detector.media
14.04.2021 13:26
Денісова розповіла заступниці держсекретаря США про арешт у Криму журналіста Єсипенка
Денісова розповіла заступниці держсекретаря США про арешт у Криму журналіста Єсипенка
Людмила Денісова розповіла посадовцю Держдепа про заходи, які вживаються задля звільнення Владислава Єсипенка.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова обговорила із заступницею державного секретаря США з питань демократії, прав людини і праці Карою МакДональд ситуацію з правами людини в окупованому Криму, зокрема, арешт позаштатного співробітника Радіо Свобода Владислава Єсипенка. Про це Денісова повідомила у Facebook.

«Також повідомила, що на окупованих територіях, зокрема і в Криму протягом останніх семи років фактично діє заборона на свободу слова. На журналістів тиснуть, піддають тортурам, незаконно затримують, проводять обшуки та погрожують. Підтвердженням тому є ситуація з незаконним затриманням в окупованому Криму журналіста «Радіо Свобода» Владислава Єсипенка. Зі свого боку повідомила пані Карі МакДональд про заходи, які вживаються мною задля відновлення його прав та звільнення», – написала Денісова.

Загалом, в незаконному ув'язненні на окупованих територіях утримують 280 громадян, серед яких 44 військовослужбовці, також 258 українських громадян вважаються зниклими безвісти.

«Російська Федерації за політичними мотивами переслідує 133 громадянина України, з них 114 незаконно ув’язнені та перебувають у місцях несвободи на території РФ та тимчасово окупованого Криму», – написала Денісова.

10 березня 2021 року в окупованому Криму силовики Федеральної служби безпеки Росії затримали Єлизавету Павленко та фрілансера «Крим.Реалії» Владислава Єсипенка, які 9 березня брали участь в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. 

12 березня Єсипенка арештували на два місяці, до 11 травня. Йому інкримінують ч.1. ст. 223-1 (незаконні виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї, його основних частин (за винятком вогнепальної зброї обмеженого ураження), а так само незаконне виготовлення боєприпасів) Кримінального кодексу Росії. 

6 квітня заарештований окупантами Владислав Єсипенко на «суді» в Сімферополі вперше особисто розповів про жорстокі тортури у в'язниці. 

Пізніше видання «Крим.Реалії» опублікувало лист Єсипенка, в якому він стверджує, що співробітники ФСБ катували його струмом, «біль був такий сильний, що очі вибухали вогнями, а мозок наче закипав». Представники ФСБ РФ намагалися вибити з нього зізнання і змушували обмовити себе.

Адвокат Олексій Ладін заявив, що співробітники ФСБ Росії погрожували Єсипенку розправою після того, як він на «суді» в Криму він звинуватив російські спецслужби в тортурах. 

Дружина Владислава Єсипенка – Катерина – повідомила, що Офіс президента не відповів на її прохання посприяти у звільненні журналіста і внесення його до списку на обмін. 

Фото: Людмила Денісова/Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY