Локдаун вихідного дня, він же «повна дурня». Коронавірус у новинах і токшоу 16-22 листопада 2020 року

Локдаун вихідного дня, він же «повна дурня». Коронавірус у новинах і токшоу 16-22 листопада 2020 року

30 Листопада 2020
3666
30 Листопада 2020
15:20

Локдаун вихідного дня, він же «повна дурня». Коронавірус у новинах і токшоу 16-22 листопада 2020 року

3666
Надія міцнішає — одна за одною вакцини проходять випробування. Тим часом в Україні триває боротьба з підприємцями, які саботують локдаун вихідного дня.
Локдаун вихідного дня, він же «повна дурня». Коронавірус у новинах і токшоу 16-22 листопада 2020 року
Локдаун вихідного дня, він же «повна дурня». Коронавірус у новинах і токшоу 16-22 листопада 2020 року

Як розповідали про коронавірусну епідемію в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу й токшоу NewsOne, «1+1», Прямого каналу, ICTV та «112».

Хроніка (що відбулося за тиждень):

  • станом на 16 листопада в Україні захворіло на коронавірусну хворобу 545 тис. 689 людей (9697 померло, 244 тис. 197 одужало);
  • заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко каже, що Україна отримає від Всесвітньої організації охорони здоров’я безкоштовну вакцину від коронавірусу для 20 % населення;
  • компанія Moderna продаватиме свою вакцину за 25–37 доларів США за дозу;
  • Всесвітня організація охорони здоров’я попереджає: сама лише вакцина не зупинить пандемію;
  • набув чинності закон про штрафи за відсутність маски у громадських місцях;
  • прем’єр Денис Шмигаль каже, що Україна закупить 6 мільйонів експрес-тестів на коронавірус;
  • 21 листопада встановлений рекорд кількості нових хворих — 14 тис. 580;
  • Всесвітня організація прогнозує третю хвилю пандемії на початок 2021 року;
  • станом на 23 листопада в Україні захворіло на коронавірусну хворобу 635 тис. 689 людей (11 тис. 75 померло, 291 тис. 60 одужало).

Однією з центральних тем суспільно-політичних токшоу на українських телеканалах стало запровадження «карантину вихідного дня» та його ігнорування в регіонах. Чимало розмов точилося й довкола вакцини: яку краще використовувати й кому вона дістанеться в Україні в першу чергу?

Ведучий «Свободи слова» на ICTV Вадим Карп’як намагався з’ясувати в гостей шоу, чому Верховна Рада проти ініціативу уряду і що, на їхню думку, слід робити, аби зупинити епідемію. Виконувачка обов’язків голови Верховної Ради на час хвороби Дмитра Разумкова та Руслана Стефанчука Олена Кондратюк казала, що уряд не порадився з депутатами, запроваджуючи обмеження, й назвала локдаун вихідного дня «повною дурнею». Натомість прем’єр Денис Шмигаль заспокоював: мовляв, локдаун вихідного дня — це лише шість днів, коли «ми призупиняємо широкі мобільні контакти населення». І перед його запровадженням урядовці консультувалися з епідеміологами. Прем’єр також запевнив, що уряд не кине підприємців напризволяще, й запропонував їм кредитування за програмою «5-7-9» чи відшкодування для фопів.

Нардеп від «Голосу» Железняк нагадав, що Верховна Рада планує проголосувати за скасування локдауну вихідного дня (зрештою голосів для цього забракло). Критикували політику центральної влади щодо боротьби з коронавірусною епідемією мери Дніпра Борис Філатов та Львова Андрій Садовий, а також колишній прем’єр Володимир Гройсман. Уряду закидали, що він не радиться з місцевою владою. «Нема часу на дискусії», — виправдовувався Шмигаль.

Юлія Тимошенко озвучила свій план боротьби з коронавірусною епідемією, про який говорить уже два місяці в кожному ефірі. Позицію влади ще раз пояснив міністр охорони здоров’я Максим Степанов, який також не сказав нічого нового.

В ефірі «Пульсу» на каналі «112» локдаун вихідного дня критикував блогер і політик Анатолій Шарій. Він назвав автобусні тури до Росії для вакцинування тамтешньою поки що не до кінця протестованою вакциною «хорошою ідеєю» і ствердив, що політики з «патріотичних» сил уже вакцинувалися російською вакциною, щоправда, не назвавши жодних імен. Шарій припустив, що Зеленський сподівається на європейську вакцину, яку Україні дадуть в останню чергу. Олег Ляшко, говорячи про коронавірус та перспективу пандемії, назвав завищену ціну європейської вакцини — 47 євро за дозу, тоді як у Міністерстві охорони здоров’я називали ціну в сім разів нижчу. Колишня регіоналка Олена Лукаш закликала глядачів не платити штрафи за неносіння маски й також прославляла російську вакцину; на думку проросійської політикині, українська влада зобов’язана постачати російську вакцину до лікарень, а громадяни вже самі вирішать, колотись чи ні. На захист російської вакцини виступила колишня депутатка від Партії регіонів Ганна Герман та чинний нардеп від «Слуги народу» Євгеній Шевченко.

У «Праві на владу» на «1+1» за владу віддувався головний санітарний лікар Віктор Ляшко. Він мусив коментувати конспірологічну теорію, озвучену ведучою. За інформацією Наталі Мосейчук, певний індійський виробник начебто запропонував Україні закупити власну вакцину за вигідною ціною, та українські чиновники, мовляв, просили постачальника продати препарат дорожче. Ляшко цього не підтвердив, натомість сказавши, що Україна вже домовилася про вісім мільйонів доз вакцини від коронавірусу. Із включення німецької кореспондентки «ТСН» Наталки Фібріґ глядачі дізналися, як готуються до вакцинації в Німеччині — початок планується вже в перші місяці 2021 року.

Представник «Європейської солідарності» Артур Герасимов сказав, що коли дійде до щеплення, діятиме «медичне сортування» пацієнтів. А Олександр Дубінський зі «Слуги народу» прогнозував виникнення «чорного ринку вакцин» і сказав, що світові виробники хочуть використати українців як піддослідних, перш ніж постачати вакцини до розвинених країн.

Інфекціоністка Катерина Булавінова назвала ці твердження нісенітницею — за її словами, нема різниці, де виробляється вакцина, якщо її дієвість не доведена дослідами. Булавінова попередила, що Україна не отримає одразу багато доз вакцини, і закликала президента України хоча б раз на місяць зустрічатися з медсестрами, які, мовляв, добре знають ситуацію в медичній галузі. Інфекціоністка сказала, що людей мають класти до лікарні за станом здоров’я, а не за результатами тесту, і що українцям варто купити пульсоксиметри для перевірки насиченості крові киснем і припинити марно труїтись антибіотиками, які не діють на вірус.

Мер Львова Андрій Садовий розповідав, як міська влада облаштувала додаткові ліжка для хворих на коронавірусну хворобу в лікарнях і закупила партію тестів. Артур Герасимов із «Європейської солідарності» запитав, чому мерія Львова закупила тести по 240 гривень, якщо вони є на ринку по 170. Садовий попросив Герасимова конкретно сказати, де саме є дешевші тести, а наступного дня висміяв свого конкурента Олега Синютку з «ЄС» за те, що той хотів закупити схожі тести по 300 гривень за штуку.

В ефірі «Свободи слова Савіка Шустера» виступили медики: керівник військового шпиталю МВС на Київщині Юрій Сак, медсестра Ірина Устіянич, яка працює в Італії, та лікарка Лілія Чуб, яка мешкає в Об’єднаних Арабських Еміратах. Усі вони розповіли про ситуацію з епідемією та обмеження там, де вони працюють. У цій програмі Юлія Тимошенко знов розповідала про антикоронавірусну ініціативу «Батьківщини».

Локдаун вихідного дня й вакцини — дві головні теми, пов’язані з коронавірусом, що висвітлювались у щоденних новинах. Більшість каналів повідомила про умови локдауну, а також про ефективність випробуваних вакцин Moderna i Pfizer. На ICTV також повідомили про третій етап випробувань вакцини індійської компанії, а «1+1» — про успіхи компанії AstraZeneca та Оксфордського університету в розробці власної вакцини. Про російську вакцину майже не згадували, хіба що на СТБ та «1+1» пролунали критичні зауваження — мовляв, російський препарат викликає сумніви. «UA: Перший» передав слова міністра охорони здоров’я Максима Степанова, що першими в Україні вакцинуватимуть медиків.

Цього тижня від коронавірусу померли відомі люди — російський режисер українського походження Роман Віктюк та новообраний мер Конотопа Олександр Луговий. «112» та «Україна» повідомили також про спалах епідемії серед гравців збірної України з футболу. На 5 каналі другий тиждень поспіль прискіпувались до лікування у «Феофанії» Володимира Зеленського. Суспільне та «Інтер» згадали про «день народження коронавірусу». ICTV перелічив компанії, яким коронавірус приніс прибутки: найбільше заробили виробники ліків і компанії, які займаються тестуванням, а також приватні навчальні заклади, які перейшли в онлайн, і пошта.

5 канал і ICTV згадували про розробку препаратів на основі плазми пацієнтів, які одужали від коронавірусної хвороби, СТБ — про чеський швидкий тест, який показує результат за 45 хвилин. «Україна» та СТБ навели тривожну статистику зростання кількості антибіотиків, які люди вживають без припису лікаря. На «112» вчергове нарікали, що результатів безкоштовних тестів люди мусять чекати по кілька тижнів, або й місяць — за цей час можна одужати. «112» і «Україна» повідомили, що уряд закупив шість мільйонів експрес-тестів. «1+1» спробував з’ясувати, чи можна в Україні, як раніше у Словаччині, провести загальнонаціональне тестування. «Україна» розповіла, що робити, якщо тест на коронавірус негативний, але симптоми в пацієнта є, і про відстеження сатурації.

Висвітлювали й проблеми з госпіталізацією пацієнтів. Зокрема про критичну ситуацію на Київщині, де жінку з підозрою на інсульт відмовилися покласти в лікарню, й вона померла на подвір’ї, зробила сюжет «Україна». «112» повідомив, що в багатьох лікарнях, зокрема на Харківщині, бракує ліків, а 5 канал нагадав про брак кисню. Кілька каналів висвітлили аварію у Винниківському військовому шпиталі під Львовом, де киснева система вийшла з ладу, й важких хворих довелося перевезти до інших лікарень.

ICTV і СТБ зробили матеріали про ситуацію в Миколаєву, де родині сімейної лікарки, яка померла від коронавірусної хвороби, відмовляють у виплатах, стверджуючи, що вона заразилася не на роботі. А «Інтер» розповів про скандал у Кривому Розі, де медики штурмували кабінет головного лікаря, не отримавши обіцяних премій. На «Інтері» й «Україні» присвятили матеріали психічним наслідкам карантину й самої коронавірусної хвороби.

Медичну доброчинність «Опозиційної платформи — За життя» піарили на «112» та «Інтері», «Європейської солідарності» — на 5 каналі. Ріната Ахметова тричі протягом тижня хвалили за боротьбу проти коронавірусу новинарі каналу «Україна». ICTV піарив компанію свого власника Віктора Пінчука «Інтерпайп», що має намір вакцинувати своїх працівників від грипу, особливо небезпечного під час коронавірусної епідемії.

Та навіть у вирі пандемії новинарі бачать місце для свята. «112» та ICTV повідомили, що в Парижі засяяли різдвяні вогні. «Інтер» зробив сюжет про Дідів Морозів у масках у різних країнах. СТБ розповів, як готуються до Нового року в Києві: без вуличної їжі та святкового концерту, а також зі штучною ялинкою.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3666
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду