У 2020 році у світі загинули 65 журналістів та працівників медіа – звіт

У 2020 році у світі загинули 65 журналістів та працівників медіа – звіт

15 Березня 2021
2145
15 Березня 2021
10:12

У 2020 році у світі загинули 65 журналістів та працівників медіа – звіт

2145
За даними Міжнародної федерації журналістів, у світі із 1990 року зафіксовано 2680 вбивств журналістів.
У 2020 році у світі загинули 65 журналістів та працівників медіа – звіт
У 2020 році у світі загинули 65 журналістів та працівників медіа – звіт

У 2020 році у світі зафіксували 65 вбивств журналістів та медіа-працівників при виконанні їхніх обов’язків. Про це свідчить річний звіт Міжнародної федерації журналістів (IFJ).

Вбивства журналістів зафіксовані в шести країнах, працівники ЗМІ «гинули внаслідок спрямованих нападів, вибухів або перехресного вогню».

Перше місце за кількістю жертв посіла Мексика, де протягом року загинули 14 журналістів. На другому місці – Афганістан, де сталося 10 убивств. Дев’ять журналістів були вбиті в Пакистані, вісім у Індії, чотири – у Філіппінах та Сирії, троє – в Нігерії та Ємені. В Іраку та Сомалі загинули двоє медійників, по одному – у Бангладеш, Камеруні, Гондурасі, Параґваї, Росії та Швеції.

У федерації наголосили, що із 1990 року зафіксовано 2680 вбивств журналістів.

За даними правозахисної організації «Репортери без кордонів» (RSF) у 2020 році у світі через професійну діяльність було вбито 50 журналістів. В 2020 році вперше за 30 років було страчено журналіста. 12 грудня у Ірані стратили Рухоллу Зама, якого влада країни звинуватила у підбурюванні до антиурядових протестів.

Водночас, за даними CPJ, кількість журналістів, убитих за свою професійну діяльність, зросла в 2020-му у два рази в порівнянні з попереднім роком: у цьому році було вбито щонайменше 30 журналістів.

Комітет захисту журналістів повідомив, що станом на 1 грудня 2020 року в світі ув'язнили щонайменше 274 журналіста за їхню професійну діяльність. Це новий рекорд у порівнянні з 2016 роком, коли в ув'язненні перебували 272 представника ЗМІ.

9 березня 2021 року Велика Британія вперше в історії на урядовому рівні затвердила національний план захисту журналістів. Він передбачає захист журналістів не тільки від насильства, а й від цензури.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2145
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду