detector.media
Детектор медіа
«Детектор медіа»
06.06.2021 14:16
Політолог Артем Шрайбман виїхав із Білорусі через побоювання арешту
Політолог Артем Шрайбман виїхав із Білорусі через побоювання арешту
За його словами, він перейшов у зону некомфортного ризику, побачивши щось дуже схоже на зовнішнє спостереження біля власного під’їзду.

Після виступу колишнього головного редактора Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича з очевидно вимушеними зізнаннями, де він назвав відомого білоруського політолога Артема Шрайбмана одним із «координаторів протестів» у Білорусі, той виїхав з країни через побоювання арешту.

Про це повідомив сам Шрайбан у телеграм-каналі.

«Іронічно вийшло. Вранці 3 червня виходить випуск проекту «Редакція», який завершується моїми словами про те, що я не відчуваю прямої загрози і тому не їду з Білорусі, а вже ввечері я в поспіху збираю речі і вибираюся з країни», – написав Шрайбман.

За його словами, при цьому в нього «ніякої образи на Протасевича немає й бути не може», бо «заручників не судять».

«Ми не знаємо, який підвал у «ЛНР» і яку долю для його дівчини йому змалювали в разі відмови від цього інтерв’ю», – написав політолог.

Нагадаємо, що громадянка РФ Софія Сапега була затримана силовиками разом із Романом Протасевичем 23 травня у Мінську. Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що справу дівчини буде розглядати виключно білоруський суд.

Пізніше Наша Ніва повідомила, що Шрайбман перебуває в Україні.

Протасевич вочевидь під примусом сказав, що Шрайбман допомагав порадами в чаті, який можна було назвати координаційним штабом білоруської революції.

За словами політолога, він дійсно якийсь час був у тому чаті, але тільки для того, щоб «спостерігати наживо, як спілкуються ті, кого до серпня стали називати координатори білоруської революції, але не брав участі в жодному з «зідзвонів» цих людей, на яких власне й обговорювали подробиці майбутніх акцій.

«Я маю давню позицію, що аналітик не може і не має ставати учасником процесів, які аналізує, так само, як і коментатор матчу не може бути футболістом на полі», – сказав Шрайбман.

Він додав, що білоруські спецслужби знали про його присутність у тому чаті вже давно, але був певен, що йому не зможуть висунути ніяких претензій, тому не виїжджав із країни раніше.

«Але в сьогоднішній Білорусі навіть непричетність до того, що влада вважає злочином, – уже недостатня страховка», – сказав він.

«Спокійно жити і працювати в країні за таких обставин далі було б складно. Тому довелося піти на дуже некомфортне рішення – виїхати. Обидві альтернативи – СІЗО і щоденне очікування СІЗО – були ще гірші, і для мене, і для близьких», – написав Шрайбман.

3 червня державний канал «ОНТ» розповсюдив інтерв'ю із затриманим Романом Протасевичем, під час якого він «зізнався» в організації несанкціонованих акцій протесту в 2020 році.

Протасевич буцімто визнав, що був учасником підготовки «замаху» на Лукашенка, який нібито планував штаб Тихановської і заявив, що поважає самопроголошеного президента Білорусі.

Щирість сказаного Протасевичем можна поставити під сумнів, адже його батьки припускають, що опозиціонера катували у СІЗО. Видання «Наша Ніва» звернуло увагу, що на зап'ястях Протасевича видно сліди від наручників.

Батько Романа Протасевича вважає інтерв’ю сина державному білоруському телеканалу «ОНТ» є наслідком тортур та знущань у СІЗО.

Фото: REFORM.by

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY