У Білорусі газета «Intex-press» отримала новий штраф через інтерв’ю з Тихановською

У Білорусі газета «Intex-press» отримала новий штраф через інтерв’ю з Тихановською

6 Травня 2021
1337
6 Травня 2021
15:45

У Білорусі газета «Intex-press» отримала новий штраф через інтерв’ю з Тихановською

1337
Магазини почали відмовлятися продавати друковане видання «Intex-press» після визнання інтерв'ю з Тихановською «екстремістським матеріалом».
У Білорусі газета «Intex-press» отримала новий штраф через інтерв’ю з Тихановською
У Білорусі газета «Intex-press» отримала новий штраф через інтерв’ю з Тихановською

Економічний суд Брестської області визнав газету «Intex-press» винною у поширенні інтерв’ю зі Світланою Тихановською, яке раніше влада визнала «екстремістським матеріалом». Про це повідомляється на сайті «Intex-press». 

У середу, 5 травня, суд призначив виданню вже другий штраф, який склав 4350 рублів. Попередній штраф, призначений головреду видання «Intex-press» Володимиру Янукевичу склав 580 рублів.

Адвокат видання вже заявила, що «Intex-press» буде оскаржувати висновок експертної комісії з оцінки інформаційної продукції на предмет наявності ознак «екстремізму» в інтерв’ю з Тихановською.

На думку прокуратури, у матеріалі від 14 квітня містилася інформація, спрямована на розпалювання в суспільстві політичної, ідеологічної і соціальної ворожнечі.  

Після визнання інтерв'ю з Тихановською «екстремістським матеріалом» магазини почали відмовлятися продавати друковане видання «Intex-press», а сайт очікують обмеження доступу. Державна «Белпочта» також  відмовилася включати газету «Intex-press» в передплатний каталог на друге півріччя 2021 року.

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Західні країни відмовились визнати Лукашенка переможцем виборів. Тихановська наразі перебуває за межами Білорусі. Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси. 

У 2020 році репресії щодо ЗМІ сягнули максимуму після виборів 9 серпня. Було зафіксовано 480 затримань співробітників ЗМІ, з них 97 випадків завершилися адміністративними арештами, щонайменше 62 журналіста зазнали насильства під час професійної діяльності після виборів, причому багато з цих випадків підпадають під визначення «тортури», щонайменше в 3-х випадках журналісти отримали вогнепальні поранення.

У квітні 2021 року парламент Білорусі ухвалив зміни до Закону про ЗМІ та Закону про масові заходи, поправки включають заборону на висвітлення несанкціонованих протестів, відеострімів, заборону на публікацію опитувань та інші заходи щодо обмеження свободи преси. Поправки набудуть чинності після їх підписання самопроголошений президентом Олескандром Лукашенком. 

14 квітня 2021 року медіаспільнота України та Білорусі звернулись до уповноваженої ОБСЄ з питань свободи слова щодо утисків у Білорусі журналістів та активістів, та почали збір підписів на підтримку адвокаційної кампанії. Ініціаторами адвокаційної кампанії стали громадська організація «Львівський медіафорум» спільно з незалежною громадською ініціативою Free Belarus Center.

Ілюстрація: «Intex-press»/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1337
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду