ЗМІ — мов та невістка. Президент та його оточення публічно демонструють ненависть до медіа

ЗМІ — мов та невістка. Президент та його оточення публічно демонструють ненависть до медіа

22 Грудня 2020
26377
22 Грудня 2020
13:30

ЗМІ — мов та невістка. Президент та його оточення публічно демонструють ненависть до медіа

26377
У публічних виступах Володимира Зеленського та керівників Офісу президента тема ЗМІ стала, м'яко кажучи, постійною. І зміст цих виступів не менш постійний — докори, невдоволення, звинувачення на адресу ЗМІ.
ЗМІ — мов та невістка. Президент та його оточення публічно демонструють ненависть до медіа
ЗМІ — мов та невістка. Президент та його оточення публічно демонструють ненависть до медіа

І в цьому не було б нічого дивного: українські ЗМІ в цілому й справді далекі від взірців у демократичних країнах. От тільки президент — сам чи вустами своїх адміністраторів — докоряє їм зовсім не за те. А виступи його та його найближчого оточення зовсім не схожі на виступи медіаекспертів — радше, медіаненависників.

Каденція Зеленського почалася з висловлення ним несприйняття ЗМІ — буцімто непотрібних і застарілих, і відтоді ця тема триває от уже понад півтора роки.

Новина: Зеленський заявив, що «власниками всіх телевізійних груп є олігархи, держава повинна з ними боротися».

Коли прочитав заголовок, подумалося: нарешті в деолігархізації інфопростору щось зрушило з місця! Але… президент сказав це в інтерв'ю «Нью-Йорк Таймз». Тобто знову для зовнішньої аудиторії. Далеко не вперше Зеленський висловлюється про деолігархізацію, зокрема й медіа, для закордонної аудиторії. Для української таких виступів вочевидь бракує.

Наведу цитату (зі згаданого вище джерела): «Я вважаю, що в олігархів у цьому цивілізованому світі є два виходи: олігархи стають великим бізнесом, і тоді вони не мають впливу ні на політику, ні на засоби масової інформації. Тоді, якщо вони платять податки й забезпечують робочі місця, у держави з ними прекрасні робочі відносини. Якщо фінансові групи мають політичний вплив, постійно займаються лобізмом, мають ЗМІ, у яких вони не просто міноритарії, а контролюють інформаційну політику, вони з великих підприємців перетворюються на олігархів. І тоді держава повинна з ними боротися».

Дещо звеселила фраза про деолігархізацію «всього цивілізованого світу» — хотілося би про Україну. Але річ у тім, що олігархи — по суті феодали — ніколи не стануть успішними бізнесменами, за дуже поодинокими винятками. Бо політичний вплив, інформаційна політика у власних інтересах і паразитування на владі — ото й є їхній «бізнес». І захищатимуть вони його кігтями й зубами.

«Держава повинна з ними боротися». То чому ж не бореться? Чекає, поки стануть бізнесменами? Ну, чекаймо, поки виростуть дерева із золотими монетами замість листя. Сидімо й чекаймо. Але чи не можна докладати якихось зусиль, щоби вивести ЗМІ з-під впливу олігархів — не чекаючи, поки ті перевиховаються?

Взагалі ж, ці слова були би природними у вустах експерта-публіциста, а не президента. Й вони, ці самі, таки лунають у жерналістському середовищі на весь голос от уже років п'ятнадцять — як мінімум. Нічого нового й нічого такого, що відрізняло би президента від публіциста, Зеленський так і не сказав. Констатація давно відомого — й ані на йоту більше.

Перш ніж вести далі, варто зробити одне застереження. Припустімо навіть, що керівники Офісу президента висловлюють думки не Зеленського, а свої власні від його імені — навіть не погодивши це з ним. От тільки якби ці виступи суперечили позиції президента, він би це напевне оприлюднив. Якщо ж цього не відбувається, цілком можна вважати, що керівники Офісу висловлюють позицію самого Зеленського. Власне, це саме так навіть із юридичного боку: Офіс президента є технічною, допоміжною структурою при главі державі.

Отже, згідно з опитуванням, проведеним Центром Разумкова, понад 40 % українців вважають Володимира Зеленського «розчаруванням року». Ці результати прокоментував радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

Він, зокрема, заявив, що «суспільству хочеться швидких і ефективних рішень». І додав: «Вони є» , — так і не назвавши жодного конкретного.

А от далі була зовсім цікава заява: «Але одразу ж з’являються легендарні вчорашні „лідери“, олігархічні медіа, які не просто систематично — наполегливо розповідають, що усе не так і все дуже погано. Вони навмисне формують у суспільства відчуття програшу, відчуття безвиході». Врахуймо знову: Зеленський не дезавуював цю заяву. Та він і сам нерідко висловлювався про буцімто «шкідливу» роль ЗМІ.

То розбираймося.

«Хочуть швидких змін». А чи не сам Зеленський, ведучи передвиборну кампанію, та й уже на початку своєї каденції, переконував своїх виборців, що розв'яже найнагальніші проблеми помахом руки? Ба більше: чи лише здавалося, що він і сам у це щиро вірив? А як не вийшло здолати негаразди штурмом і турборежимом — скис і не знає, що робити далі, метушиться, й про ефективність рішень у такому стані можна взагалі забути? Саме таке враження залишають і висловлювання президента, й чимало його дій, які він не квапиться пояснити. Люди це, звісно, бачать і оцінюють.

Ми ніколи не почуємо щиру відповідь Зеленського: а сам для себе він не став розчаруванням року?

Але погляньмо на наступний пасаж Подоляка. Цей пасаж повторює тези, які є лейтмотивами публічних виступів самого президента. «Легендарні вчорашні лідери», «попередники». Мине ще триста років, а в усьому так і буде винний Порошенко, клятий і ненависний? Через півтора роки після інаугурації Зеленського звинувачувати й звинувачувати Порошенка, причому неконкретно, в усьому — не виключено, це й саме по собі розчаровує українців.

Ну, а «олігархічні ЗМІ»... А як щодо неолігархічних, незалежних — чому ж вони не співають осанну Зеленському? А чи таких узагалі немає? Зі слів Подоляка виглядає, що саме немає — всі олігархічні.

Тут треба зробити одне уточнення. ЗМІ, хайпуючи, цілком можуть з'їсти й президента, й кого завгодно. Пригадаймо полювання на того самого Порошенка: саме ЗМІ навіювали й, зрештою, навіяли, що на ньому тавра немає де ставити. Ще й цією своєю — назвімо  недалекоглядністю — ЗМІ створили суспільний попит на Зеленського. Усе це так. Але була одна не дуже помітна, але дуже важлива обставина: незалежні ЗМІ почали масовану атаку на Порошенка тоді й саме тоді, коли суспільство почало розчаровуватися в ньому. Спочатку розчарування, а вже потім стигматизація з боку ЗМІ. Тільки так: в іншому, зворотному порядку це не діє.

Але гаразд, олігархічні. А що робить Зеленський з його монобільшістю, щоби ЗМІ припинили бути олігархічними, га? А що робить для деолігархізації України? А геть нічогісінько, рівно навпаки — він повертає й повертає на високі посади діячів часів Януковича, які звикли керувати саме в умовах олігархату й для олігархату — що роблять і тепер. Хіба ж це не пан Зеленський розігнав команду реформаторів мало не з примхи й повів Україну «вперед у темне минуле»? Ні, не він? То, перепрошую, які й до кого претензії?

Й отут — найдивніша частина. Слова Подоляка підозріло перегукуються з виступами узурпаторів влади у сусідній країні — Лукашенка та його поплічників. Ну, один в один. За Лукашенком та його клікою, білоруси не можуть самі, з власної волі протестувати, їх неодмінно хтось нацьковує й організовує, хтось зловмисний. Точнісінько так каже й Подоляк: українці не можуть розчаруватися в Зеленському з власного розуму, їх неодмінно нацьковує хтось злокапосний.

Дуже хотілося б дізнатися: чи пан Зеленський теж вважає українців за дурників, за кретинчиків, які самі мислити не вміють, а, мов вівці, йдуть за чиїмись підлими вказівками? А якщо не вважає, чому не осадив свого підлеглого, який фактично дав українцям публічного ляпаса?

А на початку місяця президент висловився вже сам. І до його слів, окрім подиву з негативного ставлення до ЗМІ, виникли й інші запитання.

Отакі слова: «Вчора я зробив велику дурницю: вирішив перед сном почитати новини в інтернеті. Ні, я чудово знаю, що відбувається, але хотів подивитися, як саме про це пишуть деякі сайти». Читати ЗМІ — це дурниця. Не знаю, чи помітив Володимир Зеленський, що зізнався: читання ЗМІ не входить до його регулярних звичок — якщо сприймати його слова саме так, як він їх висловив. «Я чудово знаю, що відбувається», — тоді виникає запитання: а звідки, з яких джерел? Чи з респектабельних, гідних довіри? Чи з об'єктивних? А чи зі створених за принципом «кушать подано»? Адже саме звичка читати ЗМІ й лише вона може вберегти главу держави від перетворення на інформаційного заручника й інформаційного бранця. Від можливих недобросовісних або корисливих дій адміністрації.

І якщо пан президент каже про «деякі ЗМІ» — навіщо було читати саме їх, а не авторитетні? Чи вміє пан Зеленський відрізняти серйозні видання від жовтих і сміттєвих — гідні довіри від «одна бабка сказала»? Або простіше: чи знає президент провідні ЗМІ, що існують у країні, якою він керує?

«І вони нагадали мені двір, де я виріс, та лавочку біля мого під’їзду. Ну таку, знаєте, типову, в кожному дворі України така є. Там цілодобово сидять жіночки. У них, здається, немає імен, тільки по батькові». Кривий Ріг — досить русифіковане місто, й саме в тому конкретному дворі так цілком могло бути. Але чи знає президент, що в більшості українських дворів якраз навпаки: тітоньки називають одне одного за іменами, а по батькові й не знають? Що називати по батькові без імені — це суто російська комунікаційна особливість, але не українська?

Це було би дріб'язком, якби це не було далеко не перше висловлювання пана президента, після яких тільки й залишається, що гадати: а чи знає Зеленський, що Україна — не Росія не лише номінально? Що українські традиції, культура спілкування справді дуже відрізняються від російських? Зрештою, чи читав пан президент коли-небудь, наприклад, «Бояриню» Лесі Українки? Може, саме цим і пояснюються непоодинокі реверанси в бік типових проявів «русского міра»?

А чи це — все-таки роль — просто наш президент уявляє всіх нас такими от простуватими-недоумкуватими хохлами? І саме на такі типажі орієнтується у своїй політиці — й комунікаційній, і матеріальній?

Фото: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26377
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду