2021 року поліція передала до суду 6 справ щодо перешкоджання журналістській діяльності – Артем Шевченко

2021 року поліція передала до суду 6 справ щодо перешкоджання журналістській діяльності – Артем Шевченко

3 Травня 2021
1857

2021 року поліція передала до суду 6 справ щодо перешкоджання журналістській діяльності – Артем Шевченко

1857
3 травня відзначають Всесвітній день свободи преси.
2021 року поліція передала до суду 6 справ щодо перешкоджання журналістській діяльності – Артем Шевченко
2021 року поліція передала до суду 6 справ щодо перешкоджання журналістській діяльності – Артем Шевченко

Протягом І кварталу 2021 року органами досудового розслідування Національної поліції України розпочато досудове розслідування за 48 кримінальними правопорушеннями, пов’язаними з перешкоджанням законній професійній діяльності журналістів, з яких за ст. 171 КК України - 37, за ст. 345-1 КК України – 11, повідомляє портал МВС.

Про це сказав директор Департаменту комунікації МВС України Артем Шевченко під час онлайн-дискусії ІМІ «Свобода преси. Український контекст», яка відбулася напередодні Всесвітнього дня свободи преси, який відзначають 3 травня.

«Нагадаю, що стаття 171 ККУ віднесена до категорії кримінальних проступків, тобто нетяжких злочинів, відповідно передбачено полегшений механізм їхнього розслідування. Як тільки конфлікт закінчується тяжчими наслідками, псуванням майна журналістів, погрозами, завданням шкоди здоров’ю, кримінальне правопорушення перекваліфіковують на більш тяжке», - пояснив Артем Шевченко.

Найбільше проваджень відкрили за ст. 171 (перешкоджання журналістській діяльності) – 37 проваджень, ще 11 – за ст. 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста) ККУ.

Зокрема, у Харківській області за фактом перешкоджання розпочали сім проваджень, у Запорізькій і Києві – по п’ять, у Закарпатській та Одеській – по чотири, у Донецькій, Львівській та Херсонській – по три, у Полтавській, Хмельницькій та Чернігівській – по два, у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Київській, Кіровоградській, Черкаській областях та ГУ Нацполіції в АР Крим – по одному.

До суду в першому кварталі передано шість справ (три справи за цей рік, три за минулий рік), з них за ст. 171 ККУ – п’ять (три в Києві та дві в Одеській області), одна – за ст. 345-1 (в Житомирській області). Водночас поліція закрила 12 кримінальних проваджень із 48.

Він також повідомив, що 27 квітня прокуратура повідомила про передачу до суду справи щодо підпалу автомобіля, який використовувався знімальною групою «Радіо Свобода».

Директор Департаменту комунікації МВС також розповів про хід справи про вбивство журналіста Комарова, яке сталося у травні 2019 року у місті Черкаси. Тоді невідомий чоловік наніс декілька ударів в голову потерпілому, спричинивши йому тяжкі тілесні ушкодження.

«На жаль, досі не розкрите вбивство журналіста Комарова, яке трапилось у Черкасах у 2019 році. Після двох місяців перебування в лікарні, 20 червня 2019 року потерпілий помер. Наразі слідство розглядає три основні версії нападу і побиття: головна - помста через професійну журналістську діяльність, а також раптово виниклі неприязні відносини та злочин невстановленою особою, з метою заволодіння майном», - зазначив Артем Шевченко.

Директор Департаменту комунікації розповів про хід слідчих дій у цій справі. Призначено 25 судових експертиз, допитано в якості свідків 1693 особи, проведено 7 оглядів місця події та 5 санкціонованих обшуків, відпрацьовано близько 100 камер відеоспостереження, на 17 камерах зафіксовано ймовірного злочинця. Досудове розслідування триває. 

Раніше, ІМІ заявив про неприпустимість неправомірного обмеження прав журналістів у судах.

Я писав «Детектор медіа», з початку 2021 року українська влада відреагувала лише на чотири публічні заяви медійної спільноти з 11.

Раніше, очільник ВРП заявив, що судова влада не зовсім готова розуміти суспільну важливість журналістів й іноді сприймає їх як перешкоду.

Фото: портал МВС

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1857
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду