Ткаченко дав поради, як протидіяти інформатакам під час ескалації україно-російської війни

Ткаченко дав поради, як протидіяти інформатакам під час ескалації україно-російської війни

22 Квітня 2021
2519
22 Квітня 2021
09:02

Ткаченко дав поради, як протидіяти інформатакам під час ескалації україно-російської війни

2519
Міністр просить не довіряти медіа, які мають кремлівський слід, російські доменні імена, власників або засновників, чи неодноразово розповсюджували фейки.
Ткаченко дав поради, як протидіяти інформатакам під час ескалації україно-російської війни
Ткаченко дав поради, як протидіяти інформатакам під час ескалації україно-російської війни

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко дав рекомендації щодо протидії інформаційним атакам під час зростанням загрози з боку РФ. Він радить не панікувати; довіряти повідомленням центральних органів влади та не довіряти телеграм-каналам, фейсбук-спільнотам та ЗМІ, які пов’язані з Росією чи розповсюджували фейки.  

«Не можна панікувати. Від слова взагалі. Бо саме паніка іноді шкодить більше, ніж реальні бойові дії. Саме тому масовий інформаційний вплив є одною з ознак надзвичайної ситуації воєнного характеру. Кремлівці вже багато років тренуються на своїх ботофермах, що масово виробляють фейки та дезінформацію. Їхнє перше завдання – залякати нас, щоб ми панікували. Саме тому кожному треба максимально задіяти власний критичний аналіз будь-якої інформації, що потрапляє до вас від соцмереж, телебачення, незнайомих та навіть близьких людей», – сказав міністр.

Під час надзвичайної ситуації воєнного характеру він просить українців довіряти лише повідомленням центральних органів влади, які контролюють ситуацію в країні. Водночас Ткаченко закликав не довіряти та не розповсюджувати чутки– «що у сусідньому місті, наприклад, бачили солдатів чи військову техніку».

«По-перше, ця інформація може бути фейком, по-друге, це можуть бути наші солдати і наша техніка і, розповідаючи про їхнє місце дислокації та кількість, ви допоможете ворогу. Органи центральної та місцевої влади повідомлятимуть про ситуацію всіма можливими способами: на телеканалах, радіостанціях, в інтернеті тощо. Але слід розуміти, що слухати треба саме повідомлення, а не те, як його подають на тому чи іншому каналі комунікації. Бо маніпулювання, використання фраз, вирваних з контексту навіть офіційних заяв, теж є зброєю противника», – пояснив він.

Олександр Ткаченко також просить не довіряти медіа, які мають кремлівський слід, російські доменні імена, власників або засновників, чи неодноразово розповсюджували фейки.

«Це стосується і псевдо-українських телеграм-каналів, які фінансуються ФСБ та навіть прихованої пропаганди в Фейсбуці чи СМС-розсилці. Пам’ятайте, лише критичне мислення дозволить всім нам адекватно оцінювати ситуацію навкруги нас. Тому найретельнішим чином перевіряйте всю інформацію, яку бачите чи чуєте під час надзвичайної ситуації воєнного характеру», – резюмував він.

Як писав ДМ, 20 квітня президент України Володимир Зеленський звернувся до українців через ескалацію українсько-російської війни та закликав не довіряти «експертам з інтернету, "надійним" джерелам ЗМІ, інсайдам анонімних телеграм-каналів, чуткам та заявам політиків». Він підкреслив, що Україна не хоче війни, але готова до неї й буде себе захищати, у тому числі й дипломатичним шляхом. Крім того, Зеленський запропонував президенту Росії Володимиру Путіну зустрітися «в будь-якій точці українського Донбасу, де йде війна».

Нагадаємо, наприкінці березня 2021 року Росія почала стягувати свої війська та техніку до кордонів України. За даними групи незалежних розслідувачів Conflict Intelligence Team (CIT), концентрація російських військових на кордонах є максимальною з 2014-2015 років. Розслідувачі попередили, що диспозиція військ РФ «носить скоріше наступальний, ніж оборонний характер». Українська розвідка теж вважає, що Росія готує широкомасштабні провокації на сході України.

На тлі загострення ситуації президент Володимир Зеленський заявив, що Україна готова до російського вторгнення. Кремль усе заперечує, але продовжує нарощувати сили як на кордоні України, так і в окупованому Криму та акваторії Чорного моря. 

Паралельно РФ розгорнула масштабну дезінформаційну кампанію, у межах якої поширює фейки «про вбивство дитини дроном ЗСУ», про «каральну операцію України» та «підготовку України до наступу на Донбас». Представники Кремля також почали крутити свої старі наративи про «захист російськомовного населення та жителів Донбасу».

Секретар РНБО України Олексій Данілов теж заявив, що Росія розв’язала інформаційну війну проти України та інших країн Європи. За його словами, інформаційний тероризм РФ прагне вплинути на здатність України протистояти російській агресії. Данілов закликав медіа виважено і максимально точно подавати інформацію, не піддаючись на провокації і не підігруючи дезінформаційним кампаніям з боку РФ. Очільниця Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Любов Цибульська, своєю чергою, сказала, що попри колосальні фінансові вливання у пропаганду, Росія не виграє інформаційну війну.

Представники Національної суспільної телерадіокомпанії України, 24-го, 5-го, Прямого каналу, «Новинної Групи Україна», «1+1» та «Еспресо» розповіли «Детектору медіа», як вони висвітлюють новий виток українсько-російської війни та оцінили комунікацію влади. Водночас ДМ проаналізував, як новини й токшоу українських телеканалів реагують на ескалацію російської агресії

У лютому-березні 2014 року Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях. У 2014 і 2015 роках відбулося пряме військове вторгнення армії РФ на територію України з метою військової допомоги бойовикам Донбасу.

Кремль заперечує участь РФ у війні на Донбасі, називаючи її «громадянським конфліктом». Росія продовжує підживлювати війну на Донбасі грошима й озброєнням, створивши в окупованих районах повноцінну армію з кадрових російських військових, громадян РФ і місцевих сепаратистів. До війни проти України з 2014 року активно залучена і російська пропаганда. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2519
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Romka
1100 дн. тому
Телеканал "НАШ" в лиці Є.Мураєва , особливо ведучого Максима Назарова , є відкритим рупором Кремля , але реакції влади ніякої . Чому ?
Romka
1100 дн. тому
Так дайте , врешті-решт, Список всіх цих неукраїнських джерел інформації , хоча б , самі провокативні .
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду