detector.media
03.06.2021 14:23
Авіакомпаніям ЄС остаточно заборонили літати у повітряному просторі Білорусі
Авіакомпаніям ЄС остаточно заборонили літати у повітряному просторі Білорусі
Рішення ухвалене після викрадення журналіста Романа Протасевича, який летів у літаку Rynair до Вільнюса.

Агенція авіаційної безпеки Європейського Союзу (EASA) видала директиву із забороною літати у повітряному просторі Білорусі за винятком надзвичайних ситуацій.

«Агентство авіаційної безпеки Європейського Союзу з безпеки видало Директиву з безпеки 2021-02, в якій закликало національні компетентні органи держав-членів EASA проінструктувати експлуатантів повітряних суден з основним місцем діяльності на їх територіях, що проведення операцій у повітряному просторі Білорусі (FIR Minsk) більше не дозволяється, якщо це не потрібно для безпечних операцій у екстрених умовах», говориться у заяві.

Метою директиви EASA є мінімізація потенційного ризику для пасажирів та екіпажів у повітряному просторі Білорусі після інциденту із викраденням журналіста Романа Протасевича, який летів у літаку Rynair до Вільнюса.

Країни-члени EASA повинні запровадити ці заходи протягом двох днів з дати набрання чинності директиви. Раніше EASA рекомендувала авіакомпаніям ЄС відмовитись від використання повітряного простору Білорусі.

23 травня ВПС Білорусі змусили сісти у Мінську літак Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса. Спецслужби затримали опозиційного журналіста Романа Протасевича та його подругу Софію Сапегу, які перебували на борту лайнера. 

Російська служба Бі-бі-сі повідомляла, що Сапега та Протасевич фігурують у трьох кримінальних справах, порушених за фактом масових протестів у Білорусі.

Міжнародна спільнота прирівняла дії режиму Лукашенка до «державного тероризму». Гендиректор Ryanair Майкл О'Лірі назвав інцидент з посадкою літака у Мінську компанії «навмисним та незаконним викраденням».

Україна, ЄС, Канада, США та інші країни засудили посадку літака Ryanair в Мінську та затримання Протасевича та Сапеги. Захід розглядає можливість посилення санкцій проти режиму Лукашенка. 

З 29 травня Україна закрила своє небо для білоруських літаків.

Фото: Jeroen Stroes Aviation Photography/Flickr

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY