Соловйов і Скабєєва – серед тих, кому найбільше довіряють мешканці ОРДЛО

Соловйов і Скабєєва – серед тих, кому найбільше довіряють мешканці ОРДЛО

11 Листопада 2019
2703
11 Листопада 2019
18:47

Соловйов і Скабєєва – серед тих, кому найбільше довіряють мешканці ОРДЛО

2703
Населення окупованої частини Донбасу дивиться переважно російське телебачення, якому довіряє, а російських пропагандистів вважає авторитетами. Українське телебачення мешканці ОРДЛО дивляться рідше і менше йому довіряють.
Соловйов і Скабєєва – серед тих, кому найбільше довіряють мешканці ОРДЛО
Соловйов і Скабєєва – серед тих, кому найбільше довіряють мешканці ОРДЛО

Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного компанією «Нью імідж маркетинг груп» для видання «Дзеркало тижня. Україна» на окупованих територіях Донецької та Луганської областей*.

Джерела інформації

Найпопулярнішими джерелами політичних новин для мешканців окупованих територій Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) є телебачення (84,3%) та соціальні мережі (60,6%). На третьому місці – родичі та друзі (50,9%), після яких ідуть інтернет-сайти (45,9%).

При цьому учасники опитування дивляться переважно російське телебачення — «Россия 1» (43,4%), НТВ/НТВ Мир (25,9%), «Россия 24» (19%), «Первый канал» (11,8%), ТНТ (10,2%), «Звезда» (8,6%), СТС (8,1%), ТВ-3 (7%).

У першій десятці цього списку й два підконтрольні бойовикам ОРДЛО телеканали — «Оплот ТВ» (без уточнення 1 чи 2) з 13,6% і «Луганск 24» з 12,5%. Третій за популярністю місцевий канал — «Новороссия ТВ» — дивляться 6% тих, хто відповідав на запитання (у рейтингу він посідає 12-те місце).

Українські телеканали з'являються лише в другому десятку списку. На 14-му місці (і першому з українських) — 5 канал (його вмикають 4,7% учасників опитування), на 16-му — «Інтер» (4,6%), на 17-му — «1+1» (4%), на 26-му — СТБ (2,3%). Телеканал «Україна» посів в ОРДЛО 32-ге місце (1,6%), а новинний телеканал «112 Україна» — 42-ге (0,8%).

Як свідчить опитування, для 58,6% опитаних жителів ОРДЛО українські загальнонаціональні телеканали недоступні взагалі, а для 84,9% — недосяжні й місцеві. Двоє з п'яти учасників опитування мають без обмежень частковий або непостійний доступ до загальнонаціональних каналів, до місцевих — 14,2%.

Серед соціальних платформ найактивніше респонденти використовують YouTube (70,7%), ВКонтакте (61%), Одноклассники (52,3%), а також Viber (49,8%). Менш популярні Facebook (27,1%), Instagram (21,4%) і Telegram (11,1%).

Відповідаючи на запитання «Як часто ви дивилися телевізійні новини в останні три місяці?», лише 4,7% (а це 76 осіб) опитаних сказали, що вмикали українські телеканали майже щодня. Кілька разів на тиждень це роблять 4,9%, кілька разів на місяць — 8,7%. Один з десяти учасників опитування дивиться новини українського ТБ раз на місяць або рідше. Жодного разу за останні три місяці українських теленовин не вмикали 12,1% респондентів, а не дивляться їх узагалі — три з п'яти учасників опитування.

При цьому понад 56% учасників опитування майже щодня дивляться російські новини. Кожен п'ятий переглядає їх кілька разів на тиждень, кожен десятий — кілька разів на місяць і 2,4% — раз на місяць або рідше. 12% респондентів відповіли, що жодного разу не дивилися новин на російських телеканалах за останні три місяці або не вмикають їх узагалі.

Новини на телеканалах, підконтрольних бойовикам, ледь не щодня дивиться третина учасників опитування. Кілька разів на тиждень це робить чверть опитаних жителів ОРДЛО, кілька разів на місяць — кожен сьомий, а один раз на місяць або рідше — 5%. І п'ята частина опитаних жителів окупованих територій не вмикає теленовин сепаратистів або не робила цього протягом останніх трьох місяців.

В ОРДЛО є й ті, хто дивиться новини західних телеканалів – таких респондентів 12,2%. А 87,1% або взагалі ніколи не дивилися цих каналів, або жодного разу за останні три місяці.

Довіра до медіа та персоналій

Повністю або «швидше не довіряють» українським загальнонаціональним телеканалам 37,2% учасників опитування, тоді як 9,4% дотримуються протилежної думки. Українським місцевим телеканалам повністю або «швидше не довіряють» 18,9% від загального числа опитаних, інакше вважають 5,1%. При цьому трохи більше половини опитаних жителів ОРДЛО не дивляться українських загальнонаціональних телеканалів узагалі, а три чверті респондентів не вмикають українських місцевих телеканалів.

Російським федеральним телеканалам повністю або в основному довіряють 73,5% опитаних жителів ОРДЛО, іншої думки дотримуються 11,8%. Не дивиться їх кожен сьомий учасник опитування. Російським телеканалам, які здійснюють мовлення у прикордонних з Україною областях, повністю або в основному довіряють 56,1%, протилежну позицію займають — 15,4%. Не дивляться — 15,2%.

Попри високий рівень довіри до російських масмедіа, опитані жителі ОРДЛО все ж таки визнають: російські телеканали можуть спотворити інформацію про ситуацію в Україні. 8,2% респондентів переконані, що російські тележурналісти так роблять завжди, 30,1% — час від часу, а кожен третій — дуже рідко. І чверть учасників опитування вважає, що російські телеканали ніколи або майже ніколи не перекручують інформації про події в Україні.

Відповідаючи на запитання, «Як часто українські телеканали перекручують інформацію про ситуацію в Україні?», 46,3%  учасників опитування відповіли, що майже завжди, 38,2% — іноді, 7,5% — рідко, 2,3% — майже ніколи і тільки 3,25% — ніколи.

У тому, що телеканали, контрольовані бойовиками, майже завжди перекручують інформацію про ситуацію в Україні, переконані лише 7% респондентів. Третина респондентів переконана, що іноді, а 29,8% думають, що рідко. І кожен четвертий вважає, що місцеві телеканали ОРДЛО ніколи або майже ніколи не перекручують новин про Україну.

При тому, що переважна більшість опитаних не вмикала західних телеканалів, 24,1% учасників опитування переконані, що ті перекручують інформацію про Україну майже завжди, 34,1% вважають — «роблять це час від часу», 15,7% — «рідко». І тільки кожен десятий вважає, що західні телекомпанії ніколи або майже ніколи не перекручують інформації про те, що відбувається в Україні.

За даними дослідження, набагато менше впливають на українців, які проживають в ОРДЛО, українські газети й радіо. 83,8% респондентів не мають можливості читати українські центральні газети (лише 8,3% можуть робити це без обмежень, а 6,6% — тільки деякі видання або час від часу). А для 79,2% взагалі недоступне українське радіо (при цьому кожен десятий учасник опитування має можливість його слухати без обмежень, а один з десяти — або непостійно, або деякі радіостанції). Повністю або в основному довіряють українським газетам 2,6% опитаних (українському радіо — 3,9%), а ось тих, хто повністю або швидше не довіряє, — 14,6% (українському радіо — 16,9%).

Як свідчить дослідження, жителі окупованої частини Донбасу активно читають електронні ЗМІ. Кожен другий опитаний не має доступу до українських електронних масмедіа, але третина населення ОРДЛО переглядає їх без обмежень. Кожен п'ятий має до них доступ або час від часу, або тільки до деяких сайтів. Однак довіра до українських електронних ЗМІ в багато разів нижча, ніж до російських сайтів (як до федеральних, так і тих, що працюють у прикордонних з Україною областях).

Так, якщо до українських національних і місцевих електронних видань повну або часткову довіру відчуває кожен десятий опитаний житель ОРДЛО, то до російських федеральних інтернет-медіа — 43,4%. Трохи менше довіри до електронних видань, що виходять у прикордонних з Україною областях, — 37,5%. А ось якщо повну або часткову недовіру до російських федеральних і прикордонних електронних видань відчувають відповідно кожен восьмий і кожен сьомий учасник опитування, то до українських національних інтернет-сайтів — 37,6%, а до місцевих — 31,7%.

Також мешканці окупованих територій Донецької та Луганської областей називають російських пропагандистів, ведучих державних телеканалів авторитетами, думка яких викликає довіру. На прохання соціологів самостійно вписати в анкету імена лідерів довіри 9,1% опитаних (146 респондентів) вказали російського телеведучого Володимира Соловйова, 6,7% (108 респондентів) – російську телеведучу Ольгу Скабєєву, 1,7% (28 респондентів) – українського проросійського блогера та політика Анатолія Шарія, 1,6% (25) – російського пропагандиста і телеведучого Дмитра Кисельова, 1,2% (20 респондентів) – російського актора і телеведучого Івана Урганта.

* Дослідження проводилося з 7 по 31 жовтня 2019 р. Опитано 1606 респондентів: 800 — у непідконтрольній частині Луганської і 806 — у непідконтрольній частині Донецькій областей. Для розрахунків вибірки було використано офіційні статистичні дані 2014 р., скориговані з урахуванням наявних демографічних даних ВПО, які залишили непідконтрольні території. Інтерв'ю face-to-face проводилися в домогосподарствах респондентів за структурованою анкетою. Погрішність результатів не перевищує 3,2%.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2703
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду