Російські артисти, які виступали на відкритті Керченського мосту, відреагували на кримінальну справу в Україні

Російські артисти, які виступали на відкритті Керченського мосту, відреагували на кримінальну справу в Україні

31 Березня 2021
2322
31 Березня 2021
16:07

Російські артисти, які виступали на відкритті Керченського мосту, відреагували на кримінальну справу в Україні

2322
За незаконне відвідування окупованого півострова в Україні російським артистам загрожує до 5 років позбавлення волі.
Російські артисти, які виступали на відкритті Керченського мосту, відреагували на кримінальну справу в Україні
Російські артисти, які виступали на відкритті Керченського мосту, відреагували на кримінальну справу в Україні

У березні 2021 року Україна порушила кримінальну справу проти 23 російських артистів, які незаконно відвідували тимчасово окупований Крим у 2018 році та виступали на відкритті Керченського мосту. Радіо Свобода поспілкувалося з ініціатором провадження та російськими знаменитостями.

Заяву про злочин написав юрист Сергій Мокренюк. Він – учасник Євромайдану, колишній співробітник українського Міністерства з питань тимчасово окупованих територій, який тепер представляє Крайову раду українців Криму.

«Ці артисти, чітко усвідомлюючи свою пропагандистську роль, використовуючи той факт, що російське суспільство схильне до навіювань, розповсюджують неправдиву інформацію про те, що воєнного злочину не відбулося, що Крим не окупований, що все це засноване на засадах справедливості. Участь цих осіб у заходах у Криму, порушення порядку, встановленого Україною, є грубим порушенням, яке називається «злочин», – сказав він перед тим, як звернутися до прокуратури.

За незаконне відвідування окупованого півострова в Україні російським артистам загрожує до 5 років позбавлення волі.

«За процесуального керівництва прокуратури автономії було розпочате одне кримінальне провадження за фактом порушення порядку в’їзду та виїзду на тимчасово окуповану територію півострова 23 російськими артистами. Буде встановлюватись причетність кожної конкретної особи до вчинення цього злочину та сформовано відповідну доказову базу. Потім їм уже буде повідомлено про підозру», – заявила речниця прокуратури АР Крим та міста Севастополя Катерина Діденко.

Радіо Свобода звернулося до російських зірок, щодо яких розпочали слідство.

«Я – громадянин Російської Федерації. Не бачу приводу це коментувати», – відповів Дмитро Харатьян. Яна Рудковська – продюсерка Діми Білана, Юліанни Караулової та гурту «Градуси» – також написала нам, що не коментує кримінальне провадження. «Кримській міст давно працює. А з вашим радіо нічого спільного. З іноагентами (проєкти Радіо Свобода визнані Мін’юстом Росії «іноземними агентами» – ред.) не спілкуюсь», – відреагував співак Олег Газманов.

Рок-співачка Ольга Кормухіна надіслала нам голосове повідомлення.

«Ну я ж не психіатр, я діагнози не ставлю, тим більше їх не коментую. Ну самі подумайте, ну смішно просто навіть увагу звертати на це нормальній людині. Ну що ж роздувати з цього?! Мели, Іване, доки вітру стане», – висловилась вона.

Колишня телеведуча російського «Першого каналу» Марина Кім, яка вела концерт на Керченському мосту, прокоментувала кримінальне провадження у своєму телеграм-каналі.

«Чому тільки тепер хлопці схаменулися і виступили з кримінальними справами за концерт, присвячений відкриттю Кримського мосту? Це ж було 2018 року! Чимало води з того часу збігло. А «бомбить» їх дотепер! Що ж, добре, коли хтось до тебе небайдужий. Концерт був. Крим наш», – написала телеведуча.

Повний список із 23 артистів, щодо яких порушено провадження: Лариса Доліна, Діма Білан, Дмитро Харатьян, Валерія, Марина Кім, Олександр Міньков, Зара, Денис Майданов, Олександр Скляр, Ольга Кормухіна, Олена Свиридова, Роман Пашков, Олег Газманов, Жасмін, Григорій Лепс, Юліанна Караулова, Олександр Буйнов, Пелагея, Стас П'єха, Юлія Волкова, Олег Шаумаров, Наталія Майданова, Руслан Тагієв.

Додамо, що автомобільну частину мосту було відкрито 15 травня 2018 року, залізничну – 25 грудня 2019 року для пасажирського транспорту і 30 червня 2020 року для вантажного.

У лютому 2021 року Україна на три роки заборонили в'їзд російському актору Артему Черненку. Зокрема, актор у червні 2017 року незаконно відвідував тимчасово окупований Крим.

Раніше до переліку осіб, які загрожують нацбезпеці України, потрапили двоє акторів з російського фільму про окупацію Криму.

У лютому-березні 2014 року Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях. У 2014 і 2015 роках відбулося пряме військове вторгнення армії РФ на територію України з метою військової допомоги бойовикам Донбасу.

Верховна Рада офіційною датою початку окупації Криму військами РФ встановила 20 лютого 2014 року.

26 лютого 2021 року Україна відзначила день Кримського спротиву російській окупації.

У 2015 році Міністерство культури ініціювало створення «білого списку» діячів культури Росії, які підтримали територіальну цілісність України.

Скріншот відео

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2322
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду