Мовний омбудсман закликав нардепів зняти з розгляду законопроєкт Бужанського

Мовний омбудсман закликав нардепів зняти з розгляду законопроєкт Бужанського

15 Липня 2020
2092
15 Липня 2020
10:30

Мовний омбудсман закликав нардепів зняти з розгляду законопроєкт Бужанського

2092
МОН також не підтримує цей законопроєкт, оскільки він суперечить цілям освітньої реформи та потребує видатків з держбюджету на суму 56 мільйонів гривень.
Мовний омбудсман закликав нардепів зняти з розгляду законопроєкт Бужанського
Мовний омбудсман закликав нардепів зняти з розгляду законопроєкт Бужанського

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь 15 липня закликав народних депутатів не підтримувати й зняти з розгляду законопроєкт №2362 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державою мовою в закладах освіти», автором якого є депутат від «Слуги народу» Максим Бужанський. Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

Пан Кремінь вказав, що запропоновані цим проєктом закону зміни спрямовані на звуження сфери застосування української мови в освітньому процесі. А саме: відкладають перехід на українську мову навчання для учнів 5-11 класів з 1 вересня 2020 року до 2023 року; після 2023 року дозволяють викладати 40-60% предметів російською мовою в 5-11 класах з навчанням мовою меншин (згідно з чинним законодавством – 20%); дозволяють у всіх школах України викладати «один або декілька предметів», у тому числі російською мовою.

Омбудсман відкинув твердження, що цей законопроєкт нібито спрямований на захист порушених конституційних прав національних меншин. Він додав, що Міністерство освіти і науки України теж не підтримує законопроєкт Максима Бужанського, оскільки він суперечить цілям освітньої реформи та потребує термінових видатків з держбюджету на суму 56 мільйонів гривень.

«Звістка про намір Верховної Ради розглянути законопроєкт 2362 на пленарному засіданні вже викликала суспільні реакцію та протести, ігнорування яких може привести до непередбачуваних наслідків. Вірю, що народні депутати України виявлять політичну мудрість і державницьку позицію, знімуть з розгляду законопроєкт 2362 і в подальшому утримуватимуться від тих кроків, що будуть спрямовані на звуження обсягу та сфери застосування державної мови», – сказав Уповноважений із захисту державної мови.

Нагадаємо, у грудні 2019 року нардеп від «Слуги народу» Максим Бужанський вніс до парламенту законопроєкт про скасування закону про мову. Також він подав законопроєкт, яким пропонується подовження терміну права здобуття освіти мовою національної меншини, яка не відноситься до країн Європейського Союзу до 1 вересня 2023 року.

У березні Комітет відклав розгляд цього проєкту. Тоді автор проєкту зазначав, що хоче усунути із закону, на його думку, дискримінаційну складову, яка полягає в тому, що школи з мовами ЄС переходять на державну мову навчання з 2023 року, а з російською з 2020 року. У квітні 2020 законопроєкт відправили на доопрацювання.

Перед засіданням Комітету з питань гуманітарноі та інформаційноі політики 17 червня 2020 року активісти провели акцію протесту проти проєкту Максима Бужанського. Комітет з того ж дня відхилив законопроєкт №2362 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державою мовою в закладах освіти. 

Голова ВР Дмитро Разумков 13 линя доручив внести проєкту закону Максима Бужанського до порядку денного роботи парламенту. Верховна Рада 16 липня розгляне цей законопроєкт. Народний депутат від «Європейської солідарності» Володимир В’ятрович закликав українців зібратися під ВР 16 липня та виступити проти його ухвалення.

14 липня депутати «Слуги народу» заявили, що не голосуватимуть за законопроєкт колеги Максима Бужанського про мову. На думку нардепів, документ суперечить їхнім переконанням, вносить розкол у суспільство, створює напругу, ускладнює в перспективі вирішення загальнодержавних завдань суспільного розвитку.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2092
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду