Рада Європи: У Білорусі безпрецедентна хвиля репресій проти незалежної журналістики

Рада Європи: У Білорусі безпрецедентна хвиля репресій проти незалежної журналістики

28 Квітня 2021
1280
28 Квітня 2021
14:24

Рада Європи: У Білорусі безпрецедентна хвиля репресій проти незалежної журналістики

1280
У спеціальному звіті є заклик до країн Ради Європи терміново відкласти в сторону геополітичні розбіжності і однозначно виступити проти безпрецедентної хвилі нападів на незалежну журналістику в Білорусі.
Рада Європи: У Білорусі безпрецедентна хвиля репресій проти незалежної журналістики
Рада Європи: У Білорусі безпрецедентна хвиля репресій проти незалежної журналістики

Платформа Ради Європи щодо сприяння захисту журналістики і безпеки журналістів заявила, що у Білорусі триває безпрецедентна хвиля репресій проти незалежної журналістики. Про це повідомляє Радіо Свобода.

Зокрема, у автори щорічного звіту Платформи, представленому 28 квітня, закликали міжнародне співтовариство «вжити рішучих заходів, щоб зупинити репресії щодо журналістів з боку білоруської влади».

Білорусь не є членом Ради Європи, однак країна була включена до звіту через ескалацію репресій проти ЗМІ після президентських виборів. 

На момент написання звіту 12 журналістів були під вартою:

  • Сергій Ольшевський (директор Пресклубу);
  • Андрій Александров (журналіст та медіа-менеджер);
  • Катерина Бахвалова (Андреєва, Белсат);
  • Катерина Борисевич (Tut.by);
  • Сергій Гардзієвич (кореспондент інтернет-видання «Перший регіон», під домашнім арештом);
  • Денис Івашин (журналіст щотижневої газети «Новий час»);
  • Ксенія Луцькіна (колишня співробітниця телеканалу «Білорусь-2»);
  • Язеп Палубятка (кореспондент «Газети Слонімської», був звільнений після суду);
  • Юлія Слуцька (засновник Пресклубу);
  • Петро Слуцький (співробітник Пресклубу);
  • Дарія Чульцова (Белсат);
  • Алла Шарко (програмний директор Пресклубу).

Автори доповіді вказали на понад 500 порушень прав журналістів із серпня 2020 року. Журналістів затримували, били під вартою, а їх техніку ламали або вилучали. 62 журналіста зазнали насильства з боку сил безпеки, 97 журналістів було заарештовано, Загалом вони провели за ґратами 1200 днів.

Автори звіту закликають всі країни Ради Європи «відкласти в сторону геополітичні міркування і однозначно виступити проти цієї безпрецедентної хвилі нападів на незалежну журналістику в центрі Європи».

Генеральний секретар Європейської федерації журналістів Рікардо Гутьєррес заявив, що Рада Європи не повинна дозволити диктатурі продовжувати репресії проти журналістів у Білорусі «у центрі європейського континенту».

Він закликав до подальшої фіксації порушень прав журналістів у Білорусі, хоча країна не є членом Ради Європи. На його думку, це буде дуже символічним актом підтримки свободи преси.

Платформа захисту журналістики та безпеки журналістів була створена Радою Європи в 2015 році. Вона включає міжнародні організації у галузі свободи слова та асоціації журналістів: Індекс організації щодо цензури, Асоціацію європейських журналістів, Комітет захисту журналістів, Міжнародну федерацію журналістів, Міжнародний ПЕН-клуб, Міжнародний інститут преси, Міжнародний інститут безпеки журналістів, Європейську федерацію журналістів, Європейський радіомовний союз.

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Західні країни відмовились визнати Лукашенка переможцем виборів. Тихановська наразі перебуває за межами Білорусі. У країні наразі тривають репресії проти незалежних журналістів та опозиції режиму самопрголошеного президента Лукашенка. 

14 квітня медіаспільнота України та Білорусі звернулись до уповноваженої ОБСЄ з питань свободи слова щодо утисків у Білорусі журналістів та активістів, та почали збір підписів на підтримку адвокаційної кампанії. Ініціаторами адвокаційної кампанії стали громадська організація «Львівський медіафорум» спільно з незалежною громадською ініціативою Free Belarus Center.

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1280
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду