Кінофестиваль «Молодість» оголосив склад журі

Кінофестиваль «Молодість» оголосив склад журі

29 Травня 2021
2199
29 Травня 2021
11:59

Кінофестиваль «Молодість» оголосив склад журі

2199
50-й Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість», що почався сьогодні, 29 травня, і триватиме до 6 червня, оголосив склад журі конкурсних програм.
Кінофестиваль «Молодість» оголосив склад журі
Кінофестиваль «Молодість» оголосив склад журі

Кінострічки судитимуть продюсери, кіноексперти, драматурги, режисери у декількох конкурсах.

Так, Міжнародний конкурс оцінюватимуть:

Ада Соломон (Румунія) — продюсерка та представниця натуралістичної та оціненої на Каннському, Венеційському та Берлінському фестивалях «Румунської нової хвилі» в кіно.

Понад 20 років Ада Соломон працює у кіновиробництві. Заснувала продюсерську компанію HiFilms. Остання продюсерська робота «Невдалий трах, або шалене порно» отримала головний приз на цьогорічному Берлінале.

Кіноекспертка Жульєт Дюре (Бельгія) керує напрямом «Кіно» в Центрі витончених мистецтв в Брюсселі (BOZAR). Курує подію Bridges. East of West Film Days – програму, яка щороку в Бельгії збирає найкращі фільми з України, Грузії, Вірменії, Азербайджану, Республіки Молдова та Білорусь.

Кінокритик і режисер Мауріціо Фантоні Міннелла (Італія) курував огляди італійського кіно в італійських культурних інститутах Марселя, Ліона, Лісабона, Гельсінкі, Салонік, Каракаса, Гватемали, Ріо-де-Жанейро, Мальти, Хайфи, Сеула, Алжира, Бейрута, Сантьяго-де-Чилі, Одеси, Праги, Нью-Йорку, Лондона. З 2009 року стає президентом культурної асоціації FreeZone, за цей час знімає понад 20 документальних фільмів.

Українська драматургиня і режисерка Наталія Ворожбит — авторка понад 14 п’єс та 6 серіалів, шоуранерка серіалу «Спіймати Кайдаша». Написала сценарії до фільмів «Кіборги» та «Дике поле». Дебютувала як режисерка зі стрічкою «Погані дороги». Фільм увійшов до програми «Міжнародного тижня критики» Венеційського фестивалю та зібрав 3 нагороди премії «Кіноколо».Валентин Васянович — режисер, Україна.  Автор 4 повнометражних художніх фільмів. Два останні фільми, «Рівень чорного» та «Атлантида», український оскарівський комітет висував на номінацію «Найкращий фільм іноземною мовою» у 2017-ому та 2020-ому. Стрічка «Плем’я», в якій Валентин Васянович виступив оператором, отримала Гран-прі «Тижня критики» Каннського фестивалю та Європейський кіноприз у номінації «Відкриття року». 

Журі Національного конкурсу представлятимуть:

Кирило Марікуца — дистриб’ютор (Україна). Творець фестивалю короткого метру #KISFF і фестивалю про музику та кіно INTRO. Співзасновник KyivMusicFilm – дистриб’юторського проєкту, який представляє фільми про мистецтво та сучасну культуру.

Режисерка музичних відео та рекламних роликів Оксана Войтенко (Україна), яка перемогла в Національному конкурсі на фестивалі «Молодість» у 2020-ому з фільмом «Схрон». 

Ваутер Янсен — дистриб’ютор з Австрії, власник Square Eyes, компанії, що займається фестивальною дистрибуцією. Каталог фільмів Square Eyes збирає головні призи в Каннах, кінофестивалях в Торонто, Локарно та Берліні. Був головою програмного відділу фестивалю Go Shorts, кваліфікованого для відбору на премію «Оскар».

Журі документального конкурсу представлятимуть:

Жак Біду — продюсер (Бельгія), заснував компанію JBA Production, яка спродюсувала 115 фільмів з моменту створення у 1984-осу. Став продюсером фільму «Донбас» Сергія Лозниці, який увійшов до офіційного відбору в Каннах та відкривав програму «Особливий погляд» у 2019-ому. 

Пітер-Ян де Пˈю — режисер (Бельгія). Після закінчення навчання в школі візуального мистецтва RIT, вісім років працював над документальною стрічкою про Афганістан «Земля просвітлених». За цей фільм отримав приз журі фестивалю Sundance у номінації «Найкраща операторська робота». У 2017 році зняв короткий документальний метр про події на Донбасі «Дівчата та мед». 

Вікторія Лещенко — програмна директорка фестивалю Docudays UA (Україна). Має 10 років досвіду в кінофестивальному менеджменті. У 2007-2011 працювала редакторкою фестивальних видань та програмною координаторкою фестивалю «Молодість». Згодом, приєдналась до команди Docudays як програмерка, а з лютого 2019-го року – стала програмною директоркою фестивалю. 

Журі конкурсу «Сонячний зайчик»:

Анна Довгопол — експертка з ґендерних питань, Україна.  Координаторка програми "Гендерна демократія" Фонду ім. Гайнріха Бьолля. Понад 10 років працює у громадських організаціях, пов’язаних з тематикою фемінізму та ЛГБТ, в Україні та Киргизстані.

Фелікс Маріто — актор, каскадер (Франція). Зіграв помітні ролі у  французькому квір кіно. Знявся  у стрічці Гаспара Ное «Вічне світло». Виконав головні ролі у фільмах «Ніж у серце», що увійшов до програми Каннського фестивалю у 2018-ому,  «Дикий»,  та «Джонас».  

Марко Берґер — кінорежисер (Аргентина). Переможець в програмі «Сонячний зайчик» на 45-ому та 48-ому фестивалі «Молодість». Отримав премію «Тедді» на Берлінале за стрічку «Відсутній», а його фільм «Метелик» увійшов до програми «Панорама» фестивалю.       

Журі конкурсу TEEN SCREEN:

  • Георгій Іллєнко 
  • Катерина Колос
  • Лука Хараішвілі
  • Святослав Іллєнко
  • Софія Грінберг

Журі FIPRESCI

Альберто Кастеллано  — італійський есеїст та кінокритик,  написав близько 10 книг про кіно. Остання публікація автора – монографія Клінта Іствуда. Був відбірником Міжнародного тижня критики Венеційського фестивалю та викладав в Університеті Салерно. 

Рауль Рейс — кінокритик, Люксембург. Член журі фестивалю CinEast, засновник та менеджер португальськомовного ресурсу Bomdia.lu, керівник відділу Офісу публікацій Європейського Союзу.

Андрій Алферов — український кінознавець, кінокритик, телеведучий, куратор виставки центру Олександра Довженка «Польоти у сні й наяву». Виставка досліджує однойменну культову кінострічку Романа Балаяна та епоху, в яку вона створювалася.

Екуменічне журі представлятимуть:

Крістін Ріс — громадська діячка, кінознавиця, 11 років вона відповідала за управління та організацію відділу подальшої освіти при Реформатських Церквах кантону Берн-Юра-Золотурн у Швейцарії.. Була членкинею екуменічного журі на фестивалях в Мангеймі та Саарбрюккен (Німеччина).

Беата Кезді —  журналістка та головна редакторка вебсайту та журналу Євангелічно-лютеранської церкви в Угорщині. Членкиня журі фестивалю 14 Міжнародного  кінофестивалю в Мішкольці, Угорщина.

Вікторія Государська — фахівчиня із комунікацій. Політологиня, журналістка і ведуча, яка спеціалізується на безпекових та інформаційних процесах.

Рада з державної підтримки кінематографії при Державному агентстві України з питань кіно 26 лютого 2021 року погодила фінансування Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість» на суму в 11 мільйонів 920 тисяч гривень. 

Нагадаємо, організатори планують провести захід у гібридному форматі – онлайн і офлайн. 6 травня кінофестиваль оголосив програму та ведучих церемоній відкриття і нагородження. Колишній виконавчий директор і теперішній голова Наглядової ради фестивалю Владислав Лясовський розповів «Детектору медіа» про цьогорічний фестиваль, роль нової команди та підтримку держави.

Фото: Нове українське кіно

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2199
Читайте також
11.06.2021 15:00
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
6 085
07.06.2021 10:00
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
4 563
04.06.2021 09:00
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
5 870
29.05.2021 15:18
Катерина Городнича
«Детектор медіа»
6 282
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду