Викрадення журналіста Протасевича: подробиці спецоперації режиму Лукашенка, яку світ назвав «шокуючим актом тероризму» (ФОТО, ВІДЕО)

Викрадення журналіста Протасевича: подробиці спецоперації режиму Лукашенка, яку світ назвав «шокуючим актом тероризму» (ФОТО, ВІДЕО)

24 Травня 2021
3905
24 Травня 2021
11:36

Викрадення журналіста Протасевича: подробиці спецоперації режиму Лукашенка, яку світ назвав «шокуючим актом тероризму» (ФОТО, ВІДЕО)

3905
Міжнародна спільнота назвала затримання Романа Протасевича «шокуючим актом державного тероризму» з боку режиму Олександра Лукашенка.
Викрадення журналіста Протасевича: подробиці спецоперації режиму Лукашенка, яку світ назвав «шокуючим актом тероризму» (ФОТО, ВІДЕО)
Викрадення журналіста Протасевича: подробиці спецоперації режиму Лукашенка, яку світ назвав «шокуючим актом тероризму» (ФОТО, ВІДЕО)

У неділю, 23 травня, літак авіакомпанії Ryanair, який прямував за маршрутом Афіни – Вільнюс був примусово посаджений в аеропорту Мінська у супроводі винищувача МіГ-29 ВПС Білорусі. Правоохоронці після перевірки документів затримали засновника Telegram-каналу Nexta, опозиційного журналіста Романа Протасевича, який перебував на борту літака.

Що трапилось

В аеропорту Мінська заявили, що літак Ryanair здійснив посадку після сигналу про закладену бомбу – посадку нібито запросили самі пілоти під час польоту. Перед посадкою літак супроводжував винищувач ВПС Білорусі МіГ-29. За даними ЗМІ, команду прийняти літак в Мінську дав особисто самопроголошений президент Олександр Лукашенко.

Авіакомпанія Ryanair заявила, що про загрозу вибуху на борту літака повідомили саме диспетчери мінського аеропорту. Загалом, в Мінську літак простояв близько п’яти годин і після затримання Протасевича та повторного огляду речей інших пасажирів, вилетів до Вільнюса о 19:00 за місцевим часом.  

Після посадки до літака попрямували три пожежні машини, представники ОМОНу і сапери, які після огляду не знайшли жодних слідів наявності вибухівки. Також пасажирів змусили покинути літак і пройти повторний огляд.  

Як зазначають пасажири літака, Протасевич був затриманий правоохоронцями одразу після приземлення.

«Ми запитали його, що відбувається. Він сказав, хто він, і додав: "Мене тут чекає смертна кара". Він тремтів...Правоохоронці імітували, що собаки щось знайшли в його сумці. Була загальна перевірка, всіх висадили, я склав свій багаж, собаки підходили, перевіряли багаж кожного з пасажирів, і звичайно вони "знайшли" щось в багажі однієї людини, неясно що, може якісь брудні шкарпетки. Потім його завели в автобус, і відвезли разом з поліцейськими», – розповів порталу Delfi свідок затримання Протасевича.

Наразі місцезнаходження Протасевича невідоме.

Напередодні вильоту з Афін Протасевич помітив за собою стеження, про це свідчить переписка журналіста з його знайомим перед посадкою в літак Афіни-Вільнюс.

За даними джерел Бі-бі-сі, крім Романа Протасевича в Мінську затримали громадянку Росії, не виключено, що це Софія Сапега, дівчина Протасевича. 23-річна Сапега вчиться в магістратурі Європейського державного університету у Вільнюсі за програмою «Міжнародне право і право Європейського союзу».

Роман Протасевич під час затримання 

Близький до адміністрації самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка телеграм-канал «Пул Первого» повідомив, що ситуація з літаком була на прямому контролі Лукашенка.

Саме за дорученням «головнокомандуючого» для супроводу пасажирського літака в небо було піднято винищувач МіГ-29. Міноборони Білорусі заявило, що після отримання інформації про наявність вибухівки на борту літака, чергові сили ППО були приведені в готовність номер один, а повітряне судно, супроводжував винищувач МіГ-29.

Важлива деталь: за даними FlightRadar, траєкторія польоту авіалайнера свідчить, що літак у момент розвороту насправді був ближче до Вільнюса, ніж до Мінська, тож логічніше було прямувати до столиці Литви та сідати там. Виходячи з цього експерти припустили, що літак Ryanair був змушений повернути до Мінська під примусом винищувача ВПС Білорусі. 

Пізніше Слідчий комітет Білорусі заявив про порушення кримінальної справи за фактом неправдивого повідомлення про замінування повітряного судна.

За даними ЗМІ, після вильоту авіалайнера з Мінська на борту недорахувались п'ять осіб. На думку оглядачів, четверо пасажирів літака були співробітниками спецслужб Білорусі. 

Реакція білоруської опозиції

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська назвала затримання Романа Протасевича операцією спецслужб Білорусі.

«Абсолютно очевидно, що це операція спецслужб із захоплення літака – заради того, щоб затримати активіста та блогера Романа Протасевича», – зазначила вона.

За її словами, режим поставив під загрозу безпеку пасажирів на борту і всієї цивільної авіації заради розправи над людиною, яка була редактором найбільших білоруських незалежних Telegram-каналів.

Тихановська вважає, що лише за це у Білорусі Протасевичу може загрожувати смертна кара. 

Коментар Міжнародної організації цивільної авіації 

Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) висловила стурбованість примусовою посадкою літака Ryanair рейсу Афіни-Вільнюс у Мінську і припускає, що інцидент міг стати порушенням Чиказької конвенції 1944 року, яка регулює цивільну авіацію.

«ICAO серйозно стурбована примусовою посадкою рейсу Ryanair і його пасажирів, що може суперечити Чиказької конвенції. Ми сподіваємося, що більше інформації буде офіційно підтверджено зацікавленими країнами і операторами», говориться в заяві організації.

Реакція МЗС Білорусі

Міністерство закордонних справ Білорусі заявивило, що «вражене поспішністю войовничих заяв з боку низки країн і європейських структур» через посадку літака Ryanair.

«Звичайно, чисто по-людськи зрозуміло і сумно, що пасажири вказаного рейсу зіткнулися з певними незручностями. Однак правила авіаційної безпеки – це абсолютний пріоритет, до того ж скрізь і для всіх. У зв’язку з цим дії екіпажу літака, що відповідає за життя своїх пасажирів, представляються повністю виправданими», – говориться у повідомленні МЗС Білорусі.

МЗС наполягає, що дії влади Білорусі «повністю відповідали встановленим міжнародним правилам».

«Білоруська сторона завжди відповідально підходила і підходить до їхнього дотримання. Це визнається і відповідними регуляторами в авіаційній сфері. Більш того, упевнений, що в цьому питанні ми в змозі гарантувати повну транспарентність, у разі необхідності прийняти експертів і продемонструвати всі матеріали, щоб виключити інсинуації», – запевняє міністерство.

Міжнародна реакція

Інцидент з примусовою посадкою літака викликав різку та негативну реакцію з боку урядів країни, міжнародних організацій, політиків та державних діячів ЄС та США.

Президент Литви Гітанас Науседа вважає, що цей інцидент варто розглядати як викрадення людини із застосуванням військової сили і неправдивих звинувачень. За його словами, це питання 24 травня мають розглянути на засіданні Ради Європи.

На його думку, якщо Білорусь не звільнить Романа Протасевича, то ЄС може запровадити санкції проти країни. Науседа уточнив, що повітряний простір Білорусі можуть визнати небезпечним для цивільної авіації, а літаки «Белавіа» можуть втратити право сідати в аеропортах країн ЄС і НАТО.

«Необхідні конкретні заходи, щоб змінити поведінку білоруського режиму, інакше нам просто доведеться сказати, що у нас є дуже небезпечний сусід, який ігнорує будь-які міжнародні норми гуманності, не тільки закон, але і мораль. Ми не можемо з цим миритися», – додав він.  

 Гітанас Науседа Фото: NATO North Atlantic Treaty Organization/Flickr

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький охарактеризував дії білоруської влади як акт державного тероризму.

«Я рішуче засуджую затримання Романа Протасевича білоруською владою після захоплення пасажирського літака компанії Ryanair. Це жахливий акт державного тероризму», – написав Моравецький у Twitter.

Моравецький також підтримав ініціативу президента Литви обговорити інцидент на саміті ЄС і вже звернувся до голови Європейської ради з пропозицією обговорити введення негайних санкції щодо Білорусі.

Речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко назвав затримання Протасевича атакою на свободу слова з боку білоруської влади.

«Вчергове тривожні новини з Білорусі...Цього разу у Мінську затримано білоруського журналіста Романа Протасевича. Чергова атака на свободу слова з боку білоруської влади. Вимагаємо негайного звільнення. На час утримання під вартою права затриманого мають бути безумовно ґарантовані», – написав він у Twitter.

Верховний представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель поклав відповідальність за безпеку всіх пасажирів на борту літака Ryanair на владу Білорусі. Він додав, що в ЄС пильно стежать за розвитком ситуації.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн назвала вимушену посадку літака неприйнятною та попередила, що порушення правил міжнародного транспортного сполучення повинні мати наслідки.

Президент Євроради Шарль Мішель вважає, що Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) повинна розслідувати цей інцидент.

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг теж вимагає міжнародного розслідування через примусову посадку літака Ryanair в Мінську.

Державний секретар США Ентоні Блінкен засудив примусову посадку літака й закликав звільнити Протасевича.

«Цей шокуючий акт, здійснений режимом Лукашенко, загрожував життю понад 120 пасажирів, включаючи громадян США. Незалежні засоби масової інформації – це основна опора верховенства права та життєво важлива складова демократичного суспільства. США в черговий раз засуджують постійні переслідування режиму Лукашенко та самовільне затримання журналістів», – заявив держсекретар.

Блінкен також виступив за міжнародне розслідування примусової посадки рейсу Ryanair у Мінську, зокрема, через використання білоруських військових літаків для супроводу літака. США підтримують якнайшвидше скликання засідання Ради Міжнародної організації цивільної авіації для розгляду подій у Білорусі.

Ентоні Блінкен Фото: Prachatai/Flickr

Міністр закордонних справ Канади Марк Гарно назвав події в Білорусі – «серйозним втручанням у цивільну авіацію та відвертим нападом на свободу слова».

Голова МЗС Латвії Едгарс Ринкевичс теж зазначив, що міжнародна реакція має бути потужною та ефективною, адже цей інцидент «абсолютно неприйнятний і суперечить міжнародному праву». У МЗС Естонії також зажадали розслідування «цієї безпрецедентної події». Заклик про міжнародне розслідування інциденту підтримало й Міністерство закордонних справ Австрії.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк порівняв посадку літака Ryanair у Мінську зі «спецоперацією щодо вагнерівців» та назвав її головним організатором та вигодонабувачем РФ.

Подоляк назвав примус пасажирського літака до посадки в Мінську за сфальсифікованим приводом про мінування «безумовним і демонстративним викликом сучасному світу».

25-річний Роман Протасевич – колишній головред опозиційного каналу Nexta, який був головним джерелом інформації про протести, що сколихнули Білорусь після фальсифікації президентських виборів у 2020 році.

У 2020 році Протасевич був змушений просити політичний притулок у Польщі  через переслідування з боку влади Білорусі.  

Слідчий комітет Білорусі порушив проти Протасевича кримінальну справу за статтями про організацію масових заворушень в Мінську. Статті передбачають покарання до 15 років позбавлення волі відповідно.

Телеграм-канал Nexta визнаний у Білорусі екстремістським. 

Фото надане порталу Tut.by свідком подій

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3905
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду