detector.media
09.07.2021 19:27
Українець, якого катували в КДБ, покинув Білорусь (ФОТО)
Українець, якого катували в КДБ, покинув Білорусь (ФОТО)
Протягом 6 годин співробітники пінського КДБ допитували його з тортурами.

24-річний громадянин України Павло Рабешко зміг покинути Білорусь після затримання 3 липня. Про його затримання повідомив Правозахисний центр «Весна». 

Рабешка затримали за місцем проживання у Столині з посвідкою на проживання в Білорусі. 5 співробітників міліції провели обшук, забрали телефон та відвезли в спершу невідомому напрямку. Якою була причина затримання – наразі невідомо. Родичів про місцеперебування хлопця не повідомляли. 

Як пише телеграм-канал «Харитонов», Павло повідомив, що після викрадення його доставили до пінського будинку КДБ. Протягом 6 годин його допитували з тортурами: били по голові, тілу, душили, кілька разів кидали в шафу, погрожували розправою та принижували.

МЗС України також відреагували на ситуацію. За словами речника Олега Ніколенка, пише УП, українські дипломати були на постійному зв‘язку із Павлом Рабешком після його звільнення і надали йому сприяння безпечно залишити територію Білорусі. Також МЗС України засуджує такі дії стосовно свого громадянина.

«Закликаємо владу в Білорусі припинити репресії проти громадян, звільнити усіх політичних в‘язнів та гарантувати безумовне дотримання основоположних прав людини. Рекомендуємо також українцям зважувати ризики при плануванні поїздок до Білорусі», – заявили в МЗС.

Нагадаємо, що сьогодні білоруські силовики прийшли до нової низки видань та затримували їхніх журналістів. Прийшли до журналістів гомельського видання «Сильні новини» Наталії Суслової, Катерини Таліман та Юрія Глушакова.

За даними Zerkalo.io, правоохоронці прийшли до брестського журналіста Максима Хлебця, адміністратора порталу «Віртуальний Брест» Андрія Кухарчика і мінського кореспондента видання Onliner Анастасії Занько.

Також 8 липня правоохоронні органи Білорусі прийшли з обшуками до редакції найстарішого білоруського видання «Наша Ніва». Сайт видання заблокований і працює виключно через соцмережі. 

Головного редактора білоруського порталу «Наша Ніва» Єгора Мартиновича при затриманні побили силовики, він отримав травму голови.

Фото: з вільних джерел

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY