветеранів АТО та ООС у контенті 10 інтернет-медіа загальнонаціональних телеканалів: «Прямий», 5 канал, «Перший незалежний», «Україна 24», «Суспільне», «Подробности», «ТСН», 24 канал, «Еспресо», ICTV. Результати дослідження ІМІ оприлюднив 15 жовтня на сайті.

Дослідження показало, що найбільше про військових та зону ООС писали «Подробности» («Інтер»; 15,4% від загальної кількості матеріалів щодо теми), «Суспільне», 5 канал, «ТСН» (по 14%), а також 24 канал (13,2%). Жодної згадки про ООС, військових на сайті телеканалу в згаданий період не зафіксували на «Україна 24», відзначили дослідники.

У майже 43% матеріалів про ООС та військових джерелом інформації були власні кореспонденти (найчастіше власні матеріали зафіксовані на сайтах «ТСН», «Подробности» та 5 каналу). Натомість експерти ІМІ помітили, що журналісти телеканалів працювали в кадрі без належного захисного спорядження (бронежилету чи каски) або вдягали його неправильно. Джерелами також стали пресцентр ООС (37,5% джерел), інші офіційні структури (5,9%), інші медіа (5,1%), соціальні мережі (4,4%). Дослідники звернули увагу на зміну джерел новин порівняно з минулим роком: «В інтернеті минулого року найчастіше моніторингову тему коментували українські політики 24%, силовики 16%, міжнародні організації 12% та президент України 8%»

В ІМІ нагадали, що свято 14 жовтня з 2021 року офіційно називається на честь захисників і захисниць України і що близько 57 тисяч жінок проходять службу і працюють в Збройних Силах України. Натомість медіа згадали про жінок на службі в 5% від загальної кількості матеріалів, відзначили в публікації. Лідер серед медіа, які згадували захисниць — «Суспільне».

Медіа висвітлювали обстріли та поранення військових в зоні ООС (64% від загальної кількості матеріалів), життєві історії й образ військових (6,6%), активізацію російських військових сил (5,1%), а також кримінал та навчання військової майстерності (по 3,7%), пам'ять полеглих військових і привітання з Днем захисника й захисниці (по 2,9%), а також згадували про військовий парад до свята у Сєвєродонецьку, проведений уперше (2,2%). 

Нагадаємо, ІМІ назвав п'ять провідних онлайн-медіа, які демонструють фінансову прозорість.

Фото Сергій Нужненко / Радіо Свобода; інфографіка ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2475
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду