Рада усунула неточності в законі про олігархів

Рада усунула неточності в законі про олігархів

3 Листопада 2021
2393
3 Листопада 2021
13:15

Рада усунула неточності в законі про олігархів

2393
Відтепер спікер Руслан Стефанчук може підписати закон і відправити його на підпис президентові України.
Рада усунула неточності в законі про олігархів
Рада усунула неточності в законі про олігархів

У середу, 3 листопада, Верховна Рада проголосувала за усунення неточностей в ухваленому законі №5599 «про олігархів».

Голосування відбулось відповідно до статті 131 регламенту без переголосування всього закону. Підтримали корекцію низки положень закону 252 депутати.

Згідно з внесеними уточненнями, рішення про визнання людини олігархом ухвалює РНБО на підставі подання: Кабміну, члена РНБО, НБУ, СБУ, Антимонопольного комітету України.

Згідно з уточненнями, Радбез за 10 робочих днів до дня проведення засідання, на якому заплановано розгляд подання про визнання громадянина олігархом, направляє йому повідомлення про засідання. Завдяки усунутим неточностям громадянин матиме право дати свої пояснення прямо на засіданні РНБО, а не письмово відповісти на повідомлення.

Відтепер документ має підписати спікер Ради Руслан Стефанчук.

22 жовтня Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки встановив неузгодженості у чотирьох статтях закону про олігархів та запропонував переголосовувати низку його положень.

23 вересня 2021 року Рада ухвалила закон про олігархів у другому читанні. Документ підтримали 279 нардепів.

Після набуття чинності закону олігархами вважатимуться громадяни, які одночасно відповідатимуть таким ознакам:

  • беруть участь у політичному житті;
  • мають значний вплив на ЗМІ;
  • громадянин є кінцевим бенефіціарним власником суб'єкта господарювання, який займає монопольне становище на ринку та протягом одного року поспіль підтримує або посилює це становище;
  • мають активи на понад 1 мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних громадян осіб.

Особам, яких визнали олігархами, забороняється здійснювати внески (прямо або опосередковано через інших осіб) на підтримку політичних партій, фінансувати будь-яку політичну агітацію або проведення мітингів і демонстрацій з політичними гаслами, бути покупцем (бенефіціаром покупця) при приватизації об'єктів великої приватизації.

Виключити особу з реєстру олігархів може РНБО на підставі заяви особи, включеної до реєстру, якщо вона буде відповідати менше, ніж трьом критеріям, які визначені цим законопроєктом.

Закон розкритикувала опозиція та колишній спікер Дмитро Разумков, який виступав проти наділення РНБО правом визначати громадянина олігархом. У вересні Разумков відправив законопроєкт на розгляд Венеціанської комісії. Її висновок має надійти у грудні цього року.

Пізніше стало відомо, що законопроєкт про олігархів був ухвалений із поправками, які суперечать одна одній. Зокрема, одна з ухвалених правок покладає функцію визнання людини олігархом на РНБО, інша, запропонована спікером Разумковим, – на НАЗК. 

7 жовтня Рада зняла Дмитра Разумкова з посади спікера, однією з причин його звільнення стали розбіжності щодо закону про олігархів.

Фото: пресслужба Верховної Ради

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2393
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду