Світлана Міщенко, Viasat: «Розкодування супутникового сигналу українських каналів не відбудеться в жодному випадку»

Світлана Міщенко, Viasat: «Розкодування супутникового сигналу українських каналів не відбудеться в жодному випадку»

8 Липня 2020
28056
8 Липня 2020
10:00

Світлана Міщенко, Viasat: «Розкодування супутникового сигналу українських каналів не відбудеться в жодному випадку»

28056
200 тис. абонентів обрали Viasat, каже очільниця супутникової платформи Світлана Міщенко. Але це далеко не та кількість, яку розраховував залучити провайдер після кодування українських каналів на супутнику. На заваді стали марно обнадійливі меседжі влади та пандемія.
Світлана Міщенко, Viasat: «Розкодування супутникового сигналу українських каналів не відбудеться в жодному випадку»
Світлана Міщенко, Viasat: «Розкодування супутникового сигналу українських каналів не відбудеться в жодному випадку»

«Детектор медіа» розпочинає публікувати серію матеріалів про підсумки першого півріччя після кодування каналів медіагруп на супутнику. Ринок DTH отримав значно менше, ніж сподівався, від кодування каналів медіагруп на супутнику. Гравці ринку платного ТБ розраховували, що 45 %, або 2 млн користувачів супутникового ТБ виберуть платний тип підключення. Але на практиці близько 70 % абонентів залишилися дивитися некодовані, в тому числі російські канали на безкоштовному супутнику.

Як оцінюють ці результати супутникові провайдери, які могли стати після цифрового ефіру Т2 одними з бенефіціарів цієї ринкової реформи: Viasat («1+1 медіа») та Xtra TV («Медіа Група Україна»)? Про основні результати кодування для DTH-платформи Viasat «Детектору медіа» відповіла керівниця супутникової платформи Світлана Міщенко. Незабаром читайте інтерв’ю з директором зі стратегії та розвитку бізнесу «Медіа Групи Україна» Федором Гречаніновим про результати кодування для Xtra TV та плани медіагрупи щодо розвитку своїх провайдерів.

За словами Світлани Міщенко, Viasat зараз посідає лідерську позицію на ринку супутникового телебачення, на якому наразі присутні два DTH-провайдера. І вже перебуває на межі самоокупності. Попри невідповідність перших результатів очікуванням, пані Міщенко бачить великий потенціал для залучення нових клієнтів серед тих, хто залишився на відкритому супутнику.

— Світлано, могли б ви назвати основні результати кодування (і позитивні, й негативні) для вашої компанії на сьогодні?

— З основних позитивних результатів ми, звісно, хотіли б зазначити збільшення бази клієнтів майже у п’ять разів. Згідно з дослідженням, ми є лідером на ринку супутникового телебачення (Viasat — лідер супутникового телебачення України, за результатами проведеного ТОВ «Інфо-сапієнс» у травні 2020 року дослідження громадської думки на тему «Дослідження телеглядачів в Україні». — Ред.). Наразі близько 200 тис. абонентів обрали Viasat. Нова база абонентів є лояльнішою, після кодування відтік зменшився на декілька процентних пунктів. Всі вони можуть отримувати якісний сигнал та сервіс від офіційного оператора супутникового телебачення.

На жаль, це менше, ніж ми планували, але був ряд факторів, які вплинули на швидкість переходу клієнтів до платних операторів телебачення — зокрема, звернення Верховної Ради до Президента щодо впровадження мораторію на кодування українських національних каналів, запуск безкоштовних, відкритих на супутнику версій каналів медіагруп, ініціативи щодо запуску соціальних пакетів до 16 березня. Наслідком стало відкладення прийняття рішення потенційної аудиторії щодо переходу до платних провайдерів, стрімке падіння рівня продажів уже наприкінці лютого. В результаті, близько 2 млн глядачів, які не прийняли рішення щодо переходу до офіційного платного провайдера чи зміни типу прийому сигналу, спровокували зростання попиту на піратські сервіси чи заборонені російські канали, які надалі залишаються відкритими на супутниках, і доступні нашому глядачеві безкоштовно.

— Чи рішення парламенту та реліз з Офісу президента були єдиними причинами того, що кодування не досягло прогнозованих результатів (тобто менше абонентів, ніж очікувалося, перейшли в платний сегмент)?

— Заява президента про домовленості з медіагрупами певним чином дала хибну надію населенню про те, що процес може повернути в інший бік — і це значно сповільнило процедуру переходу абонентів до споживання платного телебачення. Наразі кількість мешканців України, які досі розраховують на розкодування каналів або чекають на соціальні пропозиції, озвучені владою, складає близько 35%.

Це було основною, але не єдиною причиною недосягнення прогнозованих результатів. Темпи підключення до платних операторів зменшилися ще після 21 лютого, коли спільноті стало відомо про запит народного депутата щодо впровадження мораторію. Суттєвий вплив на динаміку зростання бази абонентів також відбувся і внаслідок введення карантину: оскільки більшість наших клієнтів проживає в населених пунктах із кількістю населення до 50 тис. (села і невеликі міста), вони не мали змоги дістатися місць, де можна придбати необхідне обладнання.

Наразі ми володіємо остаточною інформацією, що розкодування супутникового сигналу українських каналів не відбудеться в жодному випадку. Всі зміни на ринку вже відбулися. Станом на сьогодні вже закодовано 40 українських каналів, і цей список із часом зростатиме, оскільки інші відкриті на супутнику українські канали будуть приєднуватися до процесу кодування. Тому в даний час ми відчуваємо, що все ще є великий потенціал до зростання.

Також позитивним наслідком кодування є те, що спільними зусиллями гравців ринку розпочалась активна боротьба з піратством. Ми теж долучилися до цього, закривши стару систему кодування супутникового сигналу. Нова система кодування вже довела свою надійність: із моменту її впровадження інцидентів зі зламом не зафіксовано.

— 400 тисяч абонентів перейшли у платний сегмент, яка частка з них, за вашими оцінками, перейшла у DTH-сегмент?

— Ми можемо відповісти тільки про платний DTH. Ми оцінюємо, що близько 300 тисяч перейшло в DTH сегмент.

— Як змінювалася динаміка підключень нових абонентів з грудня 2019 року по червень 2020 року у Viasat?

— У грудні зі старту активного включення блекаутів у Viasat розпочалося зростання бази абонентів. За період в останній тиждень січня та до середини лютого ми досягнули максимального піку з кількості підключень.

Із 21 лютого після звернення Верховної Ради до президента відбулося стрімке зниження рівня підключень: їхня кількість зменшилась удвічі. Після рішення щодо відкриття безкоштовних версій чотирьох каналів медіагруп на супутнику ми спостерігали поступове зниження продажів і надалі.

Основною причиною падіння попиту стало відтермінування прийняття рішення до 16 березня з боку потенційних абонентів щодо переходу до платних провайдерів в очікуванні на розкодування або соціальний пакет каналів. Але натомість після 16 березня в Україні були впроваджені карантинні заходи, що призвели до обмежень пересування, міжміських та міжобласних сполучень та, відповідно, падіння попиту знову. Тобто, на жаль, очікуваного зростання не відбулось.

Із середини червня ми запустили тимчасову акцію «50% знижка на тюнер», яка спричинила суттєве пожвавлення потенційної аудиторії, і наразі ми спостерігаємо велику зацікавленість до пропозиції.

— За вашими оцінками, як може змінитися ця динаміка до кінця року?

— Станом на сьогодні досить важко прогнозувати операційні показники до кінця року, оскільки невідомо, якою до кінця 2020-го буде ситуація в країні через пандемію вірусу та негативний її вплив на стан економіки. Але ми робимо все можливе для запровадження нових цікавих програм для клієнтів, поліпшення продуктів та покращення сервісу. Весь час розробляємо та пропонуємо різні акції як для нових, так і для постійних клієнтів. І, звісно, не забуваємо нагадувати абонентам, що заради того, щоб дивитися й надалі улюблені канали, отримати хорошу якість сигналу та високий рівень сервісу та обслуговування, необхідно зробити вибір на користь офіційного оператора платного телебачення. Розраховувати на те, що канали буде розкодовано, не варто.

— Чи залишаються абоненти після завершення акційного періоду?

— У Viasat — високий рівень задоволеності клієнтів завдяки тому, що якість як самої послуги, так і трансляції відповідала їхнім очікуванням.

— Які плануєте акції для залучення нових абонентів?

— У травні та червні 2020 року Viasat підготував для нових абонентів вигідні пропозиції на пакети та обладнання. Зокрема, наразі до 15 липня діє знижка 50% на супутниковий тюнер. Також можна підключити пакет «Сімейний» на 4 або 12 місяців за зниженою ціною, є акція «Приведи друга» з бонусами як для старих, так і нових абонентів.

— На вашу думку, якою має бути комунікація з аудиторією, яка, з огляду на останні кілька місяців, комфортно себе почуває і без основних каналів медіагруп на супутнику?

— Зараз наше завдання — донести українським глядачам, що розкодування каналів на супутнику не відбудеться, оскільки в аудиторії могла скластися думка, що канали рано чи пізно все-таки розкодуються. Але навпаки, закодованих каналів на супутнику стає все більше, а міжнародні версії далеко не повністю дублюють контент. І, що головне, — спонукати аудиторію зробити вибір на користь офіційного оператора платного телебачення. У продовження цієї тези, ми наголошуємо про переваги Viasat, як супутникового оператора, а саме — легке підключення, якісний сигнал і сервіс, надання консультацій, великий вибір каналів тощо.

— Чи є у вас плани щодо спільних активностей з іншими гравцями ринку, які є вашими конкурентами?

— Ми з іншим гравцем формуємо ринок, тому постійно звіряємося в ситуації на ринку. Однак ми лишаємось конкурентами, тому конкуруємо сервісом та пропозиціями.

— Оскільки платний ринок поки що недоотримав тієї частини абонентів супутникового ТБ, на яку сподівався, то як це вплинуло на плани щодо монетизації вашої DTH-платформи? Коли ви плануєте вивести її на самоокупність?

— Ми налаштовані оптимістично, адже за попередніми даними, із поточною базою абонентів ми вже на межі самоокупності. І залучення частини абонентів, які залишилися на безкоштовному супутнику — лише питання часу. Наразі за нашими підрахунками у нас є більше 2 млн потенційних клієнтів, із якими слід активно попрацювати і докласти максимум зусиль, щоб вони підключилися. Для цього ми розробляємо і впроваджуємо привабливі акції та пропозиції, а також розширюємо дистрибуцію наших тюнерів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
28056
Читайте також
Коментарі
18
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Vasia
1379 дн. тому
Пхайте в сраку свій довбаний віасат. Є радіо,інтернет. Нахрін бачити тих брехунів по та!
Андрій
1379 дн. тому
В шию гнати тих маркетологіа, і тих, хто взяв їх на роботу. Не могло бути суттєвого приросту, в принципі не могло. Пандемія вплинула не так, як зазначено в статті, а навпаки, так що від платного ТВ ще очікується відток абонентіа, приблизно стільки дк, скільки підключились через домашню нудьгу на карантині. Особисто я не збираюсь нікому платиьи за перегляд реклами.
Богдан
1380 дн. тому
Люди, не ведіться на ці статті і не купляйте ці канали. Чим менше буде платна аудиторія, тим швидше зрозуміють канали, що надприбутків вони не отримають. На рекламі мілйони - досить. З простих людей здирати за перегляд - дебілізм
Микола
1380 дн. тому
Якщо медіагрупи хочуть щоб ми дивилися їх канали то нехай нам платять чи не так? Глядач має заплатити і дивитися по пів години рекламу? Альтернатива цьому канали Росії,Польщі . НТВ рулить як не крути
Alex
1380 дн. тому
Чому безкоштовный контент на DVB-T чомусь стає платним в DVB-S? Я не буду купувати контент який виглядаэ як мусор. ICTV ще якось краще. Але от незадача він залишився відкритим на супутнику.
Микита
1380 дн. тому
З глядачами ви повели себе так, як поводять себе шулера при грі в карти:почали грати, а потім об'явили, що правила змінились і знову купуйте за свій кошт дорожезні тюнери. Хочете над прибутків? Отримаєте дірку від бублика! Хоч і намагаєтесь зробити радісне лице при поганій грі!
Alex
1380 дн. тому
Кодування каналів - інформаційна диверсія на користь росії та проросійських каналів, які лишились не закодованими. Ганьба цій владі!
VASIL
1380 дн. тому
Дуже прикро щонаша влада дозволила заблокувати українські канали для українців адже більшісьть населення перебуває за межею бідності і альтирнативи немає ніякої то т2 яке нібито є на папері насправді немає у карпатах івано франківської львівської і закарпатьської обл немає покриття т2 тисячілюдей відрізані від телебачення.Місцеві жителі які масово виїжаютна заробітки а польщу і дивляться польське телб. повертаючись дорідного дому змушені дивитись польське телебачення по спутнику бо укрїнського фактично немає і маленкі дітки дивляться польські мультіки бо украінських немає.І дуже прикро що дежава Україна обмежує україномовних своїх громавдян від свого рідного телебч. Бо навіть за часів януковича телебачення було доступне.на супутнику домінує російське польсь телб і тому й не дивно чому зростають рейтинги проросійських кандидатів. Шановні можновладці можливо час задуматись поки ще не пізно
Юрій
1381 дн. тому
Половина коментаторів ідіоти. Шановна авторка, чому не спитали про наповнення у тарифах? Чи мають у планах запустити власні канали та українські адаптації існуючих?
Марина
1381 дн. тому
Правильно, Україна ,,турбується" про нас. Заблокувала наші рідні канали. Або платіть, або дивіться ,,рашу". Так ,як зарплати і пенсії у нас ,,космічні", то я вибрала ,, рашу". Буду їм рейтинг піднімати. Державі та олігархам спасибі.
Оксана
1381 дн. тому
Я безплатно 1+1 дивитися не хотіла - купа реклами, тупі шоу і низькопробні серіали. Добре, що заблокували, тепер Зеленського морду рідше будуть бачити
Оксана
1381 дн. тому
Я безплатно 1+1 дивитися не хотіла - купа реклами, тупі шоу і низькопробні серіали. Добре, що заблокували, тепер Зеленського морду рідше будуть бачити
Оксана
1381 дн. тому
Я безплатно 1+1 дивитися не хотіла - купа реклами, тупі шоу і низькопробні серіали. Добре, що заблокували, тепер Зеленського морду рідше будуть бачити
Оксана
1381 дн. тому
Я безплатно 1+1 дивитися не хотіла - купа реклами, тупі шоу і низькопробні серіали. Добре, що заблокували, тепер Зеленського морду рідше будуть бачити
КЛІЄНТ
1381 дн. тому
Ти дурне вийди на вулицю і подивись чи хтось зняв тарілку супутника.Н...й потрібен ваш віасат з вашим 1+1 Ви продажі патріоти в час війни на простих людях зашибати?Принціпіально дивлюсь Росію і таких багато! .
Експерт
1381 дн. тому
По перше, з таким тупим неадекватним керівництвом ніякий віасат, чи будь хто інший нічого в цій країні не "зловить". Кричуща некомпетентність і відповідні результати. Неймовірно, при вкрай драконівських, протекціоністських, насильницьких умовах вони змогли вийти на межу беззбитковості. Як таке коментувати, #₴&@? Приклади подібного вже були з підтримкою автовиробників і тд. Людей треба трохи поважати і цінувати. І ще хоч трохи розуміти маркетинг. Жоден з цих каналів не пропонує нічого відмінного від безкоштовних або умовно безкоштовних ресурсів. Плюс ІР ТБ. Хотіли на шару бабла зрубати, перегнувши людей через коліно? Лошари. Пандемія їм завадила... Дебіли... Коли нарешті навчитись думати і за що вам взагалі зарплати виплачують? За збитковість?
Експерт
1381 дн. тому
По перше, з таким тупим неадекватним керівництвом ніякий віасат, чи будь хто інший нічого в цій країні не "зловить". Кричуща некомпетентність і відповідні результати. Неймовірно, при вкрай драконівських, протекціоністських, насильницьких умовах вони змогли вийти на межу беззбитковості. Як таке коментувати, #₴&@? Приклади подібного вже були з підтримкою автовиробників і тд. Людей треба трохи поважати і цінувати. І ще хоч трохи розуміти маркетинг. Жоден з цих каналів не пропонує нічого відмінного від безкоштовних або умовно безкоштовних ресурсів. Плюс ІР ТБ. Хотіли на шару бабла зрубати, перегнувши людей через коліно? Лошари. Пандемія їм завадила... Дебіли... Коли нарешті навчитись думати і за що вам взагалі зарплати виплачують? За збитковість?
OLEG
1381 дн. тому
В зеледолбики знают , что в г. Приморск смотрят только отелеканалы страны агресора т.е. россии , а почему да потому что украинских каналов в этом городе нет , они но все закодированные, а Т2 ЗДЕСЬ НЕТ
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду