Як Кличко екскурсію підвалами водив, або Пристрасті за кінотеатром «Київ»

Як Кличко екскурсію підвалами водив, або Пристрасті за кінотеатром «Київ»

28 Листопада 2019
3327
28 Листопада 2019
09:40

Як Кличко екскурсію підвалами водив, або Пристрасті за кінотеатром «Київ»

3327
Мер Києва Віталій Кличко вважає, що експертам потрібен рік, аби розробити проєкт капітального ремонту будівлі кінотеатру «Київ». Представники «Сінема-Сіті», які орендують це приміщення, кажуть, що ремонт коштуватиме 60-80 млн грн. Та коли запрацює кінотеатр і хто платитиме за його відновлення – досі невідомо.
Як Кличко екскурсію підвалами водив, або Пристрасті за кінотеатром «Київ»
Як Кличко екскурсію підвалами водив, або Пристрасті за кінотеатром «Київ»

27 листопада у будівлі столичного кінотеатру «Київ» Київська міська державна адміністрація (КМДА) провела виїзне засідання, на якому, як анонсувалося раніше, Комісія з питань власності мала вирішити подальшу долю приміщення.

Коротко нагадаємо передісторію: на початку цього року КМДА не продовжила договір із ТОВ «Культурний центр "Кінотеатр Київ"», який орендував будівлю в центрі столиці протягом 20 останніх років. У квітні пройшов конкурс на право оренди, який виграла компанія «Сінема-Сіті», вона взяла на себе зобов’язання сплачувати понад 2 млн грн на місяць. Але пізніше, у вересні, попросила КМДА зарахувати вартість технічного обстеження будівлі та ремонту й дозволити сплачувати за оренду 550 тис. грн, доки триватимуть роботи. У листопаді оголосили результати експертизи, проведеної на замовлення нового орендаря, що приміщення кінотеатру є непридатним для використання. Тож міськрада має вирішити, що робити з ним далі й за чий рахунок ремонтувати – коштом міста чи орендаря.

Журналістів, акредитованих на засідання, впускали до приміщення кінотеатру з заднього двору (з вулиці Шота Руставелі). Чи то щоб нагнати страху від табличок «небезпечна зона» у темних коридорах дорогою до головного холу, чи щоб оминути активістів, які влаштували перед кінотеатром акцію протесту проти КМДА та нового орендаря. Представникам ЗМІ видали будівельні шоломи, а охорона час від часу люб’язно нагадувала, що їх не можна знімати. До речі, у списках акредитації, які мали охоронці, було вказано не більше десяти засобів масової інформації (зокрема, канали «1+1», «Еспресо», «Громадське телебачення»).

Так виглядає головний вхід до кінотеатру зсередини

Другий поверх кінотеатру: вхід до Червоної та Синьої зали

Утім, мер Києва Віталій Кличко, який прибув на засідання із запізненням у пів години через головний вхід, запросив до приміщення й мітингувальників, яким, до речі, шоломи ніхто не роздавав.

А потім почалася екскурсія «приміщеннями, що перебувають в аварійному стані». Журналістів і активістів (та й у принципі всіх охочих) довго водили темними підвалами, демонструючи недоліки будівлі.

Представники Науково-дослідного інституту інноваційного будівництва Української академії наук, які робили експертизу приміщення на замовлення «Сінема-Сіті», розповіли, що в будівлі відсутні системи димовидалення, мовного оповіщення про пожежу, автоматизації систем протипожежного захисту, блискавкозахист, знесено опорні стіни тощо.

Активісти ж висловлювали підозри, що нинішні орендарі спеціально «підготували» приміщення до такої події, тобто штучно створили враження, що будівля перебуває в аварійному стані. Ба більше – заявляли, що це звичайні підвали й нічого особливого і страшного в них немає, варто просто зробити косметичний ремонт. Таку ж думку можна було почути й від журналістів: «Підвал як підвал – брудний, старий, з павутинням. Навіщо нас тут водять?».

Після прогулянки закинутими приміщеннями гостей повели показувати дах, але ентузіазм активістів і журналістів уже помітно вщух, тож не всі вирішили туди підніматися.

Експерт Науково-дослідного інституту інноваційного будівництва Української академії наук Валерій Єфремов

Головний інженер кінотеатру «Київ» Сергій Понікаровських, який все ще залишається на цій посаді, каже, що недоліки в будівлі є, але про «аварійний» стан не йдеться й ніякої загрози життю людей приміщення не несе.

«Єдине, чого в нас не було зроблено – це виведення пожежної сигналізації на пульт у залах (у піцерії «Містер Кет» та бару «Паровоз», що суборендують приміщення, таке виведення було). Ми мали зробити це у разі продовження договору оренди, але нам не дали», – сказав інженер. Крім того, він заперечує, що місто отримувало від культурного центру «Кінотеатр Київ» лише 47 тис. грн оренди, адже лише за суборенду до бюджету надходило понад 500 тис. грн на місяць.

Головний інженер кінотеатру «Київ» Сергій Понікаровських

Депутат Київської міської ради Ярослав Діденко

Активісти також вважають, що формулювання «капітальний ремонт» і «аварійний стан» є маніпуляцією, щоб за висновками експертів будівлю дозволили перебудувати й перетворити на щось на кшталт торгівельного центру або готелю.

Віталій Кличко ж запевнив: у будівлі й надалі будуть проходити кінопокази, жодних інших функцій не передбачено, приватним компаніям її не продаватимуть. Він також додав, що орендар уже заплатив до бюджету міста більше 9 млн грн і чекає на рішення КМДА щодо подальшої долі – чи погодиться Комісія знизити орендну плату, доки триватиме ремонт, як просив «Сінема-Сіті» ще у вересні. Це питання досі розглядається, й КМДА не вважає порушенням договору те, що з тих пір «Сінема-Сіті» за оренду не платила.

За підрахунками мера, потрібно близько року, щоб експерти розробили проєкт капітального ремонту кінотеатру.

Заступник голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Володимир Слончак відповів на запитання журналістів щодо суборендаторів, що попередній договір суборенди було підписано з порушеннями законодавства до 2021 року. «Неможливо виселити з об’єкту без рішення суду, зараз КМДА займається цим питанням», – пояснив він.

Але найбільше журналістів і активістів цікавило питання, чому «Сінема-Сіті» уклало договір із КМДА, не оцінивши стану будівлі від початку. Один із керівників компанії Максим Григор’єв відповів, що були певні амбіції орендувати цю будівлю й компанія свідомо пішла на певний ризик, але не уявляла «масштабів цього ризику». За його словами, ремонт приміщення коштуватиме 60-80 млн грн. «Але я не підпишусь під цією цифрою, навіть якщо ви мене процитуєте. Потрібна експертиза», – додав він.

Максим Григор'єв, Віталій Кличко

Наприкінці зустрічі Володимир Слончак повідомив, що наступного тижня відбудеться засідання Комісії з питань власності, де буде вирішуватися, хто має оплачувати ремонт будівлі кінотеатру «Київ» і як саме.

«Профільна комісія була сьогодні присутня тут і все бачила. Я думаю, на засіданні вона прийме рішення за пів години. І орендар розпочне роботи найближчим часом, як і анонсував сьогодні», – сказав він.

Фото: Лілія Апостолова

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3327
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
comment
1575 дн. тому
В Киеве разрушаются мосты, дороги, прорывает трубы, за отопление платить надо бешеные суммы, отключают горячую воду по нескольку месяцев, бюджет разворовывают почти весь. За 5 лет не построили ни одной станции метро... Одним словом, кличкошмар. Для простого народа местная киевская «власть» — это глубоко враждебная, чужеродная раковая опухоль на теле города. Бал правят ЗЛОбудовныки, среди которых немало обычных кидал, которые собирают деньги якобы на строительство и вместо этого выводят в офшоры и покупают себе дорогие авто. Стараются выжать как можно больше денег здесь и сейчас, уродуя город и притесняя народ. Киевом управляют алчные, ненасытные и аморальные типы, которые в нормальной стране давно бы сидели. Вдумайтесь в механизм приватизации земли Киеврадой (на их сайте kmr.gov.ua есть все документы о порядке сего действа). Человек подаёт документы — а «депутаты» решают, кому давать, а кому нет. По чисто субъективным, коррупционным критериям. Выдают «своим», зачастую в сговоре. Всё это больше напоминает бандитские сходки и рейдерство, причём более-менее узаконенное! Если у вас нет «мохнатой лапы» в земельной комиссии Киеврады, то вам ничего не светит, в подавляющем большинстве случаев. Не дадут ничего, а при случае и отобрать могут. Почитайте — в Интернете полно статей (введите «земельные махинации в Киеве»). И всё это прекрасно «гармонирует» с образом «великого» мэра-боксёра, всё это покрывающего! Жуть. Вы не представляете, какую «Уганду» кличкоманда построила в столице Украины! Почитайте, сколько было возбуждено дел и хоть одно доведено до конца?! И это столица. Чем так «работать», лучше бы эта Киеврада вообще не работала и не собиралась на заседания.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду