«Ні капітуліяції» і «формула Штайнмаєра»: як телеканали висвітлювали протести в Києві

«Ні капітуліяції» і «формула Штайнмаєра»: як телеканали висвітлювали протести в Києві

9 Жовтня 2019
2952
9 Жовтня 2019
10:37

«Ні капітуліяції» і «формула Штайнмаєра»: як телеканали висвітлювали протести в Києві

2952
У неділю, 6 жовтня, в багатьох українських містах відбулися масштабні акції протесту проти «формули Штайнмаєра», яку погодила українська сторона в Мінську за кілька днів перед тим. Які сюжети показали телеканали про цю подію — в матеріалі «Детектора медіа».
«Ні капітуліяції» і «формула Штайнмаєра»: як телеканали висвітлювали протести в Києві
«Ні капітуліяції» і «формула Штайнмаєра»: як телеканали висвітлювали протести в Києві

Першого жовтня українська делегація під час чергового засідання Тристоронньої контактної групи у Мінську підписала так звану формулу Штайнмаєра. Через кілька годин після цього президент України Володимир Зеленський скликав терміновий брифінг, на якому заявив, що Україна погодила формулу, яка передбачає виведення військ з окупованих територій Луганської та Донецької областей і проведення на цих територіях виборів.

Немало російських ЗМІ позитивно оцінили підписання угоди, а в багатьох українських медіа та в соцмережах одразу заговорили про те, що це є «капітуляцією перед ворогом».  Занепокоєння підписанням цієї угоди громадськість висловлювала й раніше. Наприклад, у вересні оприлюднили відкрите звернення громадськості до Зеленського щодо «формули Штайнмаєра».

Вже за кілька годин після брифінгу президента Зеленського на Майдані Незалежності й під Офісом президента почали збиратися люди на акцію протесту проти «формули Штайнмаєра». Протести продовжилися 2 жовтня, а 3-го активісти оголосили про створення Руху опору капітуляції. Далі протести тривали майже щодня, а в неділю, 6 жовтня, на Майдані Незалежності зібралося близько 10 тисяч протестувальників. Аналогічні акції відбулися практично в усіх обласних центрах та менших містах, таких як Нікополь, Славутич, Кременчук, Маріуполь, Краматорськ.

«UA: Перший»: багато включень із регіонів

6 жовтня «UA: Перший» присвятив «формулі Штайнмаєра» спеціальний випуск «Теми дня». Більше двох годин в ефірі говорили про протести на Майдані і в різних містах України, подавали подію як «суспільно вагому». Спецвипуск був різноплановим і збалансованим: запрошені у студію гості, регулярні нетривалі включення з місць протесту, думки експертів і включення з протестів у регіонах.

У студії говорили з представниками провладної більшості. Віталій Безгін, народний депутат від фракції «Слуга народу» визнав, що влада «припустилася комунікаційних помилок», але Зеленський все ж чітко все розтлумачив, які «червоні лінії» не можна переходити. Говорив, що «протести — це нормально, адже у нас демократична країна».

Журналістка Суспільного Роксолана Бичай із самого початку стежила за акцією на Майдані в Києві та кілька разів виходила в ефір. Із центру столиці також події транслювала журналістка Дарина Коломієць. «UA: Перший» чи не найчастіше з усіх телеканалів робив включення з протестів у регіонах, що формувало різнопланову картину подій. Журналістка Аліна Ященко розповідала про протести з Краматорська, Євгенія Токарева — із Сум, Тетяна Рева — із Черкас та Вероніка Бондар — із Вінниці, Ніна Булах — із Миколаєва, Світлана Стеценко — із Харкова.

Тим часом у студії Олена Снигір, експертка-міжнародниця Національного інституту стратегічних досліджень говорила: «Якщо влада не веде діалогу із суспільством, то його починає вести суспільство». Володимир Крейденко, народний депутат від «Слуги народу» запевняв, що «зради немає», люди мають заспокоїтися, адже «ніхто Україну не здасть». Політолог Олег Саакян наголошував: людям не пояснили, що насправді відбувається і що означає «формула Штайнмаєра», тому протестують.

«1+1»: про російські ЗМІ і закон щодо Донбасу

Вечірній випуск «ТСН. Тиждень» з Аллою Мазур розпочався саме з висвітлення віче на Майдані.

«Формула Штайнмаєра узгоджена, а не підписана», — такими словами ведучої почався випуск. В сюжеті згадали головні вимоги протестувальників та те, що в Києві на вулиці вийшли близько 10 тисяч людей.

«Люди вимагали не допустити здачі українських інтересів на окупованих територіях», — йшлося у сюжеті. Описали ситуацію в Запоріжжі. Там на мітинг винесли світлини героїв, які загинули на Донбасі. Згадали і про мітинги в Харкові та в Івано-Франківську.

«У Львові більше тисячі учасників принесли із собою жовтий скотч і стрічки, які символічно чіпляли на рукави. "Червоними лініями" там вважатимуть, якщо влада раптом захоче скасувати мовний закон, декомунізацію і послабити санкції проти Росії», — додали у випуску.

У сюжеті  журналістка Ірина Прокофєва наводила ключові події навколо «формули». Звертала увагу на сам текст листа. Як і більшість телеканалів, наводили цитати Володимира Зеленського з його брифінгу. Навели позицію Сергія Рахманіна, голови фракції партії «Голос», який назвав «формулу» не чимось загрозливим або хорошим, а просто «набором слів».

«Підписання "формули Штайнмаєра" "за порєбріком" сприйняли як особисту перемогу Кремля», — каже журналістка і наводить добірку відео із сюжетів пропагандистів із федеральних російських ЗМІ. «Комунікаційні провали Офіс президента намагався виправити наприкінці тижня», — звертає увагу журналістка. Наводить позицію європейських лідерів щодо цього питання та розповідає про дію закону «Про особливий статус Донбасу»: через нього Порошенку свого часу вже доводилося відбиватися від критики, каже вона. І наводить давню цитату 5-го президента України, коли той теж згадував про «формулу Штайнмаєра».

Протестувальників називає активним громадянським суспільством і наголошує на важливості узгодження «формули» з українцями. В цілому сюжет виглядав різноплановим. Зеленського цитували часто, але у форматі програми це виглядало доцільно.

«Інтер»: є й важливіші теми

На «Інтері» о 20.00 вийшла програма «Подробиці» з Катериною Лисенко. Але в ній темі протестів відвели специфічне місце.

«Ціни по осені рахують. Чому на ринках рекордно подорожчали овочі», — так почався анонс програми. Немало каналів ставлять такі сюжети на другий або третій план, виводячи першими «гарячі» події, але на «Інтері» розставили акценти інакше.

Далі анонсували сюжет про «небезпечну» школу на Рівненщині, новину про те, що в Україну повернули картину, викрадену нацистами. Далі — про «радикальний іслам серед французьких поліцейських». У самому ж ефірі програми — про аварію з автівкою в Черкасах. Далі — про порушення режиму тиші бойовиками на Донбасі та сюжет журналіста Геннадія Вівденка з передової на невеликій відстані від окупованих територій.

«Тим часом на Майдані на акції зібралися тисячі людей. Більше розкажуть мої колеги», — надзвичайно стисло передає суть подій телеведуча. Але виявилося, що це не зовсім про протести. Це була новина про те, як пройшов масштабний спортивний марафон у Києві, заради якого обмежили рух на кількох центральних вулицях. «Київ сьогодні перетворився на спортивне містечко», — казав кореспондент.

«Перекривати рух сьогодні довелося й на Хрещатику. Щоправда, не для спортивних змагань. Там збиралися противники "формули Штайнмаєра'. Кажуть, бракує інформації», — говорить той самий журналіст у тому самому сюжеті про спортивний марафон так, ніби акція протесту — неважлива і є лише невеликим елементом багатьох подій, які того дня відбувалися в Україні.

Далі в сюжеті подають коментар одного з учасників акції протесту – Вадима Советченка, який у відкритих джерелах фігурує як голова ревізійної комісії Всеукраїнської федерації танцювального спорту. «Нет никакой определености. Я хочу предостеречь нашу власть от тех шагов, которые могут привести к капитуляции», — говорить він. Віталія Баранова, захисника Донецького аеропорту, показували не більше 5 секунд. Натомість звернули увагу, що націоналісти виступили «проти розведення військ, передбаченого формулою Штайнмаєра». Показали заяву лідера «Нацкорпусу» Андрія Білецького, який у Золотому заявив, що представники «Нацкорпусу» готові захищати жителів населених пунктів прифронтових територій замість українських військових. На цьому сюжет закінчився.

У сюжеті не перерахували ні ключових вимог протестувальників до влади, не згадали і того, скільки саме тривала акція. Не згадали, що після Майдану протест продовжився біля Офісу президента. Жодних цитат представників «Слуги народу» та навіть самого президента Володимира Зеленського не навели. Не звучали цитати представників опозиції та тих, хто і чому не згоден із «формулою Штайнмаєра». Мало того — не було навіть пояснено, що це за «формула». Із сюжету так і не ясно, хто і проти чого протестував.

Ютуб-сторінка програми «Подробности» має тільки одне окреме відео, присвячене протестам на Майдані. Це той самий сюжет, показаний у «Подробицях» раніше: «Противники "формули Штайнмаєра" провели віче у Києві». Триває відео  2 хв. 16 сек.

«Україна»: про протести мало, але про війну багато

На «Україні» о 19.00 показали програму «Сьогодні. Підсумки» з телеведучим Олегом Панютою.

«Дороги латають, але аварій не меншає. Де в Україні пролягають шляхи. Прозвані "дорогами смерті"», — спершу звучало в анонсі. Далі анонсували сюжет про «формулу Штайнмаєра»: «Формула із багатьма невідомими. Куди і коли відведуть війська? Хто контролюватиме українсько-російський кордон? Чому Росія так поспішає на нормандську зустріч і з чим туди приїде Україна?» Розпочали ефір саме з цієї теми.

Процитували заяву Зеленського з приводу виборів на Донбасі та про те, що «угоди з бойовиками не буде». Велику увагу приділяли міжнародному аспекту цього питання, що є «не менш важливим», аніж думки всередині країни.

Журналістка Наталія Кравченко у розлогому сюжеті розповідала, як невизнані «республіки» «здобували владу» на окупованих територіях. Згадала, що ватажок ЛНР Плотницький «протримався на російській зарплатні» недовго, а потім «втік до Москви, де його арештували за розкрадання мільярдів доларів». Саме лідерів бойовиків вона називає винними у зриві попередніх мінських переговорів кількома роками раніше, а нових самопроголошених лідерів так званих республік назвала «ляльками Кремля». Згадує й Іловайськ, що призвів до жахливих жертв серед українських військових, перераховує ключових лідерів, дотичних до врегулювання війни на Донбасі. Детально подає «історію питання» з мінськими переговорами.

Політолог Євген Магда зауважив, що процес «відбувається повністю в російському інформаційному шлейфі».

«В Україні почали фіксувати перші ознаки суспільної напруги», — продовжила журналістка. Військовий експерт Олег Жданов звернув увагу на те, що на окупованих територіях Донбасу є багато російських військових. «Містами України набирали обертів протести "Ні капітуляції"», — додала журналістка.

Протести показані як складова подій, що відбуваються загалом навколо спроб зупинити війну на сході України. З одного боку, протести показані стисло, а з іншого — великий акцент зроблений на важливості проукраїнської позиції на Донбасі. Росія показана країною, яка безпосередньо керує ватажками самопроголошених республік та не виводить війська з окупованих територій,  «кремлівські забаганки» постійно ростуть, а діалог з бойовиками — це саме те, чого прагне Москва.

Далі йшов короткий сюжет про віче на Майдані. Звернули увагу на заклики учасників протестів. Потім — нарізка коментарів ключових політиків щодо «формули Штайнмаєра». Далі — велике інтерв’ю з головою ВРУ Дмитром Разумковим, який пробував пояснити, які «червоні лінії» не треба переходити, як будуть створювати новий закон про особливий статус Донбасу. Він також заспокоював мешканців прифронтових територій, де планується провести розведення військ.

ICTV: стисло про події

У підсумковій вечірній програмі «Факти тижня» за 6 жовтня першим анонсом сюжету показали приїзд до Києва голлівудського актора Тома Круза, який спускався у столичне метро, прогулявся Одесою та Львовом. Проте вже безпосередньо в самому випуску новин почали саме з протестів у Києві.

«Цього тижня сотні українців вийшли на вулиці міст», — зауважила ведуча й додала, що першими про документ згадали російські ЗМІ. В цілому, як і більшість каналів, тут подали цитати Зеленського з його брифінгу, позицію міжнародних лідерів.

Далі йшов розлогий сюжет Максима Крапівного, де згадували передісторію мінських домовленостей. Казали, що Кремль хотів обхитрити Україну, щоб ми «легалізували незаконні формування» через підписання одного документа і представником України (Леонідом Кучмою), і їхніми ватажками.  Але Україна відмовилася від цього, й тоді вигадали інший формат — відправляти спецпредставнику глави ОБСЄ Мартіну Сайдіку угоди у формі окремих листів від кожного з учасників мінських перемовин, приймаючи лише текст, вказаний у листі. Акцентували, що амністія бойовиків є неприйнятною. Подавали позицію правлячої партії та думки світових лідерів про мінські угоди і нормандський формат.

Журналіст Денис Казанський у коментарі говорив, що демократичне волевиявлення на Донбасі — це патова ситуація для Кремля, і вибори там потрібні, щоби знизити рівень диктатури.

Загалом протестам на Майдані не приділили окремі сюжети, а описали їх у контексті загальних подій навколо мінських переговорів та підписання «формули Штайнмаєра». Проте й на ICTV акцентували на суспільній вазі таких протестів.

5 канал: «формула розбрату і про що не каже Зеленський»

Цього дня канал працював у режимі телемарафону, під час якого регулярно відбувалися прямі включення з акції «Ні капітуляції» у центрі Києва. Протягом усього дня на каналі регулярно з’являлися новини про те, як триває протест і які вимоги висувають на Майдані. У студії ведуча Лариса Губіна говорила з політичним оглядачем Кирилом Сазоновим, який вимагав від Росії пояснити, що на Донбасі роблять їхні війська, а з «бандами» говорити не можна. Тим часом ведуча цитувала чиновників із Донбасу і казала, що місцеві «в паніці від розведення військ». Були включення з Одеси, Львова та Дніпра, знову нагадували про вимоги протестувальників «не допустити капітуляції». Коли говорили про протести в Києві, то акцентували на великій кількості учасників: «Яблуку ніде впасти».

Ввечері протести проти «формули Штайнмаєра» показали першою новиною в ефірі «Підсумків тижня» з Анною Мірошниченко. «Формула розбрату: про що не каже Зеленський і на чиїх умовах мир? Чи може таки капітуляція?» — телеведуча акцентувала на негативному боці питання.

«Зеленський казав не піддаватися маніпуляціям, хоча сам змусив українців засумніватися», — казала далі ведуча. Далі йшов розгорнутий сюжет про те, як підписували угоду в Мінську та що цьому передувало. Акцентували на тому, що Зеленський не пояснив справжнє значення «формули Штайнмаєра», тому й активізувалися протести. Цитували заяву Зеленського, де він говорив, що «ніяких договорняків» не буде. Втім, «повірили Зеленському не всі», — казала далі Анна Мірошниченко.

Журналістка Євгенія Китаєва стежила за акцією протесту на Майдані з самого початку, була на прямому включенні, в якому розлого розповідала про подію. Було й немало коментарів учасників акції. В ефірі звернули увагу, що спершу новина про затвердження «формули Штайнмаєра» з’явилася  саме в російських ЗМІ. Далі — знову включення з протестів, коментарі представників партії Петра Порошенка «Європейська солідарність»: Ірини Геращенко, Михайла Забродського. Також — народного депутата від «Голосу» Сергія Рахманіна, невелика цитата народного депутата Богдана Яременка від «Слуги народу».

«Еспресо»: «протести як думка громадянського суспільства»

Телеканал також протягом дня 6 жовтня регулярно висвітлював акції протесту проти «капітуляції». Акцентували на тому, що на Майдані зібралося багато людей, незгодних із діями влади щодо врегулювання збройного конфлікту і з тим, як саме Зеленський хоче зупиняти війну. Наголошували на важливості події, казали, що протести — це «прояв думки частини громадянського суспільства». Транслювали включення з протестів 6 жовтня у Краматорську, Львові, Харкові та інших містах, було багато кадрів, які демонструють масовість заходів і те, що людей прийшло багато.

У денній програмі «Коментар» з Анною Валевською на зв’язку скайпом кандидат політичних наук, головний редактор «UA: Ukraine Analytica» Ганна Шелест пояснювала, що означає «формула Штайнмаєра» та пояснювала події, пов’язані з нею. Згадувала, що сама формула — це всього 2-3 речення. Акцентувала на тому, що суспільству дають мало інформації, щоби зрозуміти, що відбувається навколо документу.

Багато уваги протестам приділили й у вечірньому випуску програми «Шустер Live». Сюжет про це займав більшість часу випуску — 13 із 25 хвилин. Акції протесту називали «багатотисячними», нагадували про події, які призвели до цих подій у столиці та різних містах України.

Експерт Українського інституту майбутнього Ілія Куса звертав увагу на те, що «Росія виступає в Мінську не як учасниця конфлікту, а як посередник». Нагадував, що ми не визнаємо «ДНР/ЛНР», тому документи в Мінську були оформлені у вигляді листів. Дмитро Снєгірьов, співголова ГІ «Права справа», наголошував на небезпеці підписання «формули» та казав, що вона може нести ризики для країни. Народний депутат  від «Європейської солідарності» Микола Княжицький з місця протестів у Києві закликав «не допустити того, щоб Україна стала "частиною Росії"».

Зараз на ютуб-каналі «Еспресо» доступне майже 4,5-годинне відео «Народне віче. Стоп капітуляції». Це була пряма трансляція з акції протесту «Ні капітуляції» 6 жовтня у Києві.

24 канал: велика пряма трансляція в інтернеті

На важливості акцій протесту проти «формули Штайнмаєра» акцентували і на 24 каналі. Ця подія була на перших місцях у новинах протягом дня.

«"Ні капітуляції!": тисячі людей вийшли на віче проти формули Штайнмаєра в Києві» — так описували у випуску новин о 13.00. З Майдану Незалежності включалася журналістка Марія Писаренко. «Партійних прапорів ми тут не бачимо, переважно всі з прапорами України», — звертала увагу вона. Згадала про «Рух опору капітуляції» — організацію, яку утворили недавно у світлі останній подій з «формулою Штайнмаєра».

Новину про спортивний марафон, який відбувався того ж дня і в якому брало участь близько 17 тисяч спортсменів, поставили  другою після новини про протести. Проте масштабного телемарафону чи великих спеціальних випусків, присвячених акаціям протесту, на каналі не вели.

«Віче на Майдані Незалежності» — так називається велике 3,5-годинне відео з подій на Майдані, яке зараз можна переглянути на ютуб-сторінці 24 каналу. У трансляції журналіст детально пояснював, що відбувається навколо нього, куди йдуть люди та які вимоги вони висувають. Нагадував, що Київ — це не єдине місто, де проходять такі протести, і що аналогічні мітинги заплановані на 14 жовтня. «На Майдані стає холодно, крапає дощ, але організатори не зважають на це і планують піднятися до Офісу президента та до Верховної Ради», — казав кореспондент.

Водночас на ютуб-каналі 24 каналу чисельно менше відео з акцій протесту, ніж на каналах «Еспресо» та 5 каналу.

NewsOne: «формулу Штайнмаєра» підтримує «ОПЗЖ»

Ввечері 6 жовтня на телеканалі вийшла програма «Хронология недели» з В’ячеславом Піховшеком. Сюжет про акції протесту в Києві й інших містах у випуску був першим. Відразу на початку ведучий спробував знівелювати компетентність протестувальників: «Мало хто з них, я думаю, читав цю формулу Штайнмаєра, але ось люди, які вийшли в Києві на акції протесту».

Далі перерахував, що саме вимагали люди. Констатував, що протестуючих багато, а акція — «одна з найчисельніших за останні роки».

У сюжеті журналістів показали синхрони з коментарями протестувальників. Зокрема, жінки, родом з Донбасу, учасниці акції. «Коли мою рідну землю хочуть віддати, це є капітуляція», — сказала вона. Відразу ж після цього пан Піховшек сказав, що на «репрезентативність канал не претендує», ніби натякаючи на те, що думки про мітинг не всі такі, як на Майдані. Навів цитату голови Офісу президента Андрія Богдана про те, що акція нібито є проплаченою.

Після цього йшов детальний розбір того, що собою являє «формула Штайнмаєра» на основі цитати Володимира Зеленського. Акцентували на тому, що формулу підтримала «ОПЗЖ». Зокрема, народний депутат і голова політради «ОПЗЖ» Віктор Медведчук.

В ефірі показали великий розширений коментар самого Медведчука, в якому той казав, що підтримує «формулу Штайнмаєра», повторював свою традиційну тезу про важливість припинення війни. В цілому коментар виглядав як повноцінне інтерв’ю, хоча протилежні думки інших політиків показані не були.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2952
Читайте також
02.10.2019 12:05
Олександр Михельсон
для «Детектора медіа»
2 379
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду