ІМІ проаналізував, як українські медіа висвітлювали роковини Чорнобильської катастрофи

ІМІ проаналізував, як українські медіа висвітлювали роковини Чорнобильської катастрофи

28 Квітня 2021
999
28 Квітня 2021
12:46

ІМІ проаналізував, як українські медіа висвітлювали роковини Чорнобильської катастрофи

999
У річницю катастрофи на ЧАЕС медіа розвінчували міфи, публікували секретні документи, лонгріди, блоги та навіть джинсу.
ІМІ проаналізував, як українські медіа висвітлювали роковини Чорнобильської катастрофи
ІМІ проаналізував, як українські медіа висвітлювали роковини Чорнобильської катастрофи

Інститут масової інформації проаналізував, як українські медіа висвітлювали 35-ті роковини Чорнобильської катастрофи. Детально з моніторингом Річниця аварії на ЧАЕС: Пам’ять чи нагода до спецпроєктів можна ознайомитись на сайті ІМІ.

Оглядовий аналіз показав, що в день 35-ї річниці аварії на ЧАЕС найчастіше медіа публікували секретні документи, які оприлюднила СБУ щодо аварії, лонгріди «про людей Чорнобиля», трішки про президента Володимира Зеленського, кілька блогів та навіть джинсу.

Найчастіше медіа готували матеріали в таких форматах:

  • 23% матеріалів мали ознаки джинси та неналежного маркування;
  • У 56% випадків матеріали були подані як новини, у 29% випадках – як стаття або лонгрід;
  • У 26% матеріалів джерелом інформації були офіційні джерела; 
  • 32% матеріалів мали власні ексклюзивні матеріали редакцій.

Здебільшого це спецпроєкти або лонгріди. З позитивів – редакції експериментували з форматами. Додавали матеріалам мультимедійності: короткі текстові плашки з головними меседжами, фотоколажі, анімовані цифри та відеонарізку. Такі матеріали вийшли на «Українській правді», на сайті «Ліга», на сайті «НВ».

Зазвичай редакції не можуть собі дозволити робити такі проєкти щодня, оскільки вони потребують багато часу для верстки сторінки. Однак такий формат «змушує» аудиторію довше залишатися залученою з контентом.

Також редакції робили репортажі з відчужених територій та готували влог. До речі, формат влогу ще не поширена практика в українських редакціях. У влозі автор на «Цензорі» підготував спростування міфів про ЧАЕС.

У моніторингу зазначається, що річниця трагедії аварії на ЧАЕС послужила приводом для піару комунікаційників «Метінвесту», яка належить олігарху Рінату Ахметову. Ця компанія розміщувала в українських медіа матеріали про те, що для будівництва стометрової арки безпеки над четвертим енергоблоком ЧАЕС компанія «Метінвест» постачала до Італії 13,3 тисячі тонн «унікальної сталі».

Попередньо маріупольський комбінат «Азовсталь» (який теж належить Ахметову) виготовив сталеві заготовки для «реалізації проєкту».

Подібні матеріали виявлені на сайтах «Цензор», «Обозреватель», «Гордон».

На сайтах «Української правди», «24 каналу» та «Нового Времени» також траплялися матеріали з неналежним маркуванням.

Не обійшлося без базового пакета «в Союзі було краще» – подібні наративи зустрічаються у матеріалах до роковин трагедії на ЧАЕС на сайті «Страна». 

Під час моніторингу досліджувалися матеріали, які стосувалися Чорнобиля та річниці аварії на ЧАЕС у 10 найпопулярніших онлайн-медіа (за даними Similarweb): «Українська правда», «Цензор», «24 канал», РБК-Україна, «Обозреватель», «Страна», «Гордон», «Ліга», «Новое время», «Кореспондент». 

Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews Network. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews Network.

Ілюстрація: Державне агентство України з управління зоною відчуження/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
999
Читайте також
28.04.2021 11:30
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
3 658
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду