Людмила Ігнатенко вже рік судиться з НВО через серіал «Чорнобиль»

Людмила Ігнатенко вже рік судиться з НВО через серіал «Чорнобиль»

26 Квітня 2021
20036

Людмила Ігнатенко вже рік судиться з НВО через серіал «Чорнобиль»

20036
НВО відреагувала на позов лише в квітні 2021 року.
Людмила Ігнатенко вже рік судиться з НВО через серіал «Чорнобиль»
Людмила Ігнатенко вже рік судиться з НВО через серіал «Чорнобиль»

Людмила Ігнатенко, дружина загиблого через аварію на ЧАЕС пожежника Василя Ігнатенка, вже рік судиться з телекомпанією HBO через серіал «Чорнобиль». Про це в програмі «Кінозал» на «Радіо культура» повідомив Олександр Мамуня, адвокат та партнер-засновник фірми Mamunya IP, яка представляє в суді інтереси Ігнатенко.

Вона в квітні 2020 року подала проти телекомпанії позов, у якому просила припинити порушення своїх прав та відшкодувати їй моральну шкоду. Ігнатенко поскаржилася суду через те, що НВО не просила дозвіл на використання її імені та імені її чоловіка в серіалі.

«Це класична історія з американських фільмів – коли маленька людина протистоїть великій корпорації. З точки зору права, зокрема українського закону, ця ситуація доволі зрозуміла нам, тому ми вирішили представляти інтереси Людмили. Чітко передбачено українським законом, що у людини, чиє ім’я використовуються в художньому фільмі, необхідно брати дозвіл на використання імені. Якщо використовується ім’я людини, якої немає в живих на момент зйомки та демонстрації фільму, тоді необхідно брати дозвіл у того з подружжя, хто є живим», – пояснив адвокат.

Він також розповів, що НВО відреагувала на позов лише в квітні 2021 року.

«До останнього часу НВО ніяк не реагували на процес. Однак нещодавно, на останньому засіданні 7 квітня з’явилися представники НВО. Тобто, НВО уже зацікавилося цим процесом і навіть направило своїх представників для участі в судових засіданнях», – уточнив Олександр Мамуня. 

На його думку, ця справа може стати резонансною та прецедентною. Зокрема, за словами адвоката, ця справа потім зможе стати орієнтиром для людей, чиї імена кінокомпанії теж використали без дозволу в художніх творах.

Як писав ДМ, про свої претензії до творців серіалу «Чорнобиль» заявляв український драматург Павло Ар’є. Він казав, що у четвертій серії серіалу «Чорнобиль» без дозволу використали монолог баби Присі з його п'єси «На початку та наприкінці часів». Пізніше український режисер Андрій Приймаченко заявив, що його відео використали у серіалі НВО «Чорнобиль» без дозволу.

Нагадаємо, серіал «Чорнобиль» отримав «Золотий глобус» як кращий мінісеріал. Стеллан Скарсгард, який зіграв голову комісії з ліквідації наслідків аварії Бориса Щербину, був названий кращим актором другого плану мінісеріалу. «Чорнобиль» отримав сім нагород премії BAFTA Британської академії кіно і телевізійного мистецтва.

Також проєкт отримав 10 статуеток «Еммі», а Американська гільдія продюсерів назвала «Чорнобиль» найкращим мінісеріалом 2019 року.

Крім того, «Чорнобиль» посів першість у глядацькому рейтингу сайту IMDb.

«Детектор медіа» спілкувався з Ольгою Косенко, продюсеркою студії Radioaktive Film, яка допомагала під час зйомок мінісеріалу.

Фото: Белсат

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20036
Читайте також
10.05.2019 12:00
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
3 470
04.05.2013 11:00
Андрій Кокотюха
для «Детектор медіа»
18 749
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду