Трупи рядочком, шмурдяк і карантин під ялинку. Коронавірус у новинах і токшоу 23—29 листопада 2020 року

Трупи рядочком, шмурдяк і карантин під ялинку. Коронавірус у новинах і токшоу 23—29 листопада 2020 року

7 Грудня 2020
4082
7 Грудня 2020
10:00

Трупи рядочком, шмурдяк і карантин під ялинку. Коронавірус у новинах і токшоу 23—29 листопада 2020 року

4082
Поки в Європі сперечаються, чи святкувати Новий рік із феєрверками, в Україні в моргах складають померлих на підлозі, а влада обіцяє допомогти бізнесу.
Трупи рядочком, шмурдяк і карантин під ялинку. Коронавірус у новинах і токшоу 23—29 листопада 2020 року
Трупи рядочком, шмурдяк і карантин під ялинку. Коронавірус у новинах і токшоу 23—29 листопада 2020 року

Як розповідали про коронавірусну епідемію в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу й токшоу NewsOne, «1+1», Прямого каналу, ICTV та «112».

Хроніка (що відбулося за тиждень):

  • cтаном на 23 листопада в Україні захворілj на коронавірусну хворобу 635 тис. 689 людей (11 тис. 75 померло,  291 тис. 60 одужало);
  • використано 62% грошей із коронавірусного фонду;
  • у Сінгапурі народилася перша у світі дитина з антитілами до коронавірусу;
  • Всесвітня організація охорони здоров’я підрахувала, що для перемоги над коронавірусом 60—70% людства мають бути вакциновані або мати імунітет;
  • Міністерство охорони здоров’я прогнозує, що 2021 року вакцину від коронавірусу отримає 21% українців;
  • у США 21 грудня розпочнуть вакцинацію;
  • Одеський припортовий завод отримав ліцензію на виробництво медичного кисню;
  • заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко каже, що 90% українців носять маски там, де треба;
  • 28 листопада встановлений рекорд кількості нових хворих — 16 тис. 294 осіб;
  • нардеп від «Слуги народу» Олександр Дубінський прогнозує, що локдаун триватиме з 24 грудня по 15 січня;
  • у Грузії оголосили локдаун до 31 січня з комендантською годиною;
  • на Львівщині померли двоє пацієнтів на штучній вентиляції легень, бо зникло світло;
  • Словаччина відклала повторне масове тестування на коронавірус через суперечки в уряді;
  • станом на 30 листопада в Україні захворіло на коронавірусну хворобу 732 тис. 625 людей (12 тис. 327 осіб померло, 345 тис. 149 осіб видужало).

Боротьбі проти коронавірусної епідемії присвятили майже всю «Свободу слова» ICTV, звичний ведучий якої Вадим Карп’як пішов на самоізоляцію. Міністр охорони здоров’я Максим Степанов сперечався з іншими гостями про ефективність локдауну вихідного дня в інших країнах, а також переводив стрілки у відповідь на закиди щодо неефективності додатку «Дій вдома» — мовляв, за нього вже вісім місяців відповідає Міністерство цифрової трансформації. Колишній міністр економіки, а тепер радник голови Офісу президента Тимофій Милованов висловився за компенсації до початку дій будь-яких обмежень, адже інакше, за його словами, бізнес не доживе до скасування податків. Роксолана Підласа зі «Слуги народу» припустила, що Конституційний суд зможе винести рішення щодо законності карантину вже по завершенні пандемії. Ведучий Володимир Павлюк перепитав, чи свідомо депутати звернулися до суду, знаючи, що рішення якщо й буде, то запізно. «Слуга» Андрій Герус пояснив, що рішення буде корисним на майбутнє.

У студії «Права на владу» «1+1» карантинні заходи критикувала співачка Ольга Полякова. Мовляв, держава зовсім не дбає про шоубізнес, і танцівники з її групи вже пішли працювати у служби доставки. Дорікали державі за карантин і в ефірі «Еха України» на Прямому каналі.

У «Пульсі» на каналі «112» значну частину ефіру присвятили вихвалянню російської вакцини від коронавірусу. Медійник і партієць «Опозиційної платформи — За життя» Володимир Кацман хвалив «державницьку позицію» реального власника каналу Віктора Медведчука, який, якби не «спротив» української влади, міг би отримати від росіян «технологію» виробництва вакцини та виробляти її в Україні. На користь російської вакцини висловився «слуга народу» Олександр Дубінський. А політкоментатор Михайло Чаплига озвучив версію, що проблема з російською вакциною — саме в тому, що про неї «домовився» саме Віктор Медведчук. Нардеп від «ОПЗЖ» Олександр Колтунович назвав російських учених «найкращими вірусологами у світі», а небажання України негайно купувати Sputnik-V трактував як «неадекватну русофобію». Критика російської вакцини лунала ледь чутно — зокрема народна депутатка від «Слуги народу» Галина Янченко назвала її «шмурдяком».

Про вакцину багато говорили й у щоденних новинах: порівнювали ті, що вже довели свою ефективність, намагалися спрогнозувати, коли почнеться вакцинація й коли препарати дійдуть до України. Добру звістку, що з’явилася перевірена вакцина, значно дешевша за інші, поширили всі канали. Про російську вакцину говорили мало й переважно в негативному контексті — навіть «Інтер», прихильний до «ОПЗЖ», розповів, що бажання Угорщини купувати вакцину в Росії може потягнути за собою проблеми для держави з боку Євросоюзу. Також «Інтер» повідомив, що північнокорейського лідера Кім Чен Ина вакцинували експериментальним китайським препаратом.

У матеріалі 5 каналу імунолог Федір Лапій спрогнозував, що Україні не слід чекати на вакцину раніше, ніж у середині весни 2021 року. Тим часом «1+1», Суспільне та «Інтер» сповістили, що в Євросоюзі вакцинувати почнуть до кінця 2020-го.

Говорячи про локдаун вихідного дня, новинарі подавали інформацію досить нейтрально, навіть ті канали, — ICTV та «Україна», — які давали слово підприємцям, що виступають проти обмежень. Давали слово і владі, зокрема на каналі «112» Максим Степанов і Володимир Зеленський хвалили цей формат карантину. Більшість каналів розповіла про ініціативу президента підтримати грішми бізнес, який зазнав збитків через карантинні обмеження. «Інтер» при цьому послався на прессекретарку Зеленського Юлію Мендель, яка нагадала про обіцянку президента допомогти бізнесу. ICTV повідомив, що підприємцям, постраждалим від локдауну вихідного дня, виділять по 8 тисяч гривень, і на це спрямують 10 мільйонів гривень із коронавірусного фонду.

Втім на порядку денному вже перспектива запровадження іншого локдауну — святкового. Про можливий карантин на свята згадували в новинах більшості центральних телеканалів. ICTV наголосив, що відповідальність за боротьбу з епідемією лежить і на громадянах, які повинні ретельніше дотримуватись обмежень. В «112» констатував, що влада побоюється стрімкого поширення коронавірусу після свят, адже люди збиратимуться докупи. «Інтер» життєрадісно обізвав прийдешній локдаун «карантином під ялинку»; «Україна» ствердила, що влада розглядає ідею «повністю закрити країну». Заклик міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка запровадити локдаун на два тижні поширили, крім «1+1», також «Інтер» і ICTV. Останній також озвучив прохання місцевої влади Хмельниччини до керівництва держави запровадити суворіші обмеження на час свят, адже епідемія в області посилилася. Водночас телевізійники повідомили, що в Івано-Франківську, попри тяжку ситуацію з епідемією, планують провести забіг святих Миколаїв.

Про проблеми в лікарнях, яким уже немає куди класти пацієнтів із важкою формою коронавірусної хвороби, говорили всі. Особливо прогриміло Запоріжжя, де забракло місця в моргах і тіла небіжчиків довелося складати на підлозі. На «Інтері» цю історію назвали фейком, однак спростування як такого в матеріалі не було — натомість судмедексперти ствердили, що подібні випадки можуть траплятися. На «1+1» саму інформацію не спростовували, але уточнили, що мертві тіла клали на підлогу не просто так, а у спеціальних мішках.

5 канал, «1+1» і СТБ передали скарги запорізьких медиків на відсутність доплат за роботу з коронавірусними пацієнтами. Суспільне, «Україна» та «Інтер» звернули увагу на ситуацію в Черкасах, де дружині завідувача поліклініки, померлого від коронавірусної хвороби, відмовили в компенсації від держави.

«112» та «Інтер» розповіли про окремі міста, де вже зовсім не залишилося місця в лікарнях, тому пацієнтів звідти везуть до інших міст. 5 канал повідомив, що в Житомирі для підтримки хворих на коронавірусну хворобу бракує кисню, а «Україна» — що лікарі у Смілі на Черкащині власноруч сконструювали кисневу станцію. «Інтер», «Україна» й СТБ розповіли про трагедію на Львівщині, де вимкнулось електропостачання лікарні й двоє пацієнтів, які були на штучній вентиляції легень, померли. «Інтер» повідомив, що підприємство в Сєвєродонецьку, яке раніше виробляло добрива, перепрофілювалося на медичний кисень.

У сюжеті «UA: Першого» пролунало виправдання від влади. За словами заступника голови Офісу президента Кирила Тимошенка, готовністю лікарень до епідемії треба було займатися ще влітку. Чиновник сказав, що відповідальних встановлять, але конкретних прізвищ не назвав.

Про саму коронавірусну хворобу та способи її профілактики говорять уже менше. «Україна» констатувала, що найбільше українці бояться проґавити ускладнення коронавірусу. У новинах каналу розвінчали низку поширених міфів про коронавірусну інфекцію. СТБ згадав про розлади сну, тривожність і депресію, які можуть бути ускладненнями коронавірусної хвороби. «Інтер» і «Україна» говорили про проблему самолікування, поширену в Україні, а 5 канал повідомив, що українці масово скуповують пульсоксиметри. ICTV зробив огляд страхування від коронавірусу: яке з них покриває які витрати, які розцінки тощо. «1+1» продемонстрував «шок-контент», попросивши спершу прибрати від екранів дітей і вразливих глядачів: патологоанатоми розповіли й показали, від чого насправді вмирають хворі на коронавірусну хворобу.

Коронавірусного піару вже майже не залишилося — не припиняє піаритися на допомозі медикам хіба що фонд Ріната Ахметова на каналі «Україна».

Висвітлюючи міжнародні новини, українські телеканали зосередилися переважно на дилемі європейських країн, чи святкувати  Різдво й Новий рік, чи оголосити локдаун. Чимало країн готові послаблювати обмеження, а ось Німеччина, навпаки, робить їх жорстокішими, зокрема скасовує новорічні вечірки та забороняє феєрверки. Канал «112» розповів, як фермери в Камбоджі встановлюють опудала перед своїми будинками, аби відлякати вірус. Суспільне — про штучний інтелект, яким замінили працівників шкільної їдальні, щоб запобігти розповсюдженню коронавірусної хвороби. А СТБ повідомив, що вбиті в Данії хворі на коронавірусну хворобу норки почали підніматися з-під землі. «Насторожує те, що й мертві норки можуть розповсюджувати мутовану заразу, а людство ще зі звичайною не впоралось», — оптимістично відзначили в сюжеті.

Це поки що останній текст у такому форматі на «Детекторі медіа». В наступні три місяці ми будемо працювати в новому форматі — огляду фейків та дезінформації про коронавірус, який виходитиме раз на два тижні. Перший текст із цього циклу вийде в середині грудня.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4082
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду