Посол України звинуватив президента Німеччини в підігравання пропаганді РФ та перекручуванні історії

Посол України звинуватив президента Німеччини в підігравання пропаганді РФ та перекручуванні історії

8 Лютого 2021
1857
8 Лютого 2021
12:17

Посол України звинуватив президента Німеччини в підігравання пропаганді РФ та перекручуванні історії

1857
Мельник виступи проти перекручування історії нацистської окупації, а також спроб виправдати добудову газопроводу «Північний потік-2».
Посол України звинуватив президента Німеччини в підігравання пропаганді РФ та перекручуванні історії
Посол України звинуватив президента Німеччини в підігравання пропаганді РФ та перекручуванні історії

Посол України в Берліні Андрій Мельник розкритикував інтерв’ю президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра газеті Rheinische Post, звинувативши його в підіграванні російській пропаганді та перекручуванні історії. Про це посол сказав у коментарі «Укрінформу».

Франк-Вальтер Штайнмаєр у інтерв’ю фактично підтримав добудову російського газопроводу «Північний потік-2», аргументуючи це тим, що для німців важливим є «ще один зовсім інший вимір – погляд на дуже мінливу історію з Росією». Зокрема, він каже, що 22 червня виповнюється 80-та річниця німецького нападу на Радянський Союз; жертвами війни стали понад 20 мільйонів людей у колишньому СРСР. «Це не виправдовує хибну російську політику сьогодні, але ми не маємо права випускати з поля зору цей ширший контекст», – вважає німецький президент.

Український посол виступи проти перекручування історії нацистської окупації, а також спроб виправдати добудову газопроводу «Північний потік-2».

«Згадані висловлювання федерального президента щодо історичної пам’яті викликали в Україні відверте здивування і справжній шок. Адже у такий спосіб по суті підхоплюється десятиліттями нав’язуваний російською пропагандою наратив про те, що буцімто Німеччина повинна нести свою історичну відповідальність і спокутувати свою вину за варварські злочини нацистської окупації лише перед Росією», – пояснив пан Мельник.

Він уточнив, що трактування – коли СРСР автоматично прирівнюється до Росії – є «абсолютно неприпустимим перекручуванням історії і прямим нехтуванням непомірними жертвами інших народів», насамперед українців.

Посол розповів, що українська сторона ініціює проведення урочистого засідання Бундестагу з нагоди 80-річчя нападу Німеччини на СРСР, присвяченого вшануванню забутих жертв розв’язаної Адольфом Гітлером війни. Він нагадав, що 22 червня 1941 року не Москва, а саме українські міста – Київ, Житомир, Одеса, Севастополь – зазнали масованих ударів люфтваффе.

«Саме ось цей "ширший контекст" і варто було б мати на увазі, перш ніж цинічно використовувати настільки чутливі історичні аргументи заради відбілювання "Північного потоку-2", який вже в наші дні несе у собі пряму загрозу нової гарячої фази російської агресії, що не припиняється ні вдень, ні вночі вже сьомий рік поспіль і несе невимовний біль і страждання на українську землю», – сказав Андрій Мельник.

Газопровод «Північний потік-2» побудований приблизно на 94%, залишається прокласти близько 120 кілометрів труб у данських та 30 кілометрів у німецьких водах. Проєкт застопорився в грудні 2019 року після рішення США запровадити проти нього санкції. Росія поновила будівництво власними силами наприкінці минулого року.

 Нагадаємо, 1 жовтня 2019 року з’явилась інформація про те, що Україна погодила так звану «формулу Штайнмаєра», яка передбачає проведення виборів на окупованих територіях Донбасу та надання особливого статусу регіону. Про це стало відомо з російських ЗМІ.

Після цього Володимир Зеленський скликав екстрений брифінг, де запевнив, що «виборів під дулом кулеметів не буде і не може бути», що «не буде перейдено жодної червоної лінії» і що «не буде ніколи ніякої капітуляції». Брифінг тривав близько 10 хвилин і вичерпних відповідей на запитання щодо врегулювання ситуації на Донбасі журналісти не отримали.

Одразу після брифінгу в Києві та інших містах на акцію проти капітуляції почали виходити люди, сприймаючи заяву Зеленського як здачу національних інтересів. У той же час представники ОРДЛО, російські політики та російські ЗМІ досить схвально поставилися до погодження формули Штайнмаєра.

Прикметно, що першими документи з підписами всіх сторін про узгодження формули Штайнмаєра оприлюднили не українські офіційні джерела, а російські медіа. Погоджений текст домовленостей опублікувало видання «Коммерсант».

Пізніше Олександр Данилюк, який звільнився з посади секретаря Ради національної безпеки і оборони України, розкритикував те, яку комунікацію вела українська влада із суспільством щодо погодженням формули Штайнмаєра в Мінську. Тоді ще міністр оборони України Андрій Загороднюк сказав, що вважає, що формула Штайнмаєра стала медійним продуктом, хоча насправді є алгоритмом дій.

Пізніше ОПУ повідомив, що українська делегація на переговорах у Мінську та Офіс президента України не надавали ніяким ЗМІ інформації про погодження формули Штайнмаєра, дотримуючись прийнятих у Мінську домовленостей.

Фото: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1857
Читайте також
05.02.2021 16:00
Ірина Сєдова
для «Детектора медіа»
4 886
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Северин
1154 дн. тому
Московська брехня та таємниці української історії... Через що досі вірять імперським побрехенькам, які вбивають правду про минуле України? Може тому, що імперські історики заполонили планетарний інтернет примітивними видумками про предків слов'ян та власне українців? А може тому, що їх попередники оскопили справжню, глибинну, докириличну, історію праукраїнських держав 1 тис. до.н.е - 1 тис. н.е.? До того ж затулили підробними “давньоруськими” літописами, сфальшованими у Золотій Орді, правду існування Артанії, Дулібії, Росі, знищивши літописи справжні (того ж Нестора). Скажете, не може бути? А ви прочитайте матеріали блогу "Давня історія українського народу" - https://davniaistoriia.blogspot.com І спробуйте проаналізувати їх...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду