detector.media
15.06.2021 17:26
У Росії видання «Медіазона» вимагають внести до реєстру «іноземних агентів»
У Росії видання «Медіазона» вимагають внести до реєстру «іноземних агентів»
З такою вимогою виступив фонд, який ЗМІ пов'язують з Євгеном Пригожиним.

Російський політтехнолог, очільник «Фонду захисту національних цінностей» Максим Шугалей звернувся до Роскомнагляду та Генпрокутатури РФ з вимогою внести видання «Медіазона» до списку «іноземних агентів». Про це «Медіазона» повідомила у Telegram.

Підставою для звернення є нібито публікації, які на думку Шугалея свідчать, що «журналісти і власник "Медіазони" займаються тим, що порушують закон, а головне, перекручують факти».

Як відзначають «Открытые медиа», Фонд захисту національних цінностей пов'язаний з прокремлівський бізнесменом Євгеном Пригожиним. За даними журналістів, засновником цієї організації є колишній головний редактор проекту РИА ФАН – USA Really – Олександр Малькевич. Самого Малькевича в 2018 році внесли до списку санкцій США.

Головний редактор «Медіазони» Сергій Смірнов зазначив, що видання «Медуза» внесли у список ЗМІ-«іноагентів» якраз після такої ж непублічної заяви. Ніхто з чиновників з журналістами видання наразі не зв’язався.

«Практика останніх місяців показує, що до реєстру під надуманим приводом може потрапити практично будь-яке незалежне видання – і навіть окремі люди (і навіть не обов'язково журналісти)», – зазначило видання.

Також Смірнов закликав підтримати редакцію матеріально донатами.

Нагадаємо, що близький до президента РФ Володимира Путіна російський бізнесмен Пригожин вважається ідеологом ПВК «Вагнер», найманці якої брали участь у війні на сході України, у військових операціях у Сирії, Судані та Лівії та ЦАР.

У лютому 2021 року ФБР США оголосило Пригожина в розшук і пообіцяло винагороду до $250 тисяч за інформацію про його місцезнаходження. У вересні 2020 року Міністерство фінансів США запровадило санкції проти 8 організацій та 7 осіб пов’язаних з Пригожиним, за те, що вони «просувають вплив Росії в Центрально Африканській Республіці».

Також Пригожина вважають причетним до діяльності «фабрики тролів», яка колись базувалася в Ольгіно. Це «невеличка медіаімперія, в яку входять онлайн-медіа, сторінки в соцмережах та телеграм-канали», через які Пригожин просуває власні інтереси.

Нещодавно Пригожин порівняв ЗМІ-«іноагентів» з ворогами народу, «яких розстрілювали в СРСР». А видання «Медуза» російський суд зобов'язав видалити статтю про Пригожина і виплатити йому 80 тисяч рублів компенсації.

За останні тижні Росія додала до переліку «іноземних агентів» також такі ЗМІ як московське «Первое Антикоррупционное СМИ» та VTimes.io, яке зареєстроване у Нідерландах. Невдовзі після цього редакція видання анонсувала створення нового ЗМІ.

Відмова видань від маркування своїх матеріалів позначкою «іноземний агент» несе покарання у вигляді штрафу. А сам статус посутньо ускладнює існування для тих ЗМІ, яким його присвоїли. Також в списку «іноземних агентів» опинилась московська редакція Радіо Свобода, яка відмовляється виконувати відповідні приписи держави.

Через утиски у Росії журналістів та працівників російської служби «Радіо Свобода» перевозять до Києва та Праги.

З 18 травня московське бюро «Радіо Свобода» почало випускати програми з київської студії.

19 травня Радіо Свобода та генеральний директор московського бюро Андрій Шарий подали до ЄСПЛ скаргу щодо використання Росією закону про «іноземних агентів», внаслідок чого з січня на редакцію та самого Шарого були накладені штрафи на мільйони доларів.

Ілюстрація: «Медіазона»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY