В Амстердамі важко поранили журналіста та автора резонансних розслідувань Пітера де Вріса

В Амстердамі важко поранили журналіста та автора резонансних розслідувань Пітера де Вріса

7 Липня 2021
2224

В Амстердамі важко поранили журналіста та автора резонансних розслідувань Пітера де Вріса

2224
Де Вріс – один з найвідоміших журналістів в Нідерландах, він часто брав участь в телепрограмах і ставав автором гучних розслідувань.
В Амстердамі важко поранили журналіста та автора резонансних розслідувань Пітера де Вріса
В Амстердамі важко поранили журналіста та автора резонансних розслідувань Пітера де Вріса

Відомий журналіст та автор розслідувань про злочинний світ Нідерландів Пітер де Вріс отримав важкі вогнепальні поранення на одній з вулиць Амстердама, лікарі борються за його життя.

У вівторок, 6 липня, 64-річного де Вріса поранили з вогнепальної зброї у центрі міста. Телебачення показало кадри, на яких видно, як де Вріс лежить на землі, свідки чули п'ять пострілів, які зробили з близької відстані. Журналіст отримав вогнепальне поранення в голову.

Як повідомляє ВВС News Україна з посиланням на місцеві ЗМІ, у зв'язку з замахом затримали трьох людей, в тому числі, ймовірного стрілка. Раніше правоохоронні органи описували підозрюваного як худорлявого світлошкірого чоловіка, на якому був зелений камуфляжний піджак і чорний головний убір.

Виконувач обов'язків прем'єр-міністра Нідерландів Марк Рютте провів спеціальну пресконференцію, присвячену інциденту. До цього він зустрівся зі співробітниками поліції та антитерористичними службами в Гаазі.

«Вільна журналістика – вкрай важлива для суспільства. Наші думки зараз з близькими Пітера Р. де Вріса. Найважливіше – ми сподіваємося і молимося, що він виживе», – заявив Рютте.

Міністр юстиції Нідерландів Ферд Грапперхаус назвав жертву замаху «надзвичайним журналістом» і «гідним захоплення борцем з несправедливістю».

У минулому поліція надавала Пітеру де Врісу охорону, оскільки йому погрожували через участь в справах проти відомих нідерландських злочинців. Він не тільки розповідав про них у своїх публікаціях, а й виступав радником важливих свідків у суді.

Де Вріс – один з найвідоміших журналістів в Нідерландах, він часто брав участь в телепрограмах і ставав автором гучних розслідувань. У тому числі, писав про викрадення в 1983 році Фредді Гайнекена – тодішнього глави пивного концерну Heineken. У 2013 році одного з учасників цього викрадення Віллема Голлеедера засудили за те, що погрожував Врісу.

У 2019 році Голлеедер – один з найвідоміших нідерландських гангстерів – отримав довічне ув'язнення за причетність до п'яти вбивств. Крім того, де Вріс був радником важливого свідка у справі ймовірного наркобарона Рідуана Тагі. Зараз Тагі перебуває під судом за звинуваченням у вбивстві і контрабанді наркотиків.

Свідок, якому допомагав журналіст, відомий як Набіль Б. Він сам раніше був причетний до діяльності злочинної групи. У вересні 2019 року адвоката Набіля Б. вбили біля його будинку в Амстердамі.

Фото: ANP/NOS

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2224
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду