Приймаченко та Укркінохроніка повідомили, що НВО порушила їх авторські права в серіалі «Чорнобиль»

Приймаченко та Укркінохроніка повідомили, що НВО порушила їх авторські права в серіалі «Чорнобиль»

26 Квітня 2021
3883
26 Квітня 2021
16:36

Приймаченко та Укркінохроніка повідомили, що НВО порушила їх авторські права в серіалі «Чорнобиль»

3883
Вони просять Мінкульт втрутитися в цю ситуацію та поки не планують подавати позов до суду.
Приймаченко та Укркінохроніка повідомили, що НВО порушила їх авторські права в серіалі «Чорнобиль»
Приймаченко та Укркінохроніка повідомили, що НВО порушила їх авторські права в серіалі «Чорнобиль»

Режисер Андрій Приймаченко та державне підприємство «Українська студія хронікально-документальних фільмів» заявили, що телекомпанія НВО порушила їх авторські права в серіалі «Чорнобиль», використавши відео-візуалізацію запису телефонних переговорів 26 квітня 1986 року диспетчера Центрального пункту пожежного зв'язку з диспетчерами Воєнізованої пожежної частини Чорнобильської АЕС. Про це «Детектору медіа» розповіла Наталія Гнатюк, їх адвокатка, керуюча партнерка та власниця юридичної компанії Law Net, яка спеціалізується на авторських правах та креативних індустріях.

Вона наприкінці лютого 2021 року звернулася до першого заступника міністра культури та інформаційної політики України Ростислава Карандєєва. «Звернулися зі спільним листом – від Андрія Приймаченка та Кінохроніки – до Міністерства культури та інформаційної політики. Ми ініціюємо ситуацію, щоб держава втрутилася в це. Оскільки УкрКіноХроніка має своїм засновником Міністерство культури України, відповідно в цій ситуації були порушені саме авторські права держави», – пояснила Гнатюк.

Вона розповіла, що від імені Приймаченка багато разів намагалася зв’язати з НВО, надсилала документи тощо. Згодом до неї звернулися адвокати, які представляють інтереси компанії на території України, однак «комунікація не мала позитивних результатів».

«Звертаючись до них неодноразово, надаючи докази того, що не тільки права Андрія були порушені. НВО зміг протягом декількох секунд порушити права двох авторів одночасно, – сказала Наталія Гнатюк. – Андрій є автором відео, а сама телефонна розмова, яку підсилюють букви, також є об’єктом авторського права й є кадрами фільму "Того ранку 26 квітня", правами на який володіє українське державне підприємство УкрКіноХроніки. Відповідно в цьому ракурсі були порушені права Андрія на відеоряд і УкрКіноХроніки на аудіоряд. Між Андрієм і УкрКіноХронікою укладений ліцензійний договір. Вони домовилися про використання».

Андрій Приймаченко, після виникнення конфлікту з НВО, отримав авторські права на відео. Його захисниця також отримала від кіноархіву Пшеничного монтажні листи, які підтверджують, що розмова на відео була постановкою. Однак представники НВО заперечують, що режисер чи УкрКіноХроніка володіють авторськими правами на цей фрагмент.

«Твердження, що Кінохроніка та Андрій Приймаченко є авторами – є нелогічними, не мають правових підстав. Оскільки Кінохроніка не може бути автором об’єкта, який є записом реального екстреного дзвінка й не є результатом творчої діяльності. А про Андрія: що це не є об’єктом авторського права», – зацитувала адвокатка лист від представників НВО в Україні.

Наталія Гнатюк додала, що поки не планує подавати до суду позов проти НВО. Раніше Приймаченко в ефірі «Українського радіо» теж казав, що не хотів судитися чи вимагати компенсації від НВО, а лише просив визнати його авторство та вказати ім’я в титрах. 

«Не бачу сенсу подавати позов до українського суду, тому що в нас є приклади інших правоволодільців, які подали до суду. Ми вважаємо, що найкраще домовитися й вивести це на державний рівень. Якщо ні, то звичайно подаватимемо, але подавати ми плануємо до суду в американські юрисдикційні органи», – пояснила Гнатюк.

Окрім Приймаченка та УкрКіноХроніки, вона представляє інтереси «Укртелефільму» (Української студії телевізійних фільмів) та родини фотографа Ігоря Костіна. За її словами, НВО також порушила їх права в мінісеріалі «Чорнобиль».

На питання, чи планують об’єднувати позови в один спільний, зокрема з Людмилою Ігнатенко, Гнатюк відповіла: «Ми над цим працюємо. Я вважаю, що це має бути об’єднання людей і компаній, чиї права були порушені».

«Детектор медіа» звернувся по коментар до представниці НВО в Україні.

Нагадаємо, 12 червня 2019 року український режисер Андрій Приймаченко заявив, що його відео використали у серіалі НВО «Чорнобиль» без дозволу. Мова йшла про візуалізацію запису телефонних переговорів 26 квітня 1986 року диспетчера ЦППЗ (центрального пункту пожежного зв'язку) з диспетчерами ВПЧ (воєнізованої пожежної частини) Чорнобильської АЕС. Аналогічне відео є у першій серії міні-серіалу НВО «Чорнобиль». 

Про свої претензії до творців серіалу «Чорнобиль» заявляв український драматург Павло Ар’є. Драматург заявив, що у четвертій серії серіалу  без дозволу використали монолог баби Присі з п'єси «На початку та наприкінці часів». Шоуранер серіалу «Чорнобиль» Крейг Мейзін відповів, що на цю сцену його нібито надихнув момент, описаний у «Голосах Чорнобиля», Світлани Алексієвич. 

Крім того, 23 квітня 2021 року адвокат та партнер-засновник фірми Mamunya IP Олександр Мамуня розповів, що Людмила Ігнатенко, дружина загиблого через аварію на ЧАЕС пожежника Василя Ігнатенка, вже рік судиться з телекомпанією HBO через серіал «Чорнобиль». Вона в квітні 2020 року подала проти телекомпанії позов, у якому просила припинити порушення своїх прав та відшкодувати їй моральну шкоду. Ігнатенко поскаржилася суду через те, що НВО не просила дозвіл на використання її імені та імені її чоловіка в серіалі. НВО відреагувала на позов лише в квітні 2021 року.

Нагадаємо, серіал «Чорнобиль» отримав «Золотий глобус» як кращий мінісеріал. Стеллан Скарсгард, який зіграв голову комісії з ліквідації наслідків аварії Бориса Щербину, був названий кращим актором другого плану мінісеріалу. «Чорнобиль» отримав сім нагород премії BAFTA Британської академії кіно і телевізійного мистецтва.

Також проєкт отримав 10 статуеток «Еммі», а Американська гільдія продюсерів назвала «Чорнобиль» найкращим мінісеріалом 2019 року.

Крім того, «Чорнобиль» посів першість у глядацькому рейтингу сайту IMDb.

«Детектор медіа» спілкувався з Ольгою Косенко, продюсеркою студії Radioaktive Film, яка допомагала під час зйомок мінісеріалу.

Фото maxim.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3883
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду