Вірус украв Різдво. Коронавірус у новинах та токшоу 2–8 листопада 2020 року

Вірус украв Різдво. Коронавірус у новинах та токшоу 2–8 листопада 2020 року

16 Листопада 2020
1895
16 Листопада 2020
10:00

Вірус украв Різдво. Коронавірус у новинах та токшоу 2–8 листопада 2020 року

1895
У Європі локдаун, у США — вибори, а в Україні міркують про карантин вихідного дня й шукають кисень.
Вірус украв Різдво. Коронавірус у новинах та токшоу 2–8 листопада 2020 року
Вірус украв Різдво. Коронавірус у новинах та токшоу 2–8 листопада 2020 року

Як розповідали про коронавірусну епідемію в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу й токшоу NewsOne, «1+1», Прямого каналу, ICTV та «112».

Хроніка (що відбулося за тиждень):

  • станом на 2 листопада в Україні захворіли на коронавірусну хворобу 402194 людини (7375 померли, 163768 одужали);
  • 2 листопада почав працювати всеукраїнський колцентр із протидії коронавірусу;
  • міністр охорони здоров’я Максим Степанов каже, що всім хворим на пневмонію роблять лабораторний тест на коронавірус;
  • вчені з’ясували: в більшості тих, хто перехворів на коронавірусну хворобу, точно формується імунітет, а клітинна імунна пам’ять зберігається не менш ніж півроку;
  • 6 листопада кількість нових хворих на коронавірусну хворобу українців перевалила за 10 тисяч;
  • Максим Степанов називає ситуацію з коронавірусною епідемією катастрофічною;
  • у Словаччині протестували всіх дорослих і виявили 1 % інфікованих;
  • уряд виділив мільярд гривень на закупівлю антиген-тестів;
  • міністр охорони здоров’я попереджає, що в Україні можуть запровадити карантин вихідного дня;
  • Верховна Рада ухвалила закон про штраф 170–255 гривень за відсутність маски в громадському місці;
  • станом на 9 листопада в Україні захворіли на коронавірусну хворобу 469018 людей (8565 померли, 209143 одужали).

Суспільно-політичні токшоу цього тижня говорили про використання грошей із коронавірусного фонду — на думку деяких політиків, не за призначенням. У студії програми «Пульс» на каналі «112» народний депутат від «Опозиційної платформи — За життя» Вадим Рабинович назвав Дениса Шмигаля «премьер-министром из Галичины», який, мовляв, коштом коронавірусного фонду відбудовує свій рідний Львів. Рабинович стверджував, що під час «першої хвилі» епідемії українцям допомагали лише волонтери «ОПЗЖ», й укотре закликав купити російську вакцину.

Про коронавірусний фонд говорили й в ефірі «Права на владу» на каналі «1+1». Опозиціонери запитували міністра охорони здоров’я Максима Степанова про витрачені гроші та про замалу кількість тестів. А міністр нарікав на попередників та «зруйновану» медичну систему, а також попередив про запровадження «локдауну вихідного дня». Критикував медичну систему Уляни Супрун і завсідник та колишній ведучий «1+1», народний депутат від «Слуги народу» Олександр Дубінський. Зокрема стверджував, що це через Супрун у лікарнях бракує ліжок (насправді, як відомо, Уляна Супрун встигла реформувати лише першу ланку медичної допомоги).

У студії «Свободи слова Савіка Шустера» на каналі «Україна» колишній міністр економіки Тимофій Милованов казав, що, за прогнозами Київської школи економіки, Україна «потрапила у чорний сценарій», припустившись улітку фатальних помилок. На думку Милованова, потрібно запроваджувати тотальний локдаун.

У кінці програми Сергій Рахманін із партії «Голос» запитував міністра Степанова, чи гарантує він, що надалі гроші з коронавірусного фонду витрачатимуть за призначенням і чи підтримає уряд підприємців у разі локдауну. Відповідей міністр не дав. Юлія Тимошенко розповідала про заповнені лікарні, недоступні тести та брак кисню. Лідер «ОПЗЖ» Юрій Бойко радів, що Уляну Супрун встигли звільнити. Колишній президент Петро Порошенко розповів, що зараз мати його дружини вмирає від коронавірусної хвороби, але не прийняв співчуття нардепа Михайла Радуцького, бо все це відбувалося під час гострої суперечки між ними. Загалом конструктиву в токшоу на коронавірусну тему було небагато.

У щоденних новинах про коронавірусний фонд говорили менше. Багато уваги тут присвятили міжнародним новинам — розповідали про локдаун у різних країнах, вплив пандемії на світову економіку та вибори в США тощо.

Новинарі не втомлюються констатувати «рекорди» й «антирекорди», «Інтер» стверджує, що Україна перетнула «точку неповернення», а СТБ анонсує «наближення катастрофи». Оглядів життя в «червоних» зонах дедалі меншає. 5 канал розповів про ситуацію в Хмельницькому й Харкові. ICTV та СТБ теж згадували про Харків, повідомивши, що там, попри коронавірусні проблеми, не припиняють працювати нічні клуби. «Україна» розповіла, що нічне життя вирує і в столиці.

Усі канали говорили про плани уряду запровадити суворіші карантинні обмеження, зокрема «локдаун вихідного дня». «112» «заспокоїв» глядачів словами Дениса Шмигаля, що тотального локдауну не планують. А ось ICTV попередив, що повернення до тотального закриття можливе, якщо ситуація погіршиться. На 5 каналі згадали про намір запровадити «чорні зони», але цю інформацію відразу заперечив головний санітарний лікар Віктор Ляшко. Аналізу доцільності запровадження того чи іншого формату локдауну в новинах не було — лише переповідали заяви.

Інша новина, яку дали всі — запровадження штрафів за відсутність маски в громадських місцях. «1+1» провів опитування: чи готові люди заради права не носити маску сплачувати штрафи. Суспільне поцікавилось, хто і як ловитиме порушників.

Кілька каналів розповіли про шкільну вчительку на Рівненщині, яка відмовляється носити маску, посилаючись на релігійні переконання. Цю жінку вже оштрафували на 17 тисяч гривень, але вона, за словами журналістів 5 каналу, «боїться Божої кари, але не COVID-19». До сюжету каналу «Україна» включили коментар пастора церкви, до якої належить ця вчителька: він заперечив, що вірянам забороняють користуватися масками, й назвав дії вчительки її власним рішенням. СТБ в бекґраунді розповів, що вчительку афінської школи ув’язнили на рік за відмову носити маску.

Говорили і про протести проти карантинних обмежень. 5 канал попередив, що підприємці готові протестувати проти «локдауну вихідного дня». «112» повідомив про протести підприємців в Ужгороді, СТБ — про мітинги працівників кафе й ресторанів у Харкові й Запоріжжі. «1+1» — що у Вінниці на протести вийшли учасники бойових дій, які виступають проти перепрофілювання військового шпиталю на інфекційну лікарню для коронавірусних пацієнтів.

Про брак місця в лікарнях Ужгорода повідомили «112», «Інтер» і ICTV, Харкова — «112» та ICTV, Івано-Франківська — «112» та «Інтер». Проблемою дефіциту кисню стурбувалися новинарі ICTV, «Інтера» та СТБ. «1+1», Суспільне й ICTV повідомили, що від коронавірусної хвороби померла одинадцятимісячна дитина, а «1+1» — про клінічну смерть трирічного пацієнта.

ICTV підняв у новинах тему масового скуповування антибіотиків, часто без рецепту лікарів, та самолікування антибактеріальними препаратами. «1+1» розповів про втрату нюху, яка є симптомом легкого перебігу коронавірусної хвороби. Суспільне зробило матеріал про водіїв швидкої допомоги, яким часто погрожують, аби потрапити в лікарню, а «Інтер» — про пацієнтів, які приховують коронавірусний діагноз, викликаючи швидку. «112» повідомив, що в Україні можуть розгорнути мобільні морги. «Україна» стежила за перебігом розробки української вакцини.

Хоч вибори й минули, політики не припинили піаритися на коронавірусі. «Інтер» приділяв особливу увагу заявам «ОПЗЖ» щодо невправних дій влади у боротьбі проти епідемії. ICTV та СТБ звернули особливу увагу на протикоронавірусні ініціативи та критику влади з боку партії «Голос». Також канали Пінчука добрим словом згадали його ж компанію «Інтерпайп», яка разом із своєю партнеркою Elme Messer Gaas Ukraine уклала з міською владою Дніпра угоду про постачання кисню. «Україна» тричі за тиждень розповідала про коронавірусну доброчинність Ахметова.

Міжнародні новини цього тижня були тривожні: локдаун, убивство данських норок, поминки на вулицях у Болівії. СТБ повідомив, що «коронавірус украв Різдво»: європейські країни відмовляються від традиційного святкування християнського свята. Італія, Франція, Німеччина і Швеція скасовують різдвяні ярмарки, й навіть Санта Клаус вітатиме дітей онлайн. А ось в Австрії задля підживлення оптимізму встановили найвищу в історії різдвяну ялинку.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1895
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду