Ткаченко відкинув закиди про «спробу захоплення» Одеської кіностудії за участі менеджерів Коломойського

Ткаченко відкинув закиди про «спробу захоплення» Одеської кіностудії за участі менеджерів Коломойського

4 Жовтня 2021
3947
4 Жовтня 2021
11:31

Ткаченко відкинув закиди про «спробу захоплення» Одеської кіностудії за участі менеджерів Коломойського

3947
Олександр Ткаченко: Це був мій власний бізнес, який я мав ще до приходу в 1+1 медіа, тому «захоплювати» мені не потрібно було нічого.
Ткаченко відкинув закиди про «спробу захоплення» Одеської кіностудії за участі менеджерів Коломойського
Ткаченко відкинув закиди про «спробу захоплення» Одеської кіностудії за участі менеджерів Коломойського

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко прокоментував виток матеріалів Pandora Papers, згідно з яким він нібито брав участь у спробі захопити контрольний пакет акцій Одеської кіностудії.

У коментарі «Детектору медіа» Ткаченко заявив, що є співвласником Одеської кіностудії з 2006 року.

«Це був мій власний бізнес, який я мав ще до приходу в 1+1 медіа, тому "захоплювати" мені не потрібно було нічого. Попередні домовленості було досягнуто у 2016, а реалізація угоди зі зміною часток була у 2017 році. В 2019 році я передав в управління всі свої корпоративні права, як цього вимагає закон. У 2020 році я продав акції англійської компанії Олександру Морозову. Угода передбачала терміни та умови розрахунку, тому при отриманні мною доходу – кошти будуть відображені в декларації відповідно до вимог законодавства», – заявив Ткаченко.

Ткаченко додав, що це був не офшор, а легально створена британська компанія під юрисдикцією Англії з відкритим реєстром.

«Те, що ви зазначаєте як "отримав у подарунок", насправді є лише видом угоди, до якої жодного стосунку немає І.В. Коломойський. Звичайна практика юристів, коли у іноземній компанії без діяльності змінюється акціонер. Відповідний дохід мною було задекларовано і відображено у податковій декларації з подальшою сплатою податку», – каже міністр.

Матеріали витоку документів Pandora Papers, досліджені журналістами «Слідство.Інфо» свідчать, що Ткаченко разом із менеджерами Коломойського нібито брали участь у спробі захопити контрольний пакет акцій Одеської кіностудії.  

Розслідувачі з’ясували, що 11 жовтня 2016 року Ткаченко нібито отримав у подарунок права на британську компанію-«оболонку» Big Boom LTD. Вже за тиждень компанія Big Boom LTD змінила назву на Cinema Love LTD і придбала Фонд розвитку кіномистецтва у Punta Crescent Limited, компанії Тетяни Тарути, дочки бізнесмена Сергія Тарути.

Умови угоди Ткаченко коментувати розслідувачам тоді відмовився, пославшись на комерційну таємницю.

Представляти свої інтереси у Фонді розвитку кіномистецтва Ткаченко доручив В’ячеславу Мієнку – заступнику гендиректора «1+1» із правових питань.

За інформацією «Слідство.інфо», компанія Мієнка супроводжувала роботу  Cinema Love LTD, зокрема відповідала за роботу із міжнародною юридичною компанією Alpha Consulting. Мієнко увійшов до наглядової ради Одеської кіностудії, а партнерка та директорка його компанії Smart Solutions, Анна Савченко, стає членкинею ревізійної комісії тієї ж Одеської кіностудії. 2017 року директором Одеської кіностудії призначили Андрія Осіпова — виконавчого директора компанії Smart Solutions.

«Оскільки компанія Smartsolutions була моїм юридичним радником, адвокати Smartsolutions увійшли до керівних органів та антикризової команди по впорядкуванню діяльності Одеської кіностудії. Зокрема, серед них Анна Савченко та Андрій Осіпов», – пояснив Олександр Ткаченко. За директорства Андрія Осіпова, Одеська кіностудія подала позов до Міністерства культури, внаслідок якого держава могла втратити контрольний пакет акцій кіностудії, однак суд відмовив у позовних вимогах. Ткаченко стверджує, що не погоджував текст позову, а Осіпов – що керувався інтересами підприємства.

Також у розслідуванні йдеться, що 2018 року партнером Ткаченка по Одеській кіностудії став забудовний Андрій Вавриш, який підтвердив зацікавленість у побудові житла «для знімальних груп» на території студії. «Детектор медіа» писав, що Ткаченка і Осіпова в конфлікті щодо змін в Одеській кіностудії підтримував канал «1+1».

Через конфлікт інтересів Олександр Ткаченко після обрання до Верховної Ради продав свою частку Одеської кіностудії банкіру Олександру Морозову, однак у декларації про доходи отримані за цю частку гроші не вказав. За інформацією «Слідства.інфо», Морозов не платив Ткаченку. Розслідувачі припускають, що Морозов  номінальний власник частки, яка реально належить Ткаченку.

Фото: Олександр Ткаченко/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3947
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду