detector.media
26.05.2021 09:56
Слідком Росії відмовився розслідувати отруєння журналіста Володимира Кара-Мурзи
Слідком Росії відмовився розслідувати отруєння журналіста Володимира Кара-Мурзи
Володимир Кара-Мурза буде оскаржувати відмову в суді.

Слідчий комітет Росії відмовився порушувати кримінальну справу про замах на вбивство політика Володимира Кара-Мурзи.

Як повідомив Кара-Мурза у Facebook, відомство не знайшло в двох випадках його отруєнь, що відбулися в 2015 та 2017 років роках, складу злочину.

«Зрозуміло, будемо оскаржувати відмову в суді – аж до Європейського суду з прав людини. За прискореною процедурою, оскільки мова йде про 2-гу статтю Конвенції (право на життя) і оскільки загроза очевидно зберігається. Адже професійні отруйники з ФСБ як і раніше на службі, а доблесні слідчі з СКР у притул не бачать «події злочину», – написав Кара-Мурза.

У 2015 році Кара-Мурзі раптово стало погано під час зустрічі з колегами. Лікарі поставили діагноз «гостра ниркова недостатність на тлі інтоксикації». Довгий час політик перебував в стані штучної коми, був підключений до апаратів штучного життєзабезпечення. Експертиза, проведена у Франції, встановила значне перевищення норми вмісту важких металів в організмі журналіста, але російська судово-медична експертиза не змогла підтвердити отруєння.

У лютому 2017 року Кара-Мурза був госпіталізований в критичному стані в московську лікарню з такими ж симптомами, як і в 2015 році. Як він пізніше розповідав, лікарі стверджували, що його шанси на виживання були близько 5 відсотків.

Заяву до Слідчого комітету Кара-Мурза написав після виходу розслідування Bellingcat, в якому стверджувалося, що за політиком стежили ті ж співробітники ФСБ, що стежили за Олексієм Навальним перед його отруєнням.

Згідно зі спільним розслідуванням Bellingcat, The Insider і Der Spiegel, співробітники ФСБ стежили за Кара-Мурзою безпосередньо перед тим, як він два рази потрапляв до реанімації внаслідок отруєння невідомою речовиною в 2015 та 2017 роках.

Ті ж люди, за версією авторів матеріалу, причетні і до отруєння опозиційного політика Олексія Навального у 2020 році. Розслідувачі вважають, що отруєння Кара-Мурзи було помстою за те, що він разом з Борисом Нємцовим лобіював ухвалення в США (а потім в Канаді та Євросоюзі) акта Сергія Магнітського, який передбачає санкції проти російських високопосадовців.

Розслідуванням отруєння Кара-Мурзи займалося ФБР, воно встановило, що політика дійсно отруїли, але чим саме – з посиланням на секретність, уточнювати не стали.

Фото: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY