detector.media
14.10.2021 15:43
ІМІ назвав п'ять провідних онлайн-медіа, які демонструють фінансову прозорість
ІМІ назвав п'ять провідних онлайн-медіа, які демонструють фінансову прозорість
Загалом, ІМІ дослідив на предмет фінансової прозорості 50 українських онлайн-медіа.

Інститут масової інформації провів дослідження, згідно з яким у 2021 році п'ять провідних новинних веб-сайтів українських медіа демонструють достатню фінансову прозорість.

За даними ІМІ, це 10% від усіх 50-и досліджених медіа, у минулорічному моніторингу таких сайтів було лише 2, тобто 4%. Дослідження було опубліковане 27 вересня 2021 року.

Як достатня прозорість зараховувалися опубліковані фінансові звіти або чітке зазначення суб’єкта, який фінансує медіа (якщо це єдина особа чи хоча б основний спонсор).

За даними ІМІ, фінансово прозорими є такі медіа, всі вони отримали по 1 балу.:

Пів бала отримала Liga.net, оскільки вона внизу сторінки сайту повідомляє: «Liga.net отримує інституційну підтримку від Європейського фонду за демократію (EED)». Як зауважує ІМІ, таке повідомлення з’являється не на всіх сторінках сайту, а лише на окремих. Також на сайті ведеться збір донацій для редакції.

Аналогічно пів бала отримала українська служба ВВС, фінансовий звіт якої доступний лише англійською мовою, як і минулого року.

Ці два медіа з частковою фінансовою прозорістю, тобто 4% від досліджених. Минуло року таких було 2%.

Решта 86% досліджених веб-сайтів, за словами ІМІ, залишаються фінансово непрозорими.

«Зокрема, видання Depo.ua яке потрапило в цьогорічне дослідження, нібито розмістило на сайті аудиторські звіти та інформацію емітента, проте відповідні файли містять нетипове розширення, що не дозволило нам їх відкрити (було використано кілька ноутбуків). Вважаємо, що пересічний відвідувач сайту стикнеться з такою ж проблемою. Невдача також спіткала КП в Україні, оскільки їхній фінансовий звіт розміщений лише на старій версії сайту та датований ще 2018 роком», – пише ІМІ.

До дослідження потрапили такі інтернет-видання: Pravda.com.ua, Korrespondent.net, Rbc.ua, Censor.net.ua, Nv.ua, Gordonua.com, Liga.net, Zaxid.net, Unn.com.ua, Radiosvoboda.org, Espreso.TV, Ukrinform.ua, Bykvu.com, Slovoidilo.ua, Hromadske.ua, Zn.ua, suspilne.media, Babel.ua, Tsn.ua, Obozrevatel.com, 24tv.ua, Politeka.net, Znaj.ua, Unian.net, vgolos.com.ua, Segodnya.ua, Gazeta.ua, Glavcom.ua, vesti.ua, Ukranews.com, telegraf.com.ua, golos.ua, Kp.ua, Apostrophe.ua, Hvylya.net, From-ua.com, prm.ua, Interfax.com.ua, glavred.info, Fakty.ua (сайт газети), Comments.ua, Focus.ua, antikor.com.ua, Ictv.ua, Podrobnosti.ua, Bagnet.org, enovosty.com, bbc.com/ukrainian, racurs.ua, depo.ua.

Фото: teg_n/Flickr 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY