ІМІ оприлюднив ТОП-5 сайтів, де були зафіксовані матеріали з ознаками джинси

ІМІ оприлюднив ТОП-5 сайтів, де були зафіксовані матеріали з ознаками джинси

17 Березня 2021
2812
17 Березня 2021
18:10

ІМІ оприлюднив ТОП-5 сайтів, де були зафіксовані матеріали з ознаками джинси

2812
Комерційні матеріали з ознаками замовлення стали переважати над політичною джинсою в онлайн-медіа.
ІМІ оприлюднив ТОП-5 сайтів, де були зафіксовані матеріали з ознаками джинси
ІМІ оприлюднив ТОП-5 сайтів, де були зафіксовані матеріали з ознаками джинси
Інститут масової інформації оприлюднив ТОП-5 сайтів, де на початку лютого 2021 року найчастіше фіксувались матеріали замовного характеру. Про це свідчать дані моніторингу «Джинса в онлайн-медіа».

Сайтами-антилідерами з розміщення матеріалів з ознаками замовлення стали «Обозреватель» (78 матеріалів з ознаками замовлення) та «Політека» (49 матеріалів).

Матеріали з ознаками замовлення також були виявлені на сайтах «РБК-Україна» (24), «Гордон» (23), «Страна» (20), «24 канал» (14), «Сегодня» (13), «Цензор» (8), «Інтерфакс-Україна» (5), УНІАН (5), «Кореспондент» (2).

Ще 12 % матеріалів з ознаками замовлення були марковані різними умовними позначками. Найбільше неналежного маркування серед усіх сайтів виявлено на ТСН (12), на другому місці – УНІАН (11).

Не було виявлено джинси на сайтах «Українська правда», «Дзеркало тижня», «Суспільне», «Ліга», «Букви», ТСН.

Серед позитивів ІМІ відзначив сайт «24 каналу», який оновив свої редполітики, запровадив спецпозначки для маркування комерційної реклами й відокремлення її від журналістських матеріалів 24tv.ua. 

ІМІ зазначає, що комерційні матеріали з ознаками замовлення стали переважати над політичною джинсою в онлайн-медіа.

Зокрема, 21% матеріалів з ознаками замовлення був спрямований на просування або протидію певним рішенням економічного чи політичного характеру - лобізм, антилобізм законопроєктів, рішень уряду тощо. На другому місці (17%) – матеріали з ознаками замовлення на користь комерційних компаній, банків і корпорацій.

Уперше за останні кілька років джинса на користь партії «Опозиційна платформа – За життя» опустилася на третю позицію в рейтингу замовників джинси й перекочувала на новий ресурс – сайт «Страна».  

Моніторинг проводився 1–5 лютого 2021 року у 17 популярних інтернет-медіа: Політека, Обозреватель, 24 канал, Гордон, Українська правда, УНІАН, Сегодня, ТСН, RBC.ua, Ліга, Інтерфакс-Україна, Страна, Цензор, Букви, Дзеркало тижня, Кореспондент, Суспільне. Вибірка охоплює всі новини підряд, що вийшли на сайтах протягом вказаного періоду (понад 20 тисяч новин).

Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews Network.

Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews Network.

Фото: Karolina Grabowska/Pexels

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2812
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду