Європейський суд з прав людини відхилив усі претензії Росії до України

Європейський суд з прав людини відхилив усі претензії Росії до України

18 Липня 2023
1626
18 Липня 2023
14:44

Європейський суд з прав людини відхилив усі претензії Росії до України

1626
Рішення є остаточним, наголосили в ЄСПЛ.
Європейський суд з прав людини відхилив усі претензії Росії до України
Європейський суд з прав людини відхилив усі претензії Росії до України

Сьогодні, 18 липня, Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) оголосив своє рішення у справі за скаргою РФ, яку вона подала проти України 22 липня 2021 року. «У сьогоднішньому рішенні ЄСПЛ одностайно вирішив відхилити заявку», — заявили в суді. Про це пише «Європейська правда» із посиланням на заяву Міністерства юстиції України та повідомлення пресслужби ЄСПЛ. 

Росія проігнорувала низку запитів від ЄСПЛ і не брала участі у процесі, відколи припинила членство в Раді Європи, йдеться у рішенні суду. Серед іншого, у травні РФ проігнорувала прохання суду надати переклад документів, які надіслала для підтримки своєї заявки. Крім цього, сторона позивача не відповіла на лист, надісланий у листопаді, в якому ЄСПЛ запитував, чи Росія все ще зацікавлена у продовженні розгляду своєї заявки. З огляду на відсутність відповідей суд вирішив, що «влада Росії більше не зацікавлена продовжувати розгляд заявки».

Суд окремо наголосив, що скарга РФ на Україну за всіма ознаками була необґрунтованою.

У своєму рішенні ЄСПЛ зазначає, що «не знайшов підстав, пов’язаних з дотриманням прав людини, як визначено Конвенцією та її протоколами, котрі б вимагали у будь-якому разі продовжувати розгляд справи». У ЄСПЛ також зауважили, що російська скарга значною мірою дублює 8,5 тисяч поданих раніше індивідуальних  скарг. За даними журналістських розслідувань, чимала частина цих скарг була «процесуальним спамом», який створювали адвокати, пов'язані з окупаційною владою.

Оприлюднене сьогодні рішення є остаточним, наголосили в ЄСПЛ.

Нагадаємо, 22 липня 2021 року Росія звернулася до Європейського суду з прав людини зі своєю першою міждержавною скаргою проти України. Текст скарги містив 10 груп звинувачень на адресу України. Зокрема, РФ вимагала покласти на Україну відповідальність за загибель мирних жителів у 2014 році, катастрофу літака рейсу MH17, обстріли російських територій, дискримінацію російськомовного населення.

У відповідь на це міністр юстиції Денис Малюська сказав, що в Європейському суді з прав людини на скаргу Росії проти України чекає неминуча поразка.

Тоді ж, у липні 2021-го, ЄСПЛ відхилив запит уряду Росії про застосування тимчасових заходів у рамках міждержавної скарги «РФ проти України». 

У березні 2022-го Європейський суд з прав людини ухвалив проміжне рішення за позовом «Україна проти Росії», у якому заборонив РФ продовжувати обстріли цивільної інфраструктури. Це рішення затвердили також для усіх майбутніх скарг проти Росії.

Фото: European Court of Human Rights / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1626
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду