Директора КП «Київкінофільм» та посадовців КМДА судитимуть за збитки у понад 22 млн гривень

Директора КП «Київкінофільм» та посадовців КМДА судитимуть за збитки у понад 22 млн гривень

7 Червня 2022
2458
7 Червня 2022
10:55

Директора КП «Київкінофільм» та посадовців КМДА судитимуть за збитки у понад 22 млн гривень

2458
Посадовців звинувачують, що столиця недоотримала 22 млн грн орендних платежів через нібито їхню недбалість та не передбачений чинним законодавством акт про непридатність приміщення до використання.
Директора КП «Київкінофільм» та посадовців КМДА судитимуть за збитки у понад 22 млн гривень
Директора КП «Київкінофільм» та посадовців КМДА судитимуть за збитки у понад 22 млн гривень

Директора Департаменту комунальної власності Києва, його першого заступника, а також директора КП «Київкінофільм» судитимуть за збитки у понад 22 млн гривень. Про це повідомила столична прокуратура.

Їх підозрюють у службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 КК України). Посадовцям загрожує від трьох до п’яти років позбавлення волі.

За даними слідства, у 2019 році перший заступник начальника Департаменту та директор «Київкінофільму» уклали з приватним товариством трьохсторонній договір щодо оренди приміщень кінотеатру «Київ» за 2,1 млн грн на місяць. 

Товариство платило за договором з червня по листопад 2019-го. Потім орендар звернувся до Департаменту комунальної власності з проханням перевірити стан будівлі кінотеатру «Київ». Було утворено комісію, яка наступного дня склала Акт про зупинення виконання сторонами своїх зобов'язань по договору оренди через нібито непридатність приміщення для користування.

Слідство встановило, що складення такого акту не передбачено чинним законодавством, а порядок вирішення суперечок в частині придатності об’єкта оренди до використання за цільовим призначенням належить до компетенції суду.

Крім того, згідно з висновком комплексної судової будівельно-технічної експертизи, приміщення кінотеатру «Київ» є повністю придатним для кінопоказів.

Таким чином, посадовців звинувачують у тому, що місто недоотримало 22 млн грн орендних платежів через нібито їхню недбалість. Обвинувальний акт скеровано до Шевченківського районного суду міста Києва.

Нагадаємо, у 2019 році місто відмовилося продовжувати договір оренди з кінотеатром «Київ» через те, що орендар «платив лише 47 тисяч гривень на місяць». Кінотеатр «Київ» орендував будівлю протягом 20 останніх років.

Після цього було проведено конкурс, і у травні 2019 року будівлю передали компанії «Сінема-Центр», яка зобов’язалася сплачувати понад два мільйони гривень щомісяця. Але пізніше, у вересні, попросила КМДА зарахувати вартість технічного обстеження будівлі та ремонту й дозволити сплачувати за оренду 550 тис. грн, доки триватимуть роботи. 

У червні 2019 року кінотеатр «Київ» повідомив про рейдерське захоплення будівлі. Буцімто будівлю кінотеатру захопили «тітушки» та представники комунального підприємства «Київкінофільм», які вимагали звільнити приміщення для нового орендаря. 

У КМДА ж заявили, що проводилась інвентаризація. Пізніше КМДА повідомила, що приміщення кінотеатру «Київ» є непридатним для використання.

У червні 2020 року Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду підтвердив законність перемоги «Сінема-Центр» в конкурсі на оренду приміщення кінотеатру «Київ».

У 2021 році господарський суд Києва повернув приміщення кінотеатру «Київ» попередньому орендарю, компанії КЦ «Кінотеатр Київ».

Ілюстрація: Київська міська прокуратура

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2458
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду