«Європейська Солідарність» подала заяви до НАБУ, Офісу генпрокурора та ДБР через закон про олігархів

«Європейська Солідарність» подала заяви до НАБУ, Офісу генпрокурора та ДБР через закон про олігархів

28 Вересня 2021
3148
28 Вересня 2021
13:51

«Європейська Солідарність» подала заяви до НАБУ, Офісу генпрокурора та ДБР через закон про олігархів

3148
На думку представників «Європейської Солідарності», порушення стосувалися процедури розгляду та організації голосування.
«Європейська Солідарність» подала заяви до НАБУ, Офісу генпрокурора та ДБР через закон про олігархів
«Європейська Солідарність» подала заяви до НАБУ, Офісу генпрокурора та ДБР через закон про олігархів

Нардепи «Європейської Солідарності» подали заяви до правоохоронних органів через «можливе вчинення кримінального правопорушення» при голосуванні Верховною Радою за закон про олігархів.

За словами нардепа «Європейської Солідарності» Артура Герасимова, порушення стосувалися процедури розгляду, організації голосування та «того, що коїлося в самій залі».

«Минулого тижня в стінах парламенту відбулася кричуща подія — кримінальний злочин… Це почалося ще з засідання комітету, який розглядав законопроєкт про так звану деолігархізацію. Ці порушення були продовжені й під час засідання (парламенту – Ред.)… Завдяки криміналу команди Зеленського минулого тижня було майже зламано парламентаризм в Україні», – стверджує Герасимов.

Заяви народних депутатів від цієї політичної сили були скеровані до НАБУ, Офісу генерального прокурора та ДБР.

Нардеп «Європейської Солідарності» Ростислав Павленко повідомив, що можливо були порушені статті Кримінального кодексу України № 351 (щодо перешкоджання діяльності народного депутата) та № 365 (про перевищення службових повноважень).

Відповідачами зазначені віцеспікер Руслан Стефанчук, який вів засідання Ради, а також нардеп від «Слуги народу» та представник президента у Конституційному Суді Федір Веніславський, який представляв у парламенті антиолігархічний закон.

23 вересня 2021 року у другому читанні Верховна Рада ухвалила президентський законопроєкт №5599 про олігархів. За законопроєкт проголосували 279 нардепів. 

Після набуття чинності закону олігархами вважатимуться громадяни, які одночасно відповідатимуть таким ознакам:

  • беруть участь у політичному житті;
  • мають значний вплив на ЗМІ;
  • громадянин є кінцевим бенефіціарним власником суб'єкта господарювання, який займає монопольне становище на ринку та протягом одного року поспіль підтримує або посилює це становище;
  • мають активи на понад 1 мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних громадян осіб.

Особам, яких визнали олігархами, буде заборонено здійснювати внески (прямо або опосередковано через інших осіб) на підтримку політичних партій, фінансувати будь-яку політичну агітацію або проведення мітингів і демонстрацій з політичними гаслами, бути покупцем (бенефіціаром покупця) при приватизації об'єктів великої приватизації.

Виключити особу з реєстру олігархів може РНБО на підставі заяви особи, включеної до реєстру, якщо вона буде відповідати менше ніж трьом критеріям, які визначені цим законопроєктом.

Закон розкритикувала опозиція та спікер Разумков, який проти наділення РНБО правом визначати громадянина олігархом. У вересні Разумков відправив законопроєкт на розгляд Венеціанської комісії. Її висновок має надійти у грудні цього року.

24 вересня стало відомо, що Верховна Рада проголосувала за законопроєкт про олігархів з поправками, які суперечать одна одній. Зокрема, одна з ухвалених правок покладає функцію визнання людини олігархом на РНБО, інша, запропонована спікером Дмитром Разумковим – на НАЗК.

Скріншот відео: Європейська Солідарність/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3148
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Alex
912 дн. тому
Захищають свого хазяїна-олігарха?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду