Із 16 січня 2021 року споживачів мають обслуговувати лише українською — мовний омбудсман

Із 16 січня 2021 року споживачів мають обслуговувати лише українською — мовний омбудсман

2 Грудня 2020
11151
2 Грудня 2020
10:24

Із 16 січня 2021 року споживачів мають обслуговувати лише українською — мовний омбудсман

11151
Тарас Кремінь порадив звертитися до нього, якщо надавачі послуг порушатимуть закон про мову.
Із 16 січня 2021 року споживачів мають обслуговувати лише українською — мовний омбудсман
Із 16 січня 2021 року споживачів мають обслуговувати лише українською — мовний омбудсман

В Україні з 16 січня 2021 року сфера обслуговування має повністю перейти на українську мову. Про це 1 грудня повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь в Facebook.

Він нагадав, що відповідно до статті 30 закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», усі надавачі послуг зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари й послуги державною мовою.

«У супермаркеті та в інтернет-магазині, у кав'ярні, банку, на АЗС, в аптеці чи бібліотеці, де б ти не був – обслуговування має бути українською. Лише на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися іншою мовою», – розповів омбудсман та порадив звертатися до нього, якщо надавачі послуг порушатимуть цей закон.

Нагадаємо, Верховна Рада 25 квітня 2019 року ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект «Про функціонування української мови як державної». Закон підтримали 278 нардепів. Президент України Петро Порошенко 15 травня підписав цей закон. 16 травня його опублікували в газеті «Голос України»

Згідно з документом, єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська мова, її статус як єдиної державної мови зумовлений державотворчим самовизначенням української нації. Цей закон також регулює функціонування і застосування української мови як державної у сферах суспільного життя по всій території України.

Міфи та правду про «репресивність» українського законодавства, «мовні патрулі», штрафи та «утиски російськомовних» - читайте тут.

Європейська комісія «За демократію через право», більше відома як Венеціанська комісія, дійшла висновку, що Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» не витримує балансу між захистом української мови та гарантуванням прав мов меншин.

У червні 2019 року стало відомо, що до КС звернувся 51 нардеп із вимогою визнати закон про мову неконституційним. Серед нардепів-підписантів - Нестор Шуфрич, Євгеній Мураєв, Наталія Королевська, брати Добкіни, Тетяна Бахтєєва, Вадим Новинський, Юрій Бойко, Олександр Вілкул, Сергій Ківалов тощо. На думку підписантів, закон про українську мову начебто порушує конституційне право громадян на використання рідної мови, створює атмосферу нетерпимості до мовного різноманіття у багатонаціональній Україні. 3 листопада 2020 року Велика палата Конституційного Суду України розглянула подання щодо відповідності Конституції України закону про мову, проте рішення не ухвалила. 

Фото: Волинський монітор

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11151
Читайте також
20.05.2020 13:41
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
3 573
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Анатолій
1213 дн. тому
Мова з територіальною ознакою замість національної назви приречена розчинитися в сусідніх національних мовах. Вже більше ста років діє злонамірена українізація, відсторонення українців від усього руського...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду