RT змушував своїх німецьких співробітників шпигувати за Навальним та знаходити слабкі місця в охороні – ЗМІ

RT змушував своїх німецьких співробітників шпигувати за Навальним та знаходити слабкі місця в охороні – ЗМІ

10 Березня 2021
1314
10 Березня 2021
10:18

RT змушував своїх німецьких співробітників шпигувати за Навальним та знаходити слабкі місця в охороні – ЗМІ

1314
Телеканал RT вже заявив про намір подати позов проти Bild.
RT змушував своїх німецьких співробітників шпигувати за Навальним та знаходити слабкі місця в охороні – ЗМІ
RT змушував своїх німецьких співробітників шпигувати за Навальним та знаходити слабкі місця в охороні – ЗМІ

Німецький таблоїд Bild повідомив, що російський пропагандистський канал RT змушував своїх німецьких співробітників шпигувати за опозиціонером Олексієм Навальним під час його перебування у Німеччині. Матеріал Bild під заголовком «Я повинен був стежити за Навальним» опублікований 9 березня.

У статті, короткий зміст якої переказує Русская служба Би-би-си стверджується, що оператор місцевого відділення RT Даніель Ланге розірвав контракт з каналом після того, як його попросили «шпигувати» за Олексієм Навальним під час його лікування в берлінській клініці «Шаріте». 

За словами Ланге, його нібито додали в секретний чат з керівниками німецької служби RT, які дали йому завдання проникнути в «Шаріте» під виглядом пацієнта, знайти палату Навального і як близько до нього можна підійти. Ланге стверджує, що справжнім завданням було знайти слабкі місця в охороні клініки, і коли він це зрозумів, то спеціально привернув до себе увагу персоналу клініки, щоб у нього переписали дані, в тому числі про місце роботи.

Після цього, зі слів Ланге, російський канал скасував завдання та нібито запропонував йому простежити за соратниками Навального Леонідом Волковим і Марією Певчих.

8 березня у продаж надійшла книга Ланге, в якій описується закулісся діяльності RT в Німеччині. Різні німецькі політики і журналісти описують цю діяльність як пропаганду на замовлення російської влади. У книзі Ланге фактично стверджує, що керівництво RT DE доручало йому стежити за Навальним на замовлення російських спецслужб.

У RT на публікацію Bild відповіли заявою про намір судитися з виданням.

«RT DE готує позов проти німецької газети Bild після звинувачень в «шпигунстві». У своєму матеріалі німецький таблоїд стверджує, що редакція RT DE «шпигує за Олексієм Навальним», – йдеться в заяві.

У RT також заявили, що раніше німецька редакція телеканалу отримала повідомлення про закриття рахунку в банку Сommerzbank, часткою в якому володіє німецька держава. Як відзначили в RT, це сталося через місяць після заяви про запуск в грудні 2021 року телеканалу в Німеччині.

Олексій Навальний був отруєний у серпні 2020 року, політику стало поганоу літаку, який летів з Томська в Москву. Спочатку політика госпіталізували в Омську, а потім перевезли на лікування до берлінської клініки. 6 жовтня Організація з заборони хімічної зброї оголосила, що Навальний був отруєний різновидом нервово-паралітичного речовини Новачок. Це саме та речовина, якою у 2018 році була отруєна родина Скрипалів у Великій Британії. Кремль відкинув всі звинувачення у причетності до інциденту з Навальним. Євросоюз вніс шістьох російських чиновників у «чорний список» через отруєння Навального.

У січні 2021 року Навальний повернувся до Росії після лікування, він був затриманий правоохоронцями в аеропорту Москви. 2 лютого суд постанови змінити умовне покарання, яке Навальний отримав у справі «Ів Роше» в 2014 році, на 3,5 роки колонії загального режиму. Опозиціонер повинен провести в ув’язненні понад два з половиною років. 

19 січня 2021 року Навальний виклав у Youtube розслідування «Палац для Путіна», за цей час його подивилися більше 110 мільйонів разів. В фільмі повідомляється про палац на березі Чорного моря, біля міста Геленджик, який, за даними ФБК,  будується для президента РФ. Будівля площею більше 17,7 тисяч квадратних метрів розташована на  ділянці у 68 гектарів. Будівництво почалося у 2005 році, її орієнтовна вартість - 1,35 млрд доларів. 

Фото: Алексей Навальный/Instagram

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1314
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду