В Україні проходять пам’ятні заходи до 35-х роковин катастрофи на ЧАЕС

В Україні проходять пам’ятні заходи до 35-х роковин катастрофи на ЧАЕС

26 Квітня 2021
1484
26 Квітня 2021
10:29

В Україні проходять пам’ятні заходи до 35-х роковин катастрофи на ЧАЕС

1484
До роковин трагедії українські телеканали підготували низку проєктів, які покажуть протягом 26-30 квітня.
В Україні проходять пам’ятні заходи до 35-х роковин катастрофи на ЧАЕС
В Україні проходять пам’ятні заходи до 35-х роковин катастрофи на ЧАЕС

В Україні 26 квітня відбудуться пам'ятні заходи до 35-х роковин катастрофи на Чорнобильській АЕС та вшанування пам'яті людей, які загинули внаслідок неї. Вибух вважається найбільшою катастрофою мирного атому в історії людства.

Чорнобильська катастрофа

Рівно 35 років тому, 26 квітня 1986 року, о 1 год. 23 хв, на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався потужний вибух, який спричинив руйнування частини реакторного блоку і машинного залу. Вибух вважається найбільшою катастрофою мирного атому в історії людства, радіоактивна хмара накрила не лише території сучасної України, Білорусі та Росії, але й території багатьох інших європейських країн. Від променевої хвороби протягом трьох місяців померла понад 30 пожежників та працівників станції. За даними ВООЗ, від наслідків радіоактивного опромінення могли загинути до 4 тисяч осіб. Низка територій на півночі України та півдні Білорусі вважаються непридатними для проживання людини.

Вибух спричинив зростання радіаційного рівня до межі, в 30-40 разів більшої, ніж під час вибуху в Хіросімі в 1945 році.

Задля запобігання розповсюдженню радіації наприкінці 1986 року зруйнований реактор накрили «саркофагом», у грудні 2019 року над 4-м енергоблоком був побудований новий конфайнмент, який накрив собою застаріле «Укриття». Арка стала найбільшою рухомою наземною спорудою.

Пам'ятні заходи до 35-ї річниці трагедії

Як повідомляє Радіо Свобода, цієї ночі в Прип’яті були запалені 35 свічок у пам’ять про Чорнобильську катастрофу – за кількістю років, що минули з моменту аварії. Як розповіли активісти, це частина акції, яка покликана символічно показати роль Чорнобиля у загальнонаціональному контексті.

Також на ВДНГ у Києві запрацює мультимедійна виставка «Чорнобиль. Подорож» – розповідь про катастрофу – від світового контексту 1986 року до історій людей, долі яких нерозривно пов’язані з подіями 26 квітня 1986 року, а також діалогу щодо подальшої долі Чорнобиля.

Для відвідувачів виставка буде відкрита після скасування жорсткого карантину. Очікується, що керівництво держави, за традицією, вшанує учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС біля пам’ятного знака «Воїнам Чорнобиля» та меморіального кургану «Героям Чорнобиля» у Києві.

До 35-х роковин трагедії українські телеканал підготували низку проєктів, які покажуть протягом 26-30 квітня.

Зокрема, «UA: Перший» та «UA: Культура» покажуть до 35-х роковин катастрофи на Чорнобильській АЕС тематичні художні фільми, документальні проєкти та програми.

26 квітня о 20:00 суспільний телеканал «UA: Перший» покаже прем’єру документальної стрічки «Люди Зони» про теперішнє та майбутнє цього місця. У стрічці покажуть зону відчуження навколо Чорнобильської АЕС з незвичного боку. Команда проєкту дослідила міфи, які побутують у суспільстві щодо Чорнобиля та покаже цю місцевість через долі та історії людей — пов'язаних з нею, та майже не пов'язаних між собою, — аби продемонструвати з максимально різних сторін життя в 30-кілометровій зоні навколо ЧАЕС.

Це науковці, дослідники, інженер, колишній сталкер, мешканці Чорнобиля, які залишилися жити там після аварії, повідомили на Суспільному.

26 квітня телеканал СТБ о 20:15 покаже мінісеріал про подіє на ЧАЕС «Метелики», який знятий із застосуванням технології штучного інтелекту.

Телеканал «Україна 24» 26 квітня покаже спецпроєкт до 35-х роковин Чорнобильської катастрофи, у межах якого вестиме пряме мовлення з місця подій, відтворюючи хронологію трагедії.

Телеканал «Інтер» з 26 по 30 квітня в програмі «Ранок з Інтером» покаже цикл документальних сюжетів, присвячених 35-й річниці аварії на Чорнобильській АЕС.

hromadske 26 квітня випустило документальний фільм про те, як науковці через 35 років після аварії на ЧАЕС вивчають Чорнобильську зону, – «Науковий полігон. Чорнобиль».

Над фільмом працювали режисер Кирило Казаков, відеограф Андрій Новіков та продюсер Сергій Розов. У стрічці розповідають про лабораторії, де вивчають паливовмісні матеріали; про простір під аркою і в якому стані нині саркофаг; про заповідник. Зокрема, у стрічці є унікальні кадри диких тварин, які живуть на території Чорнобильської зони.

Радіо Свобода підготувало два проєкти, присвячені 35-й річниці трагедії на Чорнобильській АЕС. У п’ятницю, 23 квітня, стартував перший із них «Інший Чорнобиль. Магніт зони відчуження».

Телеканал Kyiv.Live 26 квітня о 18:00 покаже прем’єру власного документального проєкту «Чорнобиль: повернення додому».

Ілюстрація: Державне агентство України з управління зоною відчуження/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1484
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду