Загибель хлопчика на Донбасі: свідки спростували російський фейк про «вбивство дитини дроном ЗСУ»

Загибель хлопчика на Донбасі: свідки спростували російський фейк про «вбивство дитини дроном ЗСУ»

12 Квітня 2021
3388
12 Квітня 2021
14:09

Загибель хлопчика на Донбасі: свідки спростували російський фейк про «вбивство дитини дроном ЗСУ»

3388
«Стопфейк» звернув увагу на декілька «цікавих моментів» у поведінці бойовиків і пропагандистів.
Загибель хлопчика на Донбасі: свідки спростували російський фейк про «вбивство дитини дроном ЗСУ»
Загибель хлопчика на Донбасі: свідки спростували російський фейк про «вбивство дитини дроном ЗСУ»

Представник інтернет-проєкту «Стопфейк» Руслан Дейниченко заявив, що свідки загибелі 5-річного Владислава Дмитрієва на окупованому Донбасі спростували російський фейк про «вбивство дитини дроном ЗСУ». Про це Дейниченко заявив 12 квітня під час пресбрифінгу «Загибель дітей на окупованих територіях: як Росія ескалює ситуацію в інформаційному полі».

За словами Дениченка, «Стопфейку» вдалося поговорити зі свідками-сусідами, але жоден не сказав, що чув звук безпілотника, сусіди переконані, що вибухнув якийсь вибуховий пристрій, який зберігався у будинку.

«Реакція, які ми побачили, переконує нас, що не існує жодних доказів, що це був дрон ЗСУ», – зазначив Дейниченко.

Також Дейниченко звернув увагу на декілька «цікавих моментів», зокрема, на реакцію місцевих телеканалів з окупованих територій.

«Не було репортажів з місця загибелі Владислава, але раніше, через найдрібніший привід, на місце завжди їхали знімальні групи», – зауважив він.

Також він звернув увагу, що бойовики скаржились на відсутність реакції на загибель дитини спостережної місії ОБСЄ.

«Однак, в самому звіті ОБСЄ говориться, що їм повідомили про загибель дитини лише на 3 день. Про смерть дитини спостерігачів повідомили медики. Отже, через три дні ОБСЄ вже не могла зібрати якусь якісну інформацію з місця трагедії», – зауважив Дейниченко.

Російські медіа плутали фотографії дитини, стать, дату народження, єдине, про що вони стверджували, що «бомбу скинули з безпілотника».

3 квітня з’явилася інформація про загибель хлопчика Владислава Дмитрієва на окупованих територіях в районі Олександрівського Донецької області. Російська пропаганда почала поширювати фейк про те, що хлопчик був вбитий «дроном ЗСУ», хоча насправді, жодного підтвердження цьому немає. Наявні факти свідчать, що дитина загинула унаслідок спрацювання вибухового пристрою, який знаходився вдома. 

Очільниця Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Любов Цибульська заявила, що РФ розпочала кількарівневу спецоперацію  для дискредитації України.

В останні тижні березня 2021 року Росія почала активно стягувати війська до кордонів України, також активізували обстріли позицій ЗСУ і підконтрольні Кремлю бойовики ОРДЛО, українські війська понесли втрати. Росія нарощує свою військову присутність і в окупованому Криму. Активізувалась і російська пропаганда, яка стверджує, що Київ нібито готує «наступ» на території, підконтрольні проросійським бойовикам.

В експертних колах почали розглядати варіант повномасштабного вторгнення РФ до вільної України, хоча Кремль відкидає такі припущення. Про ескалацію на Донбасі вже заявив і президент Володимир Зеленський, а президент США Джо Байден у телефонній розмові з українським лідером запевнив в непохитній підтримці Вашингтоном суверенітету України.

8 квітня президент Володимир Зеленський на тлі загострення ситуації на Донбасі відвідав позиції українських військових.

Скріншот відео: Укрінформ/Youtube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3388
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду