Ryanair оновила заяву щодо інциденту зі своїм літаком у Білорусі

Ryanair оновила заяву щодо інциденту зі своїм літаком у Білорусі

24 Травня 2021
1615
24 Травня 2021
16:53

Ryanair оновила заяву щодо інциденту зі своїм літаком у Білорусі

1615
Оновлена заява Ryanair констатує причетність білоруської влади до зміни курсу літака авіакомпанії.
Ryanair оновила заяву щодо інциденту зі своїм літаком у Білорусі
Ryanair оновила заяву щодо інциденту зі своїм літаком у Білорусі

Авіакомпанія Ryanair випустила оновлену заяву, в якій назвала ситуацію з посадкою літака компанії в Мінську з опозиційним журналістом Романом Протасевичем актом піратства з боку білоруської влади.

«Ryanair засуджує незаконні дії білоруської влади, яка вчора перенаправила рейс FR4978 до Мінська, що є актом авіаційного піратства. Цим зараз займаються агентства Євросоюзу з безпеки і НАТО. Ryanair співпрацює з ними і не може дати докладніший коментар із міркувань безпеки», – сказано в заяві компанії.

У заяві Ryanair від 23 травня, сказано, що екіпаж «був поінформований білоруським управлінням повітряного руху про потенційну загрозу безпеці на борту і отримав вказівку змінити напрямок польоту до найближчого аеропорту, Мінська».

Це твердження не відповідає дійсності, адже траєкторія польоту, зафіксована сервісом Flightradar24, свідчить, що літак у момент розвороту насправді був ближче до Вільнюса, ніж до Мінська. 

Також у першій заяві не згадувався винищувач ВПС Білорусі, який контролював зміну курсу пасажирського борту, а також імовірну присутність співробітників КДБ на борту. Через це перша заява Ryanair була розкритикована експертами та журналістами.

Зауважимо, що генеральний директор Ryanair Майкл О'Лірі назвав примусову посадку літака ірландської авіакомапнії у Мінську «захопленням за наказом держави».

«Це справа про захоплення за наказом держави, це піратство за наказом держави», – заявив О'Лірі.

23 травня 2021 року літак Ryanair здійснив аварійну посадку в Мінську через нібито повідомлення про мінування. На борту літака перебував засновник опозиційного Telegram-канала Nexta, журналіст Роман Протасевич. Перед вильотом журналіст повідомив своїм колегам з Nexta, що помітив за собою стеження.

Після приземлення Протасевич був затриманий білоруськими силовиками. Для супроводу пасажирського літака в небо було піднято винищувач МіГ-29. За даними ЗМІ, команду прийняти літак в Мінську дав особисто Олександр Лукашенко, а про замінування літака екіпаж повідомив білоруський диспетчер.

Пізніше повідомлення про мінування не підтвердилось.

Україна, ЄС, Канада, США та інші країни засудили посадку літака Ryanair в Мінську та затримання засновника Nexta.

На думку президента Литви Гітанаса Науседи, інцидент варто розглядати як викрадення людини із застосуванням військової сили.

Всі подробиці спецоперації влади Білорусі із затримання Романа Протасевича, яку світ назвав «шокуючим актом тероризму», читайте тут.

25-річний Роман Протасевич – колишній головред опозиційного каналу Nexta, який був основним джерелом інформації про протести, що сколихнули Білорусь після фальсифікації президентських виборів у 2020 році.

У 2020 році Протасевич був змушений просити політичний притулок у Польщі через переслідування з боку влади Білорусі.  

Слідчий комітет Білорусі порушив проти Протасевича кримінальну справу за статтями про організацію масових заворушень в Мінську. Статті передбачають покарання до 15 років позбавлення волі відповідно.

Телеграм-канал Nexta визнаний у Білорусі екстремістським. 

Фото: alex.ch/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1615
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду