Топ-10 матеріалів «Детектора медіа»: що читали найбільше у 2020 році

Топ-10 матеріалів «Детектора медіа»: що читали найбільше у 2020 році

1 Січня 2021
2859

Топ-10 матеріалів «Детектора медіа»: що читали найбільше у 2020 році

2859
«Детектор медіа» продовжує підбивати підсумки 2020 року. Сьогодні ми розповідаємо про те, що найбільше цікавило наших читачів у 2020 році. Пропонуємо до вашої уваги десятку найпопулярніших інтерв’ю, колонок, аналітичних статей «Детектора медіа» за 2020 рік.
Топ-10 матеріалів «Детектора медіа»: що читали найбільше у 2020 році
Топ-10 матеріалів «Детектора медіа»: що читали найбільше у 2020 році

До топ-десятки матеріалів цього року увійшли, наприклад, два матеріали на тему кодування каналів на супутнику, дві колонки з критикою контенту каналу «Україна 24», матеріали про медійні прояви та комунікації Петра Порошенка й Володимира Зеленського.

Отже, рейтинг матеріалів «Детектора медіа» 2020 року за кількістю переглядів має такий вигляд:

Суспільне розчарування. Інтерв’ю Петра Порошенка на «Зворотному відліку» (близько 76 тис. переглядів)

Перше місце в рейтингу посів критичний розбір інтерв’ю п’ятого президента України, лідера фракції «Європейська солідарність» Петра Порошенка токшоу «Зворотний відлік» на Суспільному. Найбільше в нього питали про Томос та Віктора Медведчука. Ярослав Зубченко проаналізував питання й відповіді Петра Порошенка, а також – бекграунд запрошених експертів, які виявилися «чи не найбільшою проблемою програми». Його колонка набрала 75,8 тисячі переглядів.

Viasat і XtraTV – про перші результати кодування каналів на супутнику (понад 58 тис. переглядів)

Наступну сходинку займає інтерв’ю директора із продажів Viasat Антона Юр’єва й директора XtraTV Юрія Чередничка. Вони розповіли Наталії Даньковій про результати перших днів кодування телеканалів на супутнику для легальних супутникових платформ: про активність підключень абонентів, про очікування від процесу кодування та основні труднощі.

Зозулі Медведчука. Новий сезон на «Україна 24» (понад 39 тис. переглядів)

Напередодні річниці від початку мовлення телеканалу Ріната Ахметова «Україна 24», Ярослав Зубченко проаналізував його ефір, а головне – ведучих та їхні «нові» проєкти. За рік роботи на «Україну 24» перейшли працювати лідери проросійських інформаційних каналів – керівник каналу «Наш» Тигран Мартиросян, генпродюсер NewsOne Василь Голованов, генпродюсерка ZIK Наталя Влащенко. Разом з ведучими на канал «переїхали» їхні клоновані формати та пули спікерів. У критичній колонці автор розповідає про проєкти «Народ проти з Наташею Влащенко», «Hard із Влащенко» та «Токшоу №1».

Посадити Порошенка (понад 32 тис. переглядів)

Цього року в ЗМІ майоріли заголовки про чергове провадження чи суд проти Петра Порошенка. Його звинувачували в корупції, перевищенні службових повноважень, контрабанді картин, державній зраді, у захопленні та узурпації влади, у справі про ухилення від сплати податків під час купівлі-продажу Прямого каналу, у підбурюванню до розтрати конфіскованих у Віктора Януковича коштів тощо. Загалом проти Петра Порошенка нараховують близько 20 справ. Однак за їх гучними відкриттями слідує скупа інформація про всі розслідування та звинувачення, – звернув увагу автор колонки Борис Бахтєєв, який задався питанням: чому в корупції звинувачують Порошенка та Ющенка, а не Януковича та не Кучму?

Паразити. Як канал Ахметова «підчепив» людей Медведчука (понад 26 тис. переглядів)

П’ятірку матеріалів-лідерів замикає ще одна колонка Ярослава Зубченка про телеканал «Україна 24». Автор помітив закономірність, що за півроку роботи канал встиг «прихистити» у своєму ефірі Арсенія Яценюка, Олега Ляшка, представників від «Опозиційного блоку» та керівників компаній Ріната Ахметова. З приходом Василя Голованова, до їх компанії долучилися завсідники каналу NewsOne – Андрій Пальчевський, Дмитро Гордон, Дмитро Співак, Андрій Портнов, Михайло Добкін тощо. Як часто навідуються на канал та про що говорять ці гості можна прочитати в колонці, яка набрала 26 тисяч переглядів.

Світлана Міщенко, Viasat: «Розкодування супутникового сигналу українських каналів не відбудеться в жодному випадку» (понад 25 тис. переглядів)

На шостому місці інтерв’ю керівниці супутникової платформи Viasat Світлани Міщенко, яка в розмові з Наталією Даньковою підбила підсумки першого півріччя після кодування каналів медіагруп на супутнику. Зокрема, розповіла про кількість нових абонентів, про негативний вплив карантину, дій парламенту та Офісу президента на результати кодування. За словами Світлани Міщенко, Viasat посідає лідерську позицію на ринку супутникового телебачення й уже перебуває на межі самоокупності.

ЗМІ — мов та невістка. Президент та його оточення публічно демонструють ненависть до медіа (близько 25 тис. переглядів)

Не оминули читачі «Детектора медіа» й колонку про відносини Володимира Зеленського та його офісу з медіа, – це окрема сторінка його президенства. Каденція пана Зеленського почалася з висловлення несприйняття ЗМІ, за півтора роки його президентства ця історія лише набирала обертів. З боку ОПУ на адресу медіа сиплеться невдоволення, звинувачення та докори. Автор колонки Борис Бахтєєв розмірковує про деолігархізацію ЗМІ, стосунки президента та його офісу з медіа, про їхні орієнтири в комунікаційній і матеріальній політиці.

Протести в Білорусі — інформаційний шанс для України (близько 18 тис. переглядів)

Масові протести в Білорусі можна вважати однією з топ-тем цього року – їх часто порівнювали з двома українськими революціями. Тому колонка Бориса Бахтєєва про протести, російську пропаганду та Україну не могла залишитися поза увагою читачів «Детектора медіа». Росія все ще намагається переконувати всіх у відмінності нинішніх білоруських протестів від українських семирічної давнини. Попри це, вважає автор, Україна отримала можливість розгорнути інформкампанію, покликану розкрити правду про Майдан, та зламати основоположні тези російської пропаганди.

Добити жертву. ТСН.ua, «КП в Украине» і їх послідовники розкрили ім’я та фото жертви зґвалтування з Кагарлика (близько 17 тис. переглядів)

У травні Україну сколихнула історія жінки з Кагарлика, яка звинуватила двох поліцейських у зґвалтуванні. Самої історії знущань над жінкою у відділку поліції деяким ЗМІ виявилося замало – вони дізналися й оприлюднили її ім’я, фото, «характеристику» від сусідів та інші подробиці її приватного життя. Керівник центру моніторингу та аналітики ГО «Детектор медіа» Отар Довженко розповів, які ЗМІ стали медіастерв’ятниками, та пояснив, чому це щонайменше неетично та які загрози могло принести потерпілій.

Ображений Зеленський придумав для українців образливе слово (понад 16,5 тис. переглядів)

Десятку найпопулярніших матеріалів серед читачів «Детектора медіа» закриває колонка Андрія Кокотюхи про Володимира Зеленського. За спостереженнями автора, президент іще не знайшов свого шляху до грамотних комунікацій, але його спілкування з політиками, чиновниками та громадянами вже точно має стиль – емоційність та вихід за межі протокольних реакцій. Саме такою й була його відповідь на критику суспільства через обмеження та контроль, які виправдовували пандемією коронавірусної інфекції. Президент порівняв своїх критиків «з дітьми, яким батьки під час застуди заборонили їсти морозиво». Андрій Кокотюха пояснив, чому така реакція є маніпулятивною та неаргументованою. Автор також нагадав, як сам Зеленський у часи свого акторства ображався на критику, заборону своїх серіалів тощо.

***

Підсумкові матеріали про те, яким був для медіапростору 2020 рік, шукайте за тегом підсумки року/сезону. А тут шукайте нашу новорічну спеціальну розсилку.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2859
Читайте також
21.12.2020 10:00
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
8 423
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду