Денісова розповіла заступниці держсекретаря США про арешт у Криму журналіста Єсипенка

Денісова розповіла заступниці держсекретаря США про арешт у Криму журналіста Єсипенка

14 Квітня 2021
1078
14 Квітня 2021
13:26

Денісова розповіла заступниці держсекретаря США про арешт у Криму журналіста Єсипенка

1078
Людмила Денісова розповіла посадовцю Держдепа про заходи, які вживаються задля звільнення Владислава Єсипенка.
Денісова розповіла заступниці держсекретаря США про арешт у Криму журналіста Єсипенка
Денісова розповіла заступниці держсекретаря США про арешт у Криму журналіста Єсипенка

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова обговорила із заступницею державного секретаря США з питань демократії, прав людини і праці Карою МакДональд ситуацію з правами людини в окупованому Криму, зокрема, арешт позаштатного співробітника Радіо Свобода Владислава Єсипенка. Про це Денісова повідомила у Facebook.

«Також повідомила, що на окупованих територіях, зокрема і в Криму протягом останніх семи років фактично діє заборона на свободу слова. На журналістів тиснуть, піддають тортурам, незаконно затримують, проводять обшуки та погрожують. Підтвердженням тому є ситуація з незаконним затриманням в окупованому Криму журналіста «Радіо Свобода» Владислава Єсипенка. Зі свого боку повідомила пані Карі МакДональд про заходи, які вживаються мною задля відновлення його прав та звільнення», – написала Денісова.

Загалом, в незаконному ув'язненні на окупованих територіях утримують 280 громадян, серед яких 44 військовослужбовці, також 258 українських громадян вважаються зниклими безвісти.

«Російська Федерації за політичними мотивами переслідує 133 громадянина України, з них 114 незаконно ув’язнені та перебувають у місцях несвободи на території РФ та тимчасово окупованого Криму», – написала Денісова.

10 березня 2021 року в окупованому Криму силовики Федеральної служби безпеки Росії затримали Єлизавету Павленко та фрілансера «Крим.Реалії» Владислава Єсипенка, які 9 березня брали участь в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. 

12 березня Єсипенка арештували на два місяці, до 11 травня. Йому інкримінують ч.1. ст. 223-1 (незаконні виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї, його основних частин (за винятком вогнепальної зброї обмеженого ураження), а так само незаконне виготовлення боєприпасів) Кримінального кодексу Росії. 

6 квітня заарештований окупантами Владислав Єсипенко на «суді» в Сімферополі вперше особисто розповів про жорстокі тортури у в'язниці. 

Пізніше видання «Крим.Реалії» опублікувало лист Єсипенка, в якому він стверджує, що співробітники ФСБ катували його струмом, «біль був такий сильний, що очі вибухали вогнями, а мозок наче закипав». Представники ФСБ РФ намагалися вибити з нього зізнання і змушували обмовити себе.

Адвокат Олексій Ладін заявив, що співробітники ФСБ Росії погрожували Єсипенку розправою після того, як він на «суді» в Криму він звинуватив російські спецслужби в тортурах. 

Дружина Владислава Єсипенка – Катерина – повідомила, що Офіс президента не відповів на її прохання посприяти у звільненні журналіста і внесення його до списку на обмін. 

Фото: Людмила Денісова/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1078
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду