Нацрада перевірить КРТ через гомофобну програму, а питання продовження ліцензії відклала

Нацрада перевірить КРТ через гомофобну програму, а питання продовження ліцензії відклала

30 Липня 2020
4140
30 Липня 2020
16:52

Нацрада перевірить КРТ через гомофобну програму, а питання продовження ліцензії відклала

4140
Нарада хоче відмовити КРТ у продовженні ліцензії, але для цього на засідання треба запросити представників каналу.
Нацрада перевірить КРТ через гомофобну програму, а питання продовження ліцензії відклала
Нацрада перевірить КРТ через гомофобну програму, а питання продовження ліцензії відклала

30 липня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу КРТ (ТОВ «Телестудія “Астра-ТБ”») через мову ворожнечі та образи на адресу спільноти ЛГБТ+.

До Нацради поскаржилися ГО «Альянс.Глобал» та Уповноважена Верховної Ради з прав людини на мову ворожнечі про спільноту ЛГБТ+ і дискримінаційні твердження за ознаками гендерної ідентичності у програмі «Гаряча лінія» в ефірі КРТ 12 червня. Цього дня шоу мало тему «ЛГБТ-парад: пропаганда чи захист прав меншин?».

За даними Нацради, ведучі програми Євген Барков і Катерина Іванова не намагалися завадити учасникам висловлювати мову ворожнечі та образливі слова про ЛГБТ+. Нацрада вбачає в цьому ознаки порушення закону «Про телебачення і радіомовлення», тому призначила позапланову перевірку.

Нагадаємо, протягом усієї програми на екрані був закріплений напис «Одностатеві стосунки — чума ХХІ століття». Також глядачам запропонували проголосувати в опитуванні «Одностатеві стосунки: розпуста чи психічна хвороба». Представників ЛГБТ-спільноти називали «збоченцями» та «психічно хворими», а гомосексуальність неодноразово характеризувалась як «девіація», «перверсія», «психічне захворювання» та «мєрзость».

Відео цієї програми на ютуб-каналі КРТ майже одразу стало недоступне глядачам, у плейлисті «Гаряча лінія» воно теж позначене як «приватне».

Для каналу КРТ це вже шоста перевірка, призначена за останні місяці. 23 квітня і 21 травня Нацрада призначила перевірки КРТ через трансляцію програм «Прайм аналітика» Руслана Коцаби і «ТБУ» («Топ-блогери України»), у яких Нацрада вбачала ознаки пропаганди агресії, розпалювання ворожнечі, посягання на права і свободи, порушення вимог щодо об’єктивної інформації. 4 червня – через трансляцію 9 травня Параду перемоги з Мінська. 18 червня – через порушення правил мовлення в дні пам’яті та пісню Льва Лещенка. 2 липня – через схвальні висловлювання про парад перемоги в Москві 24 червня та показ його фрагментів.

Також 30 липня Нацрада розглянула заяву каналу КРТ про переоформлення і продовження строку дії ліцензії. За продовження ліцензії не проголосував ніхто. Відповідальний секретар Нацради Юрій Зіневич запропонував відмовити в продовженні на підставі наявності в КРТ трьох не скасованих судом попереджень: за 2005, 2006 і 2016 роки. Зазначимо, що нинішня ліцензія КРТ була продовжена у 2010 році, тож попередження за 2005 і 2006 роки були зафіксовані в іншій ліцензії. Зазвичай Нацрада бере до уваги лише ті санкції, які зафіксовані в останній ліцензії компанії.

Заступник голови Нацради Олег Черниш сказав, що не підтримуватиме проект про відмову, тому що готував проект рішення про продовження ліцензії, оскільки в апарату Нацради не було ніяких зауважень і підстав для відмови в продовженні. Хоча він сам вважає ситуацію неоднозначною через призначені за останні місяці п’ять перевірок, які неможливо провести через карантин.

Член Нацради Олександр Ільяшенко сказав, що не підтримуватиме рішення ні про продовження, ні про відмову, тому що хоче дочекатися результатів п’яти перевірок і тоді приймати рішення.

Члени Нацради навіть оголосили перерву в онлайн-засіданні, щоб порадитися непублічно.

Зрештою, голова Нацради Ольга Герасим’юк сказала, що для розгляду питання про відмову в продовженні ліцензії потрібно запросити на засідання представників компанії та дати їм можливість висловити аргументи. Тож члени Нацради перенесли питання на наступне засідання, на яке в режимі відеоконференції запросять представників КРТ.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4140
Читайте також
20.08.2020 13:20
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
4 452
18.06.2020 14:06
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
2 084
21.05.2020 16:52
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
2 829
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду