Росія звернулася до ЄСПЛ зі скаргою на Україну: звинувачує у катастрофі MH17, загибелі мирного населення та утисках преси

Росія звернулася до ЄСПЛ зі скаргою на Україну: звинувачує у катастрофі MH17, загибелі мирного населення та утисках преси

22 Липня 2021
1660
22 Липня 2021
12:47

Росія звернулася до ЄСПЛ зі скаргою на Україну: звинувачує у катастрофі MH17, загибелі мирного населення та утисках преси

1660
В Офісі президента України зазначили, що у цієї скарги Росії немає жодної юридичної перспективи.
Росія звернулася до ЄСПЛ зі скаргою на Україну: звинувачує у катастрофі MH17, загибелі мирного населення та утисках преси
Росія звернулася до ЄСПЛ зі скаргою на Україну: звинувачує у катастрофі MH17, загибелі мирного населення та утисках преси

Росія звернулася до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) з міждержавною скаргою на Україну.

Як повідомляє Генпрокуратура Росії, Москва покладає відповідальність на владу України через нібито: 

  • «загибель мирного населення, незаконне позбавлення волі та жорстоке поводження з людьми, зокрема, яке відбувалося на Майдані Незалежності в Києві та в Будинку профспілок в Одесі у 2014 році, а також на Донбасі»; 
  • «практику придушення свободи слова та переслідування інакомислячих шляхом заборони роботи засобів масової інформації, інтернетплатформ, переслідування журналістів, політиків і пересічних громадян»;
  • «блокування Північно-Кримського каналу як основного джерела прісної води для жителів Кримського півострова»;
  • «політику дискримінації російськомовного населення, витіснення використання російської мови з громадського сфери, насамперед зі сфери середньої та вищої освіти та системи обслуговування споживачів».

Крім того, Росія заявляє про «позбавлення жителів окремих територій південного сходу України можливості участі у виборах до центральних органів влади», про «напади» на дипломатичні, консульські та інші представництва Росії в країні.

Також РФ покладає відповідальність на Київ за збитий малайзійський Boeing MH17 на Донбасі, бо Україна нібито «закрила повітряний простір над зоною бойових дій і пізніше не розслідувала цю обставину».

Як зазначає Радіо Свобода, більшість скарг до ЄСПЛ подають окремі особи, групи людей, компанії чи організації, хоча і окремі держави також можуть подавати скарги. З часу набуття чинності Конвенції про захист прав людини у 1953 році до ЄСПЛ було подано близько 30 міждержавних скарг.

На сьогодні проти Росії подано дев'ять скарг від України до ЄСПЛ та чотири – від Грузії.

У коментарі Радіо Свобода радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк зазначив, що у цієї скарги Росії до ЄСПЛ немає жодної юридичної перспективи та практичного сенсу, окрім суто пропагандистського.

«Керівництво Росії вирішило скористатися інструментом ЄСПЛ після того, як на конституційному рівні забезпечило собі ж абсолютну можливість не виконувати будь-яке рішення ЄСПЛ. Тобто ЄСПЛ для самої РФ в юридичному сенсі ніщо, а от у пропагандистському – все. Якщо комусь був потрібен еталон політичного цинізму – ось він у вигляді подібних дій Росії», – сказав Подоляк.

«Детектор медіа» звернувся по коментар до МЗС України та Мін'юсту з приводу заяви РФ до ЄСПЛ.

В 2014 році Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях. У 2014 і 2015 роках відбулося пряме військове вторгнення армії РФ на територію України з метою військової допомоги бойовикам Донбасу. У липні 2014 року російський ЗРК Бук, який був перекинутий росіянами на непідконтрольну Україні територію Донецької області, знищив пасажирський лайнер Боїнг-777 Малайзійських авіаліній. Загинули 298 осіб.

Кремль заперечує участь РФ у війні на Донбасі, називаючи її «громадянським конфліктом». Росія продовжує підживлювати війну на Донбасі грошима й озброєнням, створивши в окупованих районах повноцінну армію з кадрових російських військових, громадян РФ і місцевих сепаратистів. Жертвами російської агресії стали понад 13 тисяч громадян України. До війни проти України активно залучена і російська пропаганда.

У березні-квітні 2021 року Росія активно стягувала війська до кордонів України під приводом військових навчань, також росіяни активізували обстріли позицій ЗСУ, українські війська понесли втрати. Крім того, Росія продовжує нарощувати свою військову присутність і в окупованому Криму. 

Фото: Mikhail Serbin/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1660
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Телепузик
999 дн. тому
Вона звичайно абсурд звинувачувати жертву агресору у своїх гріхах. Та з поведінки Германії здається зайве ратифікувати Римський статут.Невідомо чи Росія не з чемоданом газових грошей позов у суд юрисдикцію якого сама ж не визнає і порушила уже сотні міжнародних угод агресією скориставшись силою зброї.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду